Sari direct la conținut

Cu ce suntem superiori Burkinei Faso?

Bursa

Clubul Roman de Presa (CRP) nu a reactionat la Raportul de tara al Uniunii Europene care mentioneaza limitarea libertatii presei romanesti, dar s-a suparat ca organizatia „Reporters sans frontieres” ne-a situat pe pozitia 70 intr-un top mondial al libertatii presei.

Dupa cum o arata Comunicatul Consiliului de Onoare pe care il reproducem alaturat, CRP apreciaza ca „Reporters sans frontieres” a jignit „jurnalistii de constiinta din Romania” si ca a „desconsiderat activitatea mediilor independente”.

Dar nu vom gasi oricit am cauta in Comunicatul CRP, un argument ca marja de libertate a presei romanesti ar fi trebuit sa ne situeze pe o treapta mai inalta decit in pozitia 70 – pe locul 69, sau pe 55 sau si mai sus.

In locul vreunui argument, CRP sugereaza ca am fi fost jigniti pentru ca Raportul sustine ca presa ar fi mai putin libera in Romania decit in Congo, Burkina Faso, Botswana, Namibia sau Insulele Mauritius. In alegerea acestor tari pentru a fi mentionate in Comunicatul CRP, se simte dispretul.

Ca adica, cum ar putea sa stea Romania, la vreun capitol, dupa Burkina Faso?! Si ca, intrucit asta ar fi o aberatie, inseamna ca Raportul „Reporters sans frontieres” este o timpenie „facuta de prejudecati si rea constiinta”.

Mai intii, n-am inteles de ce ne-am simti jigniti ca am fost situati dupa Burkina Faso, dar nu ne simtim jigniti ca presa din toate tarile europene foste socialiste este mai libera decit cea romaneasca. Albania se afla pe locul 50 in top, iar Bulgaria pe locul 36; nu mai vorbim de Ungaria, Polonia, Cehia sau Germania…

Singurele situate mai jos decit noi sint Serbia si Muntenegru (77), Moldova (78) si Rusia (140). Oare ziaristii rusi or fi fiind jigniti ca libertatea presei lor este cu mult mai restrinsa decit a celor din Burkina Faso?!

Eu, unul, cred ca situatia ne poate necaji, dar nu are nimic a face cu jignirea. Dimpotriva, Raportul ne sprijina lupta ca sa obtinem libertate. Putem invoca Raportul in fata autoritatilor, cerindu-le sa o lase mai moale in agresiunea contra mass-media. Si in loc de asta, CRP sare din baie si se trezeste pufnind – „ne jigniti!” – contra celor care ne ajuta!

As fi inteles o astfel de replica din partea Guvernului – asa e el, ce sa-i faci?, nu recunoaste niciodata un adevar neconvenabil…

Dar replica vine din partea CRP, organizatia care are pretentia ca ar fi cea mai reprezentativa pentru profesia de jurnalist! Nu-i ciudat?! Nu care cumva tocmai aceasta replica – chiar acest Comunicat – este dovada vie a obedientei presei fata de putere?! In loc sa lase Guvernul sa se apere, CRP sare din baie si-l apara!

Ah, ah si vai, vai, vai! Tara ne-a fost jignita!

In realitate, organismul numit „Consiliu de Onoare” al CRP s-a simtit jignit de altceva decit pozitia 70 din top (nici nu are cum sa zica ca ar fi trebuit sa fim situati pe altul, mai sus, pentru ca CRP singur, cu gurita lui, declara ca nu intelege criteriile clasamentului). In realitate, numitul „Consiliu de Onoare” s-a simtit jignit de o fraza din Raport, la care nu face nici o referire.

Citez din Raport: „Ziaristi la un nivel national se autocenzureaza sistematic si nu mai indraznesc sa se atinga de subiecte delicate”.

Ei, da! Asta este jignitor! Nu pozitia 70 dupa Burkina Faso este jignitoare, ci aprecierea ca liderii opiniei publice se autocenzureaza si ca o fac sistematic si ca ocolesc subiectele care nu-i sint pe plac puterii.

Ori, o astfel de apreciere ii priveste direct si personal pe membrii Consiliului de Onoare, caci acolo inca se mai numara mare parte dintre liderii opiniei publice – cei care scriu editoriale, cei care apar pe la talk-show-urile televizate, cei solicitati recent sa modereze confruntarile publice din campania electorala. Ei bine, o astfel de jignire nu este prea placuta.

Si de aici, reactia ofuscata a CRP – „ce ba, noi, dupa Burkina Faso?!”

Si cu tarita-ncinsa, CRP declama din amvon: „… dar adevarul ajunge inexorabil la cunostinta opiniei publice”.

Pai daca ajunge „inexorabil” cunoscut, atunci noi, ziaristii, ce rol mai avem?! De ce sa nu lasam adevarul sa iasa „inexorabil” si sa ne apucam de altceva, de cizmarie, sa invatam si noi o meserie…

Nu exista nici un ziarist cit de cit mai experimentat care sa mai creada in basmul ca adevarul iese la suprafata ca uleiul deasupra apei. Stim cu totii ce greu este sa culegi informatiile ascunse de autoritati, cit de dificil reconstruiesti logica faptelor si a motivatiilor intr-un stat mincat de coruptie cum este al nostru, ce frica traim cind constatam adevarul.

Si ce lovituri pe cocoasa luam dupa ce il publicam… Inexorabil?! Haida de! In realitate, adevarul in presa romaneasca este o exceptie! Inexorabil…

Membrii Consiliului de Onoare se dau jigniti cind „Reporters sans frontieres” apreciaza ca ei se autocenzureaza sistematic. Sefii din presa noastra cred ca declarindu-se jigniti, au inchis subiectul. Cuvintul lor, contra cuvintului nostru! Are cineva vreo dovada ca ne autocenzuram sistematic?

Ei bine, da. Avem o dovada clara ca Raportul „Reporters sans frontieres” are dreptate despre autocenzura sistematica a liderilor de opinie. Publicam, in premiera, „Rezolutia nr. 14 privind pozitia CRP fata de scrisoarea deschisa adresata de ziarul BURSA”, rezolutie adoptata de Consiliul de Onoare la data de 3 octombrie 2003, inainte ca „BURSA” sa fie exclusa din CRP:

„REZOLUTIA NR. 14 PRIVIND POZITIA CRP FATA DE SCRISOAREA DESCHISA ADRESATA DE ZIARUL BURSA

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa decide ca ziarul Bursa sa publice comunicatul alaturat. Comunicatul se va publica doar in ziarul Bursa.

In cazul in care va exista o replica a ziarului Bursa la acest comunicat, ziarului Bursa i se va retrage calitatea de fondator si ziarul Bursa va fi suspendat din calitatea de membru al CRP.

In cazul in care Ring Press nu retrage actiunea in justitie intentata Clubului Roman de Presa, ziarului Bursa” i se va retrage calitatea de fondator si ziarul Bursa va fi suspendat din calitatea de membru al CRP.

Cristian Tudor Popescu,

Presedinte

George Ene,

Secretar General

Adoptata in 03 octombrie 2003″

Ce inseamna asta? CRP decide ca ziarul privat „BURSA” sa publice ceva! Ca si cind CRP ar avea vreun drept sa decida ceva pe banii nostri! Si mai mult si mai grav! CRP ii interzice ziarului „BURSA” sa publice vreo replica la Comunicat! Frate, unde sintem?! In Burkina Faso?! Adica cum sa nu dam replica?! Asta nu-i cenzura? Daca asta nu-i cenzura, atunci ce-i?!

Si inca, CRP ameninta ziarul „BURSA” ca il exclude daca nu-si va retrage o actiune in justitie mai veche, prin care a contestat o Adunare generala. Pai… acum, sincer… cred ca Burkina Faso ne este superioara.

Cu consecventa in apararea libertatii presei, „BURSA” a replicat Comunicatului CRP. Numitul „Consiliu de Onoare” a exclus „BURSA” din CRP. „BURSA” a dat in judecata CRP, pentru a doua oara. Procesul se judeca si acum.

De atunci, au mai parasit „Consiliul de Onoare” Octavian Stireanu si Cornel Nistorescu. Dumitru Tinu murise, iar „nea” Vali Paunescu l-a urmat…

Consiliul de Onoare CRP a devenit tot mai mult o caruta inhamata la Cristian Tudor Popescu – fapt asupra caruia avertizase „BURSA” intr-o scrisoare deschisa care a stat la originea excluderii sale.

De, libertatea presei…

De ce ne-am mira ca, in 2002 ne aflam pe locul 45 in top, iar acum am cazut mai jos decit Burkina Faso?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro