Sari direct la conținut

Bucurestenii, lideri la consumul de heroina

Ziua

Agentia Nationala Antidrog (ANA) a prezentat rezultatele preliminare ale unui studiu privind cunostintele, practicile si atitudinile referitoare la consumul de droguri realizat la nivel national, in randul a 3500 de subiecti, dintre care 824 sunt bucuresteni si ale carui rezultate finale exacte vor fi prezentate, cel mai probabil, la jumatatea anului viitor.

Potrivit acestui studiu, Bucurestiul are cele mai mari probleme in privinta consumului de droguri (alcool, tutun si stupefiante), peste unu la suta dintre locuitorii orasului fiind consumatori de heroina injectabila. Referitor la consumul de heroina, Capitala este urmata in top de zonele Muntenia si Moldova, cu cate 0,2 la suta.

Comparativ cu Romania, Abraham a precizat ca in statele Uniunii Europene, mai putin de unu la suta din populatie consuma heroina. In acelasi timp, trei la suta dintre cei intervievati au declarat ca au consumat cannabis, iar mai putin de unu la suta au consumat ecstasy in diferite imprejurari.

Interesant este si faptul ca 48 la suta dintre cei intervievati vad o persoana dependenta de droguri mai degraba ca pe una bolnava, si numai sase la suta considera un dependent de droguri, mai degraba, un infractor.

O alta problema foarte grava este consumul de alcool. Astfel, copiii si adolescentii isi procura, in continuare, singuri, bautura si tigari, desi legea interzice vanzarea de asemenea produse minorilor, problema constituind una dintre cele mai grave din Romania.

Presedintele ANA, Pavel Abraham, a precizat ca, potrivit rezultatelor preliminare ale sondajului, varsta de debut a consumatorilor de alcool este de 13 ani, in timp ce varsta critica este cuprinsa intre 15 si 24 de ani.

Abraham a apreciat drept ingrijorator faptul ca, in Romania, copiii si adolescentii isi procura singuri bautura si tigari, desi legea interzice acest lucru. Mai mult – potrivit studiului – alcoolul si tigarile sunt vandute, in continuare, in scoli sau in apropierea acestora, comerciantii ignorand legea.

De asemenea, peste 70 la suta dintre cei intervievati au declarat ca au consumat alcool, 16 la suta au declarat ca s-au imbatat cel putin o data, iar noua la suta au recunoscut ca au baut dimineata, imediat dupa ce s-au trezit, pentru a scapa de mahmureala sau pentru a se calma.

In acelasi timp, presedintele ANA a atras atentia asupra faptului ca aproximativ doua milioane de persoane mor, anual, in lume, din cauza consumului de alcool.

Totodata, potrivit sondajului, 91 la suta dintre cei intervievati au declarat ca fumeaza tutun, zilnic sau aproape zilnic, majoritatea, de la varsta de 16 ani – 16 ani si jumatate. Dintre fumatori, aproximativ 40 la suta sunt minori si tineri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro