Sari direct la conținut

Jurnal de bursa

Evenimentul Zilei

Actiunile au oferit din nou satisfactii, chiar daca valorile tranzactionate nu au mai crescut spectaculos, iar indicele BET-C, care monitorizeaza evolutia companiilor listate (mai putin SIF), a atins, in trei sedinte, maxime istorice. Petrom a ajuns la cotatia-record de 2.

870 lei/actiune, dar acest nivel nu a putut fi mentinut din cauza presiunilor mai mari la vinzare spre sfirsitul saptaminii (unii actionari au preferat sa renunte la o parte din detineri pentru a-si procura bani de subscriere a noilor actiuni). In urma cu un an, o actiune SNP care este cotata acum la 2.770 lei valora 1.370 lei.

Bancile au avut avut inca o saptamina buna: BRD a cistigat 7,5%, iar Banca Transilvania 3,1a. Preturile atinse in acest interval – 8.200 lei pentru Banca Transilvania si 31.800 lei pentru BRD – sint, de asemenea, cele mai mari din istoria celor doi emitenti. Marti, Azomures a fost compania-vedeta, cu mai mult de jumatate din volumul tranzactiilor la bursa (164 miliarde lei).

In sectiunea Deal, actiunile vindute au reprezentat 9% din capitalul social al companiei. Pretul la care s-a facut acest transfer a fost de 3.400 lei, cu peste 500 lei mai mic decit pretul de inchidere. Avind in vedere ca indicii bursieri au crescut in acest an cu peste 70%, nu este usor de recomandat incepatorilor sa vina cu inima usoara la bursa.

Si asta pentru ca performantele financiare ale companiilor nu s-au imbunatatit la fel de mult pe cit au crescut preturile actiunilor. Totusi, evolutiile bune pot continua in masura in care cererea la cumparare va sustine cotatiile din acest moment. “La intrarea pe noi teritorii de pret (maxime istorice), evolutia este spectaculoasa.

Din perspectiva analizei tehnice (investitorii pot intui trendul pe care se va inscrie pretul, pornind de la graficul evolutiilor istorice ale cotatiilor – n.r.), un semnal cert de cumparare pentru actiunile BRD va fi in momentul depasirii nivelului de 32.000 lei. Au tendinte clare de crestere Banca Transilvania, Policolor, Vel Pitar”, spune Leonard Visan, agent de bursa la TVM.

In sondajul saptaminal gazduit pe site-ul KTD Invest, dintre cei opt analisti chestionati, sase erau de parere ca bursa va continua sa creasca si in aceasta saptamina, iar doi considerau ca va urma o stagnare. In ceea ce priveste sansele de crestere ale societatilor listate, doua dintre acestea intruneau unanimitatea voturilor: Banca Comerciala Carpatica si Banca Transilvania.

Topurile saptaminii:

Top 5+

1. Carbochim Cluj +41,18%

2. Aerostar Bacau +18,78%

3. Electroaparataj Buc +17,33%

4. Compa Sibiu +14,29%

5. Otelinox Tirgoviste + 14,29%

Top 5-

1. SIF Muntenia -3,7%

2. Electrocontact Botosani -3,16%

3. Rafinaria Astra Romana -2,92%

4. Rompetrol Well Services -2,76%

5. Siretul Pascani -2,21%

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro