Sari direct la conținut

Moore şi Bush sau care pe care

HotNews.ro

Un regizor masiv şi creţ i-a pus mari probleme celui mai puternic om de pe Glob! Cu “Fahrenheint 9/11”, Moore a reuşit să pună documentarul pe picior de egalitate cu peliculele de ficţiune. De altfel, criticii americani au vorbit in repetate randuri despre 2004 ca despre anul filmelor controversate.

Principalele revelaţii sunt, in opinia lor, “Fahrenheint 9/11”, al masivului Michael Moore, şi “Patimile lui Iisus” (cu Maia Morgenstern), semnat de Mel Gibson. Manaţi de ganduri diferite, cei doi au reuşit să dea lovitura. Gibson intr-un fel in care nici nu spera, asaltand box-office-ul, iar Moore făcand o lume intreagă să discute despre opera sa.

“Fahrenheint 9/11” este una dintre cele mai acide critici aduse vreodată administraţiei Bush şi are mari şanse să intre in cursa pentru un Oscar. Ca, de altfel, şi “Patimile lui Iisus”… in paranteză fie spus, Moore nu este deloc străin de această inaltă distincţie.

Anul trecut, el şi-a adjudecat o preţioasă statuetă pentru un alt documentar, “Bowling for Columbine” (“Cantec pentru un masacru”). Este foarte posibil să repete isprava, mai ales că a caştigat deja, cu noua producţie, Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Nu ştim ce simte acum George Bush, lovit in plin de acest documentar, dar se poate spune că a anticipat ce urma să i se intample. Pe cand era incă guvernator, Bush l-a cunoscut pe Michael Moore şi l-a avertizat amical, dar cat se poate de serios. “Ai grijă ce faci, da? Găseşte-ţi o slujbă adevărată“, povesteşte Moore.

intr-un fel, asta a şi făcut. şi-a găsit o slujbă adevărată: aceea de a demonta administraţia Bush, de a demasca politica nepotrivită şi deciziile interesate luate de George W. Bush.

Să nu vă imaginaţi insă că oamenii acestuia au stat cu mainile in san, uitandu-se cum preşedintele republican e luat in tărbacă. Staff-ul lui Bush l-a plesnit şi el pe candidatul democrat John Kerry cu un filmuleţ, tot documentar, in care a lansat o mulţime de acuze la adresa acestuia.

intr-o peliculă ce se vrea replică la “Fahrenheit 9/11”, se spune că din cauza lui Kerry au murit mai mulţi soldaţi americani, ordinele date de el in Vietnam fiind total neinspirate. “Fahrenheit 9/11” va intra in cinematografe pe 5 noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro