Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 948: Dublu atac rusesc asupra unui spital plin de pacienți, în Sumî / Pierderi masive pentru armata Moscovei pe front / Lavrov, noi amenințări nucleare

LIVE Război în Ucraina, ziua 948: Dublu atac rusesc asupra unui spital plin de pacienți, în Sumî / Pierderi masive pentru armata Moscovei pe front / Lavrov, noi amenințări nucleare
Clădire de spital din Sumî, avariată în urma unui atac cu drone efectuat de forțele ruse. Fotografie distribuită, realizată și publicată de Serviciul ucrainean de urgență, pe 28 septembrie 2024. Sursa: Handout / AFP / Profimedia

Kievul a fost atacat cu drone sâmbătă dimineața pentru a zecea oară în luna septembrie. Oficialii ucraineni au declarat că toate vehiculele aeriene fără pilot care se îndreptau spre oraș au fost interceptate.

Evenimentele de sâmbătă, ziua 948 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, într-un interviu pentru Fox News difuzat sâmbătă, că a primit „informații foarte directe” de la Donald Trump că fostul președinte al SUA va sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei dacă va fi reales la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează Reuters.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat țările europene să nu caute confruntarea cu Moscova, afirmând că aceasta ar fi o „aventură sinucigașă”, în contextul în care războiul Rusiei cu Ucraina continuă, scrie sâmbătă AFP.

Dublul atac al Rusiei asupra spitalului din Sumî a ucis 10 oameni și a rănit alți 22, afirmă oficialii ucraineni

Forțele ruse au lansat un atac dublu asupra unui spital din orașul Sumî, din nord-estul Ucrainei, omorând 10 persoane și rănind alte 22, au anunțat oficialii ucraineni sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.

Conform ministrului de interne Igor Klimenko, primul atac a făcut o victimă și a provocat pagube importante la mai multe etaje ale spitalului. Al doilea atac a lovit în timp ce salvatorii și poliția ajungeau pentru a evacua pacienții în siguranță. Klimenko a afirmat într-o postare pe Telegram că printre victimele ucise și răniți se numără doi polițiști.

Până la ora locală 20.00, bilanțul victimelor a crescut la 10 persoane, iar alte 22 au fost rănite, potrivit autorităților locale. Toți pacienții spitalului vizat au fost evacuați către alte unități medicale.

Administrația militară regională a anunțat sâmbătă, în jurul orei locale 8:30, că trupele ruse au vizat unitatea medicală cu un atac aerian și drone Shahed de fabricație iraniană. Peste 10 minute, forțele aeriene ucrainene au confirmat că forțele ruse au efectuat, de asemenea, un atac puternic cu bombe ghidate KAB în regiunea Sumî.

Exprimându-și condoleanțele pentru apropiații victimelor ucise în acest atac al rușilor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat: „Facem tot ce ne stă în putință pentru a oferi poporului nostru ajutorul de care are nevoie”.

„Toți cei din lume care vorbesc despre acest război ar trebui să fie atenți unde lovește Rusia”, a spus Zelenski, adăugând că 113 pacienți au fost evacuați din spitalul din Sumî. „Ei (rușii, n.r.) luptă împotriva spitalelor, a obiectelor civile și a vieților oamenilor”, a mai acuzat liderul ucrainean.

„Doar forța poate obliga Rusia la pace. Pacea prin forță este singura cale corectă. Le mulțumesc tuturor celor care ne ajută să facem pași pe acest drum”, a adăugat președintele ucrainean.

Patru clădiri ale instituțiilor de stat din Republica Moldova, între care și cea a Guvernului de la Chișinău, au fost vandalizate în ultimele două nopți, a anunțat Poliția din țara vecină, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

Odobescu pledează pentru consolidarea apărării antiaeriene ucrainene

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina continuă, iar consolidarea apărării din această ţară este importantă, aspect la care contribuie şi România prin donarea unui sistem Patriot, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Şefa diplomaţiei române a participat la Adunarea Generală ONU de la New York, context în care ţara noastră a susţinut propunerea de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În acest sens, Odobescu a spus că orice pace în Ucraina trebuie să fie „o pace justă”, care să se bazeze pe dreptul internaţional şi pe Carta ONU, anume să susţină suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.

Ministrul român a spus că a discutat despre atacurile cu drone de la graniţa Ucrainei cu România inclusiv cu partenerii aliaţi.

„Atacurile Rusiei continuă, atacuri asupra infrastructurii civile, asupra infrastructurii energetice (din Ucraina – n.r.), de aceea este foarte importantă consolidarea sistemului de apărare, ceea ce România a făcut deja prin donarea unui sistem Patriot, lucru apreciat de către partea ucraineană. Cum aţi văzut, prima vizită a noului ministru de Externe (ucrainean – n.r.) s-a desfăşurat la Bucureşti. Aspectele de la frontiera României au fost discutate nu numai cu partenerii ucraineni, dar şi cu partenerii noştri din cadrul NATO, cu secretarul de stat (american, Antony – n.r.) Blinken şi cu ceilalţi colegi”, a declarat Odobescu, pentru Agerpres.

Directorul unui centru de plasament din Liov, vestul Ucrainei, este anchetat pentru „violențe sexuale asupra minorilor”, a anunțat sâmbătă Dmitro Lubineț, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, relatează AFP.

Miniştrii Apărării din cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – şi un înalt oficial din cadrul Ministerului polonez al Apărării au convenit vineri să solicite Uniunii Europene (UE) fonduri pentru a consolida apărarea frontierelor împotriva ameninţărilor hibride şi convenţionale, potrivit agenției spaniole de presă EFE.

Occidentul ar trebui să petreacă mai puțin timp agitându-se cu privire la liniile roșii ale președintelui rus Vladimir Putin și să-și stabilească propriile linii roșii, afirmă un veteran al diplomației germane, Wolfgang Ischinger, potrivit Politico.

Secretarul american de stat Antony Blinken a acuzat din nou Beijingul vineri că sprijină „maşina de război rusă” în Ucraina, în cursul unei întâlniri cu omologul său chinez, Wang Yi, în contextul în care cele două mari puteri rivale încearcă să-și stabilizeze relaţia tensionată, scrie AFP.

Bilanțul victimelor după dublul atac rusesc asupra spitalului din Sumî crește. Autoritățile ucrainene au anunțat că nouă persoane au fost ucise și 12 rănite.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat autorităților române protecția jurnalistului Mircea Barbu și a condamnat decizia Serviciului Federal de Securitate al Rusiei de a deschide dosare penale unor jurnaliști străini, printre care se află și corespondentul HotNews, respectiv, Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC, care relatează din zonele de conflict dintre forțele ucrainene și cele rusești.

Doi bărbați au sărit în aer, vineri, după ce au călcat mine antipersonal în regiunea Herson, potrivit departamentului de comunicare al poliției regionale, relatează Ukrinform.

Ambele victime au fost duse la spital cu leziuni și amputații ale picioarelor.

Regiunea Herson rămâne una dintre cele mai minate zone din Ucraina.

Forțele ruse au lovit centrul medical din Sumî, apoi au lovit din nou în timp ce clădirea era evacuată, ucigând în total șapte persoane, au declarat oficialii ucraineni, informează Reuters.

Mass-media ucrainene au relatat că, la momentul atacurilor, în spital se aflau 86 de pacienți și 38 de membri ai personalului medical.

„Primul atac a ucis o persoană și a deteriorat tavanele mai multor etaje ale spitalului. A început evacuarea pacienților și a personalului”, a declarat ministrul de interne Ihor Klimenko pe Telegram.

În timp ce oamenii erau evacuați, rușii au lovit din nou, ucigând alte cinci persoane, a spus el.

Administrația regională Sumî a declarat ulterior că șapte persoane au fost ucise și 12 rănite.

Klimenko nu a precizat ce arme au fost folosite în atacurile de sâmbătă, dar administrația regională a declarat că atacul a fost efectuat de drone.

Atacurile asupra orașului Sumî și a regiunii Sumy au devenit mult mai frecvente de când forțele ucrainene au lansat o operațiune în regiunea rusă Kursk în august și au capturat zeci de așezări.

Orașul Sumy este situat la doar 32 km de granița cu Rusia, iar forțele ruse au atacat regiunea și orașul cu drone și bombe ghidate.

Cel puţin şase persoane au fost ucise într-un dublu atac rusesc la un spital în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean de Interne Igor Kîmenko, relatează AFP și Reuters.

„La Sumî, ruşii au lovit în două rânduri o instituţie medicală, La această oră, şase persoane au fost ucise”, a anunţat pe Telegram ministrul.

Forțele de apărare ale Ucrainei au avut un total de 180 de întâlniri de luptă cu trupele ruse în ultimele 24 de ore, respingând 48 de atacuri inamice numai în zona Pokrovs, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform.

Actualizarea de dimineață a armatei se precizează că ievineri ri rușii au lansat șase atacuri cu rachete împotriva pozițiilor unităților ucrainene și în zonele populate, folosind nouă rachete, precum și 74 de atacuri aeriene care au implicat 118 bombe ghidate.

Raidul ucrainean în regiunea Kursk este în curs de desfășurare, a adăugat Statul Major.

Ucraina a doborât 69 din 73 de drone în timpul unui atac rusesc din timpul nopții care a inclus două rachete balistice și două rachete de croazieră, a declarat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.

Cele două rachete de croazieră au fost doborâte, au precizat forțele aeriene într-o declarație pe Telegram.

Resturi dintr-o dronă doborâtă la Kiev au căzut pe o clădire nerezidențială, fiind avariată. Momentan, nu au fost raportate victime.

Marina rusă a desfășurat trei nave de război în Marea Neagră, dintre care două sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, potrivit oficialilor militari ucraineni, citați de Ukrainform.

Forțele ruse au suferit de 650.640 de pierderi de la începutul războiului în Ucraina, estimează armata ucraineană.

Acest număr include 1.470 de morți sau răniți în ultimele 24 de ore, conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Toate cele aproape 15 drone rusești care au atacat Kievul în primele ore ale zilei de sâmbătă au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei în apropierea de capitală, potrivit Administrației militare a orașului, relatează Ukrinform.

„Al zecelea atac aerian asupra Kievului în luna septembrie a acestui an! Ca în timpul aproape tuturor atacurilor din această lună, armata rusă a folosit din nou drone de atac. Au fost folosite aceleași drone de tip Shahed. Acestea au fost lansate din direcțiile sud și nord-est, venind spre Kiev în mai multe valuri”, a spus șeful administrației, Serhii Popko.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de vineri, ziua 947 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro