Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 947: Rușii se apropie tot mai mult de orașul strategic ucrainean Pokrovsk / O dronă rusească a intrat în spațiul aerian românesc, după atacul din Ucraina / Zelenski s-a întâlnit cu Trump

Militar ucrainean atacând pozițiile ruse din prima linie pe direcția Ceasiv Iar, regiunea Donețk, Ucraina, 27 septembrie 2024. FOTO: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia
Militar ucrainean atacând pozițiile ruse din prima linie pe direcția Ceasiv Iar, regiunea Donețk, Ucraina, 27 septembrie 2024. FOTO: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Forțele aeriene ucrainene au avertizat populația în cursul nopții de joi spre vineri despre posibile atacuri ale rușilor. Un grup de drone care vizau ținte de lângă România a fost reperat de către autoriăți, avertizând populația despre posibile căderi de resturi de drone în nordul județului Tulcea. În plan diplomatic, Volodimir Zelenski, care a primit joi la Washington un nou pachet de ajutoare de la Joe Biden şi sprijinul Kamalei Harris, va avea vineri o întâlnire mult mai delicată cu Donald Trump, foarte critic în privinţa masivului ajutor american pentru Ucraina.

Evenimentele de vineri, ziua 947 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat o serie de reclame politice distribuite în Georgia, înainte de alegerile parlamentare din octombrie, de către partidul de guvernământ „Visul Georgian”. Formațiunea recurge la o campanie de publicitate electorală care prezintă orașe ucrainene devastate, scrie Politico.

Zelenski se declară „recunoscător” pentru întrevederea sa „foarte productivă” cu Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat vineri „recunoscător” pentru întrevederea sa „foarte productivă” avută cu Donald Trump la New York, informează AFP.

„I-am prezentat planul nostru de victorie şi am examinat în detaliu situaţia din Ucraina şi consecinţele războiului pentru poporul nostru”, a indicat preşedintele Zelenski, într-un mesaj postat pe platforma de socializare X.

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, s-a angajat vineri să „soluţioneze” războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, declaraţie făcută la New York alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul unei întrevederi foarte delicate cu acesta, notează Agerpres.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat vineri – după ce omologul său rus Vladimir Putin, a prezentat o serie de propuneri pentru actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei – că Moscova va recurge la armele nucleare dacă NATO va ataca teritoriul Belarusului, fostă republică sovietică, scriu agențiile EFE și Agerpres.

Guvernul ucrainean va creşte taxele, pentru a reuși să finanțeze armata

Creşterile de taxe, discutate în prezent în Parlamentul de la Kiev, sunt esenţiale pentru ca Ucraina să poată respinge invazia rusă lansată în februarie 2022, a declarat vineri ministrul ucrainean de Finanţe, Sergii Marcenko, citat de agenția germană de presă DPA.

„Creşterile de taxe sunt un pas necesar (…). Este o decizie care va afecta mediul de afaceri, dar celelalte opţiuni sunt aproape epuizate”, a explicat ministrul, la un eveniment desfăşurat la Kiev.

În pofida ajutorului financiar din partea UE şi SUA, statul ucrainean nu îşi poate finanţa cheltuielile suplimentare prin emiterea de obligaţiuni, veniturile obţinute din acestea fiind suficiente doar pentru plata serviciului datoriilor vechi, a adăugat ministrul ucrainean de Finanţe.

Mai mult, a continuat el, ajutorul financiar extern devine tot mai incert, Ucraina primind în primul trimestru al anului în curs doar aproximativ 10% din finanţarea necesară. Totuşi, Kievul mizează mai departe pe ajutorul financiar extern şi pe creditele externe pentru a-şi finanţa efortul de război şi celelalte cheltuieli esenţiale.

„Pentru anul acesta, 41,3 miliarde de dolari au fost atrase de la parteneri, iar pentru anul viitor estimăm 38,4 miliarde. Aceasta nu înseamnă însă că plăţile vor fi stabile”, a detaliat ministrul ucrainean de Finanţe, potrivit Agerpres.

Parlamentul ucrainean a aprobat la jumătatea acestei luni, în primă lectură, o creştere a taxelor ce ar trebui să aducă la buget pentru cheltuielile destinate apărării o sumă suplimentară echivalentă cu circa 1,4 miliarde de dolari anul acesta şi cu circa 3,3 miliarde de dolari anul viitor.

Printre alte taxe care vor creşte se numără şi „impozitul pentru război”, introdus în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea şi este perceput asupra veniturilor, acesta urmând să crească de la 1,5% la 5%, conform proiectului ce mai aşteaptă aprobarea Parlamentului în a doua lectură.

Pompierii români au intervenit vineri la un incendiu care a afectat 12 containere folosite de refugiații ucraineni, pe Aleea Lacul Morii. Persoanele care le utilizau s-au evacuat.

Donald Trump, candidatul republican la președinția americană, a declarat vineri că va colabora atât cu Ucraina, cât și cu Rusia pentru a pune capăt războiului lor, în timp ce a stat alături de liderul ucrainean Volodimir Zelenski înainte de întâlnirea lor de la New York, relatează Reuters.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat joi că Moscova consideră noțiunea de „denuclearizare” a Coreei de Nord drept o „problemă închisă”, deoarece înțelege logica Phenianului de a se baza pe armele nucleare ca fundament al apărării sale, informează Reuters.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a demis vineri pe şeful Statului Major al armatei, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, în ciuda faptului că acesta era un susţinător al cooperării cu Alianța Nord-Atlantică, informează agenţiile EFE și Agerpres.

Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat vineri deschiderea de către Rusia a unui dosar penal pe numele jurnalistului Mircea Barbu, corespondentul HotNews.ro, pentru reportajul său în Kursk. „Este un atac flagrant la libertatea presei și la drepturile fundamentale”, arată postarea MAE de pe pagina oficială a rețelei sale de socializare X.

Norvegia nu va mai acorda azil automat tuturor refugiaților din Ucraina

Dosarele refugiaților din vestul Ucrainei, zonă considerată sigură, pentru că se află departe de linia frontului, vor fi analizate de la caz la caz, conform Agerpres care citează AFP.

Ucraina ar trebui să poată utiliza fără restricţii armamentul primit, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis într-un interviu acordat joi agenţiei Reuters.

Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul care a început la 1 iulie 2024 au depăşit pragul de 10 milioane de tone până la data de 27 septembrie, ceea ce reprezintă o creştere de peste 50% faţă de cantitatea de 6,3 milioane de tone de cereale exportată în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, arată datele publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Printre cerealele exportate de Ucraina în ultimele trei luni se numără 5,8 milioane tone de grâu, 2,7 milioane tone de porumb şi 1,3 milioane tone de orz, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte exporturile derulate numai pe parcursul lunii septembrie, datele Ministerului Agriculturii de la Kiev arată că traderii au exportat 2,86 milioane de tone de cereale, în creştere cu 63% faţă de cantitatea de 1,75 milioane de tone de cereale exportată în perioada 1-27 septembrie 2023.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone.

Adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, a declarat săptămâna trecută că Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25.

NATO va înființa anul viitor un nou comandament pentru forțele terestre în Finlanda, aproape de granița cu Rusia, aceasta urmând să coordoneze răspunsul la sol al Alianței în Europa de Nord în cazul unui conflict militar cu Rusia.

Rusia a anunţat vineri că a capturat satul Marinivka din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde forţele sale se îndreaptă spre importantul centru logistic Pokrovsk, informează Reuters.

Statul Major al Ucrainei nu a comentat această informație, dar a spus că zonele din apropiere și Selydove, la sud-vest, au înregistrat cea mai mare concentrare de atacuri rusești în ultima zi. Armata ucraineană susține că 42 de atacuri rusești pe frontul Pokrovsk au fost respinse.

Reuters precizează că nu a putut confirma independent informațiile de pe câmpul de luptă din nicio parte.

Forțele ruse și-au accelerat în ultimele săptămâni progresul în Donețk, cucerind o serie de orașe și sate.

O instanță din Moscova a început audierile pentru procesul în care un american în vârstă de 72 de ani este inculpat că a luptat ca mercenar de partea Ucrainei, a anunțat vineri agenția RIA Novosti, citată de Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face de mult timp lobby pentru a primi permisiunea de a lovi cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune ținte din Rusia, dar Casa Albă nu a luat încă o decizie în acest sens, scrie New York Times.

O rachetă rusească a lovit vineri un sediu de poliție din orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost rănite, potrivit autoritățile locale, citate de Reuters.

Atacul a distrus parțial clădirea cu cinci etaje a departamentului raional al Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit serviciilor de urgență.

Conform sursei citate, probabil că mai mulți oameni se află sub dărâmături.

Poliția a spus că racheta a lovit sediul districtului dimineața și a deteriorat, de asemenea, reședințe private din apropiere.

Rusia construiește o nouă structură neidentificată lângă podul Kerci din peninsula Crimeea, a declarat, joi, la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmotro Pletenciuk, notează The Kyiv Independent.

Dosar penal pe numele corespondetului HotNews, Mircea Barbu, deschis de FSB

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat vineri deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC, anunță publicația rusă Interfax.

Viktor Orban a declarat vineri că directorul său politic s-a exprimat ambiguu atunci când a spus că Ungaria nu ar fi luptat pentru a respinge o invazie rusă deoarece a învățat lecția după revolta eșuată din 1956, scriu Telex și Associated Press.

Armata rusă a pierdut 649.170 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, în ultima zi, Moscova a pierdut 1.370 de militari.

Numărul persoanelor rănite în regiunea Odesa a crescut la 14, potrivit informațiilor furnizate de oficialii ucraineni.

Atacul rusesc peste noapte cu rachete asupra orașului central Dnipro a avariat și o instalație industrială și a provocat un incendiu, a declarat guvernatorul regional Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram.

Orașul Dnipro a fost atacat în timpul nopții de ruși cu rachete, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul regional Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram, potrivit Reuters.

Atacurile asupra regiunii au deteriorat infrastructura, a spus Lysak, adăugând că nu au fost raportate victime.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 24 din 32 de drone în timpul atacului. Una dintre drone a intrat în spațiul aerian românesc, se arată în comunicatul armatei.

Forțele ruse au folosit și o rachetă balistică și două de croazieră în timpul atacului, au adăugat forțele aeriene ucrainene.

România a ridicat avioane de luptă în timpul atacului rusesc

România a ridicat patru avioane de luptă în timpul atacului rusesc de lângă graniță. Măsura a fost luată după ce forțele Moscovei au lansat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor ținte civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării, a informat vineri dimineața MApN.

Trei persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite, inclusiv un copil, în regiunea Odesa într-un atac al dronelor rusești în cursul dimineții, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Ukrainform.

Ruși au vizat Izmailul, cel mai mare port la Dunăre al Ucrainei.

Mai multe clădiri și mașini au fost avariate. Mai multe incendii au izbucnit și au fost stinse rapid.

Ungaria are interesul să menţină o relaţie corectă şi bazată pe respect reciproc cu Rusia, ba chiar să dezvolte cooperarea în domeniile neafectate de sancţiuni, a declarat, la New York, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, relatează MTI, conform News.ro.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis în noaptea de joi spre vineri un mesaj RO-Alert pentru populaţia din zona de nord a judeţului Tulcea, după ce structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat un grup de drone care se îndreptau către ţinte de pe teritoriul ucrainean aflate la graniţa cu România, transmite News.ro.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de joi, ziua 946 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro