Sari direct la conținut

Prerogativele lui Arafat, preluate de actualul premier, Ahmed Qore

Ziua

Prerogativele presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat, aflat in Franta la tratament, vor fi preluate, temporar, de actualul premier, Ahmed Qorei, si de fostul sef al guvernului palestinian, Mahmud Abbas, au declarat surse oficiale palestiniene, citate de Reuters.

Functia de presedinte va fi mentinuta de liderul palestinian, cei doi oficiali urmand sa administreze problemele curente ale ANP, fara a fi in masura sa adopte decizii importante, conform acordurilor interimare de pace israeliano-palestiniene.

Fostul sef al Guvernului palestinian va prelua temporar conducerea Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, in cadrul careia exercita, in prezent, functia de adjunct al lui Arafat. OEP ii reprezinta pe palestinienii din Fasia Gaza, Cisiordania si din diaspora, in negocierile cu Israelul.

„Nimeni nu va putea lua o decizie importanta, in timpul vietii lui Yasser Arafat”, a declarat deputatul Hassan Khreishah, citat de Reuters

Rusia doreste insanatosirea grabnica a liderului palestinian, Yasser Arafat, si isi exprima convingerea ca Guvernul israelian isi va respecta promisiunea de a permite presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene sa revina in teritorii, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit RIA Novosti, citat de Rompres.

„Yasser Arafat este liderul ales al natiunii palestiniene si trebuie sa-si pastreze rolul sau de parinte al natiunii”, a subliniat ministrul de Externe al Rusiei, tara ce face parte alaturi de ONU, UE si SUA, din Cvartetul pentru Orientul Mijlociu.

In context, Serghei Lavrov a facut apel pentru a fi luate toate masurile necesare in vederea asigurarii stabilitatii in regiune, exprimandu-si speranta ca retragerea anuntata a trupelor israeliene din teritoriile palestiniene ocupate se va realiza, conform planului premierului Ariel Sharon.

Avocatul familiilor victimelor a sase atentate comise in Israel intre 1996 si 2002 doreste audierea lui Yasser Arafat la Paris de catre judecatorul Jean-Louis Bruguiere, imediat ce starea fizica a liderului palestinian va permite acest demers.

Arafat ar putea avea astfel nesansa lui Pinochet, care, bolnav, a fost retinut in Marea Britanie dupa insanatosire, pana la solutionarea unor plangeri penale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro