Sari direct la conținut

Referendum in Ungaria pentru dubla cetatenie

Gardianul

Electoratul ungar va fi chemat la urne la inceputul lunii decembrie pentru a decide daca este necesar sau nu sa acorde dubla cetatenie maghiarilor din afara granitelor Ungariei. Seful statului ungar, Ferenc Mádl, a dispus organizarea la 5 decembrie a referendumului cu privire la acordarea dublei cetatenii maghiarilor din tarile vecine.

Referendumul pentru acordarea dublei cetatenii a fost initiat cu peste un an si jumatate in urma de catre Uniunea Mondiala a Ungurilor, aprobat apoi in septembrie anul acesta de catre majoritatea parlamentara ungara, decizie contestata la Curtea Constitutionala, care insa, cu o zi in urma, a respins contestatiile, dand castig de cauza hotararii parlamentare de organizare a referendumului.

Astfel, electoratul ungar va trebui sa-si exprime opinia cu privire la acordarea sau nu a cetateniei ungare concetatenilor maghiari cu domiciliul si cetatenia altor tari vecine, pentru reusita fiind nevoie de cel putin doua milioane de voturi, ceea ce reprezinta 25 la suta din optiunile electoratului.

Pentru cetatenii Romaniei de nationalitate maghiara, dubla cetatenie poate oferi mai mult o satisfactie sentimentala de apartenenta, deoarece in 2007 tara noastra va deveni membra a Uniunii Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro