Sari direct la conținut

30 de miliarde de euro destinate mediului pana in 2030 (de Emil Stoica)

Jeopardy

Estimarile specialistilor pun la 27-30 de miliarde de euro investitiile destinate mediului pana in 2030 in Romania. Numai in perioada 2007 – 2013, Romania va primi din partea UE ca finantari pentru proiecte de mediu circa 5,5 miliarde de euro.

Problemele de mediu sunt diverse, de la tratamentul apei uzate la programul anti-inundatii, de la depozitarea gunoaielor la reabilitarea urbana si de la emisii de gaze la programul energetic national.

Pentru economia romaneasca, integrata in UE, aplicarea unor reguli de mediu stricte duce, pe termen scurt, la pierderea competitivitatii. Inchiderea Arpechim datorita unor probleme de mediu este o dovada; probleme similare la un combinat similar in China nu ar fi dus probabil la o inchidere a activitatii.

Insa orice problema trebuie vazuta si ca o oportunitate, atat pentru firmele ce furnizeaza servicii de mediu dar si pentru societate in general. Investitiile in mediu vor duce la evitarea inundatiilor in viitor.

Investitiile in mediu vor duce la o populatie mai sanatoasa, cu speranta de viata mai ridicata, o populatie mai productiva; investiile in mediu vor duce la cheltuieli mai mici de sanatate.

O politica de depozitare a deseurilor impreuna cu o politica de reciclare ar duce nu numai la mai putin spatiu alocat gropilor de gunoi, dar si la avantaje economice. Resursele, nevoile de anumite resurse vor fi obtinute din reciclare cu un cost energetic mai mic.

In timp, si alte tari vor adopta reguli similare, iar cei care au un pas inainte vor fi mai competitivi pe termen lung.

Pe 5 iunie a fost “Ziua mediului”, o zi marcata de fesitivitati si de articole in mass-media.

Insa pentru ca politica si investitiile in domeniul mediului sa aiba efecte durabile, este nevoie si de mai multa educatie in randul populatiei.

Comenteaza articolul aici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro