23 August, sarbatorit de comunisti si postcomunisti
Comemorarea a 60 de ani de la evenimentele de la 23 august 1944 trebuia sa fie o manifestare strict istorica. Partial – prin cinstirea ostasilor romani care au cazut pe campul de onoare in cel de-al doilea razboi mondial si prin defilarea unui detasament al supravietuitorilor acelei conflagratii – se poate spune ca manifestarea s-a incadrat in coordonatele istorice.
Numai ca, asa cum se intampla si la alte manifestari comemorative, si ieri, politicul si-a facut simtita prezenta. Si-a facut-o prin oferirea PSD a exclusivitatii depunerii de coroane de flori la monumentele ostasilor romani cazuti in razboi.
Reprezentanti ai celorlalte partide politice au acuzat faptul ca „PSD a confiscat manifestarea“, prin neinvitarea celorlalte partide neparlamentare si a PNACD, partid care acum 60 de ani a avut un rol in evenimente. Manifestarile de ieri s-au bucurat doar de participarea unui grup insemnat de veterani de razboi, nu si a cetatenilor Capitalei, prezenta acestora fiind ca si inexistenta.
Doar 30, maxim 40 de curiosi, aflati in trecere, s-au oprit pe trotuarele din jurul Academiei Militare, pentru a asista la eveniment. ªi dupa 60 de ani, veteranii de razboi traiesc sentimente diferite fata de actul de la 23 august. Multi dintre ei s-au simtit tradati, deoarece atunci au fost anuntati ca „s-a terminat definitiv razboiul“.
Altii nu-i vad nici acum cu ochii buni pe colegii lor de arme, reveniti in tara cu diviziile formate in URSS. Iar altii, si nu putini, au refuzat ieri sa-si spuna parerea despre actul de la 23 august 1944, pe fata lor citindu-se inca teama de a vorbi. Sunt cei care au avut de suferit in cei 45 de ani de comunism.
De asemenea, participarea MS Regelui Mihai I la manifestari – el fiind singurul fost sef de stat supravietuitor al razboiului – a fost diferit privita de veterani. Unii au salutat prezenta Regelui, altii au opinat ca „a fost confiscat de PSD“.
„Vrem sa ne debarasam de festivismele artificiale care insotesc asemenea evenimente, dar sa marcam cu cinstire si decenta acte de istorie. Vrem sa ne debarasam de orice fel de prejudecati, de sechele ale unor abordari simpliste, artificiale, inclusiv la adresa altor popoare care au avut de suferit intr-o conflagratie fara precedent in istoria umanitatii.
Sa nu trecem dintr-o extrema in alta si sa ne contestam noi insine momentele de istorie nationala”. Acesta este un fragment din discursul rostit, ieri, de presedintele Ion Iliescu cu ocazia decorarii la Palatul Cotroceni a unor veterani de razboi, moment ce a facut parte din salva de manifestari dedicate sarbatoririi implinirii a 60 de ani de la actul istoric de la 23 august 1944.
Numai ca, in realitate, ieri, s-a intamplat exact contrariul celor sustinute si promovate de seful statului. La ceremoniile de depunere de coroane de flori de la monumentul soldatului necunoscut din Parcul Carol I si la ceremoniile organizate in fata Academiei Militare, nu au lipsit „festivismele artificiale”, disimulate aici in elemente de campanie electorala a PSD.
O manifestare ce trebuia sa excluda „prezentul politic” a favorizat pe fata actualul partid de guvernamant. Desi organizatorii – Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi – anuntasera initial ca partidele politice nu vor depune coroane de flori, ieri, situatia a fost cu totul alta.
A depus coroane de flori o masiva delegatie a PSD, in frunte cu premierul Nastase, si Constantin Titel Petrescu, precum si alte partide de „sorginte“ social-democrata. La manifestari a fost prezenta si Alianta Socialista, formata din fostii PSM-isti care nu au trecut la PSD.
Doi dintre veteranii de razboi aflati in asistenta deplangeau faptul ca nu a fost invitat nici un reprezentant al PNTCD, partid care alaturi de PNL si fostul partid social democrat a avut o cota de participare in evenimentele de acum 60 de ani.
La ceremonia de la Cotroceni, initial nu au fost invitati si veteranii de razboi apartinand organizatiei conduse de Ion Cucu. Spre deosebire de Asociatia Nationala a Veteranilor, condusa de generalul Marin Dragnea, si care cuprinde in mare parte doar luptatori de pe frontul de Vest, in cea a lui Cucu se afla doar cei care au luptat in Est.
Doar la interventia energica a reprezentantilor Casei Regale, au fost invitati la Cotroceni si cinci membri ai asociatiei lui Cucu. In cadrul ceremoniei de la Academia Militara s-a „inregistrat” si un „tablou” greu de imaginat acum 50 de ani.
La numai un metru de MS Regele Mihai, statea generalul Marin Dragnea, un vechi combatant din divizia Tudor Vladimirescu, cea venita din Rusia, care a jucat un rol principal la 30 decembrie 1947, cand Regele a fost silit sa abdice. Manifestarile de ieri nu s-au bucurat de prezenta bucurestenilor. Doar 30, maxim 40 de „curiosi” s-au aflat pe trotuarele de langa Academia Militara.