Sari direct la conținut

146 de mii de euro cheltuiti eficient – evaluarea expertilor UE asupra pregatirii consulatelor pentru Schengen este pozitiva

HotNews.ro

Evaluarea expertilor europeni privind pregatirea consulatelor romanesti de la Chisinau si Istanbul pentru eliberarea de vize Schengen este una pozitiva, a anuntat vineri ministrul Cristian Diaconescu. Amenajarea celor doua reprezentante consulare pentru inspectiile europene a costat aproape 146.000 de euro. Singurele deficiente constatate sunt de natura tehnica si se refera la sistemele informatice.

„A fost finalizat procesul de evaluare a consulatelor de la Chisinau si Istanbul in vederea aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Acestea au fost definitivate cu o concluzie pozitiva privind Romania. Practic, expertii au verificat daca cele doua oficii intrunesc conditii de acordare a vizelor prevazute pentru aderarea la spatiul Schengen. Parerea expertilor este ca Romania poate indeplinni standardele Schenegen privind vizele”, a spus ministrul Cristian Diaconescu.

Expertii au facut si anumite observatii si „o serie de recomandari privind adaptarea procedurilor la normele si cerintele europene”, a precizat seful diplomatiei. Intrebat in ce constau acele recomandari tehnice, el a precizat ca ele sunt de natura informatica. „Sub aspectul capacitatii institutionale a MAE de a performa in regimul de vize aspectele sunt clare in acest moment. Chestiunile tehnice sunt aboslut minore, legate de o anumita capacitate de dotare informatica pe care o sa realizam”, a adaugat el.

Pentru pregatirea inspectiei la consulate au fost cheltuiti pe dotari 145.696 de euro (fara TVA) din cele 39,7 milioane de euro aflate la dispozitia MAE pentru modernizarea consulatelor la standarde Schengen. Banii sunt fonduri europene alocate pe proiecte prin „facilitatea Schengen”, carora li se adauga, potrivit normelor europene, si o contributie nationala.

Romania si-a propus aderarea la spatiul Schengen – care presupune eliminarea controalelor la frontierele dintre statele UE – in 2011. Cum Romania devine granita externa de est a UE, ea trebuie sa isi intareasca granitele printr-o inasprire a verificarilor la frontierele externe zonei Schengen si in acordarea de vize cetatenilor non-comunitari.

Prin urmare, Romania trece printr-o serie de etape de verificari, carora le-a fost stabilit un calendar: martie 2009 – evaluarile privind cooperarea politieneasca, aprilie 2009 – evaluarile privind protectia datelor, iunie 2009 – vize, septembrie 2009 – frontiere maritime, noiembrie 2009 – frontiere aeriene, decembrie 2009 sau martie 2010 – frontiere terestre.

Evaluarea celor doua consulate a avut loc la inceputul lunii iunie. Cititi aici despre inspectii si criteriile aplicate de expertii UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro