Sari direct la conținut

LIVE Atac masiv cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului / Netanyahu: „Iranul a făcut o mare greșeală și va plăti” / Noi lovituri aeriene israeliene la sud de Beirut

LIVE Atac masiv cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului / Netanyahu: „Iranul a făcut o mare greșeală și va plăti” / Noi lovituri aeriene israeliene la sud de Beirut
Atac al Iranului asupra Israelului - Tel Aviv. FOTO: Jack GUEZ / AFP / Profimedia

Iranul a lansat marţi seară un atac cu sute de rachete balistice asupra Israelului, ca represalii la ofensiva israeliană împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah în Liban. Timp de o oră, au fost lansate aproximativ 200 de rachete, conform presei internaționale. Israelul a amenințat că va riposta, în timp ce Gardienii Revoluţiei din Iran, trupele de elită ale regimului islamic, au avertizat că, dacă Israelul va răspunde, Teheranul va reacționa „şi mai zdrobitor”, relatează Reuters.

Sirenele au sunat pe tot teritoriului Israelului şi s-au auzit explozii în mai multe orașe, între care Ierusalim şi Tel Aviv. Atacul a avut loc după ce Israelul a anunțat că trupele sale au lansat raiduri terestre „limitate” în Liban. Campania israeliană din Liban este cea mai mare escaladare a războiului regional de când au izbucnit luptele în Fâșia Gaza, în urmă cu un an.

IDF anunță că „atacă” ținte din Beirut

O sursă din serviciile de securitate libaneze a declarat pentru AFP că lovituri aeriene israeliene au fost efectuate în ultimele minute în sudul Beirutului.

Armata israeliană a confirmat la scurt timp, anunțând că „atacă ținte teroriste din Beirut”.

Explozii auzite în sudul Beirutului. Corespondenții AFP și Reuters, dar mass-media arată relatează că au avut loc explozii în suburbia sudică a capitalei libaneze, unde Israelul a efectuat de săptămâna trecută raiduri aeriene repetate. Zona e un bastion al Hezbollah.

Armata israeliană a emis avertismente de evacuare din clădiri situate în sudul Beirutului, capitala Libanului.

Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, lt. col. Avichay Adraee, îndeamnă într-un mesaj locuitorii din suburbiile sudice ale Beirutului, și „în mod specific în cartierul Haret Hreik”, să evacueze zona.

Suburbia sudică a Beirutului, cunoscută sub numele de Dahieh, este un fief al grupării Hezbollah.

Mesajul, însoțit de hărți cu clădirile vizate, spune: „Avertisment urgent pentru locuitorii din suburbiile de sud, în special în cartierul Haret Hreik, în clădirile specificate în cele două hărți și în clădirile adiacente acestora. Vă aflați în apropierea unor instalații periculoase ale Hezbollah împotriva cărora IDF va acționa în forță”.

„Acțiunea noastră este încheiată” – anunță Iranul

Seyed Abbas Araghchi, ministrul de externe al Iranului, a difuzat pe X un comunicat în care afirmă că acțiunea militară recentă a țării împotriva Israelului – o lansare masivă de rachete, s-a încheiat.

„Acțiunea noastră este încheiată, cu excepția cazului în care regimul israelian decide să invite la noi represalii. Într-un astfel de scenariu, răspunsul nostru va fi mai intens și mai puternic”, a scris el.

It appeared to be an attempt to draw a line under the military offensive today, which Iran said was in retaliation for Israel’s recent attacks on its proxies around Israel, Hamas and Hezbollah, which killed leaders of each organization.

Netanyahu: Iranul „a făcut o mare greșeală” și „va plăti”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă într-un mesaj video adresat israelienilor că Iranul „a făcut o mare greșeală” și „va plăti” pentru lansarea unui atac cu rachete asupra țării.

„În această seară, Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Acest atac a eșuat. A fost zădărnicit datorită sistemului de apărare aeriană al Israelului, care este cel mai avansat din lume”, a declarat Netanyahu de la o reuniune avută cu cabinetul său de securitate, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul de presă al guvernului israelian. „Felicit IDF pentru reușita impresionantă”.

„A fost de asemenea contracarată datorită vigilenței și responsabilității de care ați dat dovadă voi – cetățenii Israelului. Mulțumesc de asemenea Statelor Unite pentru sprijinul acordat efortului nostru de apărare”, a adăugat Netanyahu.

„Iranul a făcut o mare greșeală în această seară – și va plăti pentru asta. Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și hotărârea noastră de a riposta împotriva inamicilor noștri”, a spus el.

„Ne vom ține de regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă – îl vom ataca”, a subliniat Netanyahu.

Președintele american Joe Biden spune Statele Unite „sprijină pe deplin” Israelul după loviturile cu rachete balistice ale Iranului, descriind la rândul său atacul Teheranului drept „înfrânt și ineficient”.

Președintele SUA a declarat că urmează să discute acum cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre răspunsul care va fi dat Iranului, dar că rămâne de văzut ce formă va lua acest răspuns.

„Atacul pare să fi fost înfrânt și ineficient, iar aceasta este o dovadă a capacității militare israeliene și a armatei SUA. Să nu existe nicio îndoială – Statele Unite sprijină pe deplin, pe deplin Israelul”, le-a declarat Biden reporterilor la Casa Albă.

Întrebat de jurnaliști care ar urma să fie răspunsul față de Iran, Biden a spus: „Acesta este discutat activ la acest moment. Rămâne de văzut”.

Ce a mai declarat reprezentantul Casei Albe Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a administrației Biden, în briefingul de presă susținut în această seară:

  • Casa Albă nu are informații cu privire la eventuale decese în Israel în urma loviturilor Iranului, dar situația este fluidă, astfel că cifrele și detaliile s-ar putea schimba.
  • Sullivan a descris atacul Iranului drept o „escaladare semnificativă” și a spus că acesta pare să fi fost „înfrânt și ineficient”, nefiind semnalate până la acest moment daune asupra aparatelor de zbor israeliene și resurselor militare strategice.
  • Potrivit lui Jake Sullivan, președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au monitorizat evenimentele din Situation Room (sala de criză de la Casa Albă – n.r.) și urmăresc evoluțiile din Orientul Mijlociu „minut cu minut”.
  • Sullivan a spus că Statele Unite se vor consulta cu Israelul cu privire la pașii următori și se concentrează în special pe protejarea militarilor staționați în regiune. El precizat de asemenea că Washingtonul nu a declanșat evacuări de urgență pentru cetățenii săi de acolo.
  • Sullivan a refuzat să răspundă întrebărilor cu privire la eventualele represalii din partea Israelului sau a SUA.

UE condamnă atacurile Iranului și reiterează apelul la încetarea focului

Șeful diplomației europene Josep Borrell transmite marți seară că Uniunea Europeană condamnă „termenii cei mai fermi” atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului.

Într-o postare pe X, el adaugă: „Spirală periculoasă de atacuri și represalii riscă să scape de sub control. Este necesară o încetare imediată a focului în întreaga regiune”.

Teheranul a lansat marți seară 180 de rachete asupra Israelului, iar amploarea acestui atac a fost de două ori mai mare față de cea a atacului din luna aprilie, conform Pentagonului.

Iranul a folosit pentru prima dată rachete balistice Fatah

Televiziunea de stat iraniană transmite că armata iraniană a folosit pentru prima dată în atacul de marți rachete hipersonice Fattah asupra Israelului, scrie The Guardian.

Conform sursei citate, apărarea israeliană, ajutată de SUA, a interceptat în mare măsură rachetele înainte ca acestea să facă pagube semnificative sau să rănească pe cineva la sol, în timp ce israelienii s-au adăpostit în sunetul sirenelor de raid aerian.

Agenția de știri Tasnim, care este asociată cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, scrie că Iranul a folosit rachete Fattah în atacul său asupra Israelului.

„Victoria vine de la Allah și este aproape”, a scris pe platforma X liderul suprem iranian Ali Khamenei, după ce Iranul a lansat 180 de rachete balistice în Israel.

El a amenințat că „loviturile vor deveni mai puternice și mai dureroase asupra corpului putrezit al regimului sionist”.

Imagini postate pe rețelele de socializare par să arate șiruri lungi de mașini care așteaptă la cozi să alimenteze în benzinării din Iran, pe fondul îngrijorării cu privire la o ripostă, după ce Teheranul a lansat marți 180 de rachete balistice asupra Israelului, scrie The Times of Israel.

Președintele Iranului, avertisment pentru Netanyahu

Președintele Iranului îl avertizează pe Netanyahu să nu întreprindă „acțiuni suplimentare”

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a salutat atacul iranian cu rachete din această seară și a transmis noi „avertizări” Israelului.

Într-o postare pe X, Pezeshkian spune că, în baza „drepturilor legitime” ale Iranului și cu scopul „păcii și securității pentru Iran și întreaga regiune”, a fost dat un răspuns „decisiv” Israelului, „în apărarea intereselor și cetățenilor iranieni”.

Adresându-i-se lui Benjamin Netanyahu, el spune că premierul israelian trebuie să știe că „Iranul nu este un incitator la război, dar că se va opune ferm oricărei amenințări”.

El avertizează totodată Israelul că atacul din această seară a fost doar o „întrezăre” a capacităților Teheranului și să nu se „angajeze într-un conflict” cu Iranul.

Armata israeliană spune că majoritatea celor aproximativ 180 de rachete trase din Iran au fost interceptate

BBC relatează că Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au informat că aproximativ 180 de rachete au fost trase din Iran către Israel, iar un oficial de securitate a declarat postului că majoritatea rachetelor au fost interceptate de forțele aeriene israeliene.

Acolo unde rachetele au avut impact, armata evaluează pagubele, a precizat acest oficial pentru BBC.

SUA vorbesc despre o situație fluidă, după atacul Iranului în Israel

Jake Sullivan, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, a susținut în urmă cu scurt timp o declarație de presă. El a spus că atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului pare să fi fost „înfrânt”, dar că administrația președintelui Biden monitorizează în continuare situația „fluidă”.

Sullivan a menționat că administrația de la Washington urmărește și informațiile privind decesul în urma acestui atac al a unui civil palestinian în Cisiordania, relatează Reuters.

Distrugătoarele Marinei americane din estul Mării Mediterane au interceptat rachete balistice iraniene în timpul atacului de marți asupra Israelului, potrivit unui oficial american al apărării citat de CNN.

În prezent, SUA au trei distrugătoare de rachete ghidate care operează în estul Mediteranei: USS Arleigh Burke, USS Cole și USS Bulkeley.

Hamas salută lansarea rachetelor iraniene asupra Israelului, spunând că au răzbunat moartea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, a liderului politic Hamas Ismail Haniyeh și a lui Abbas Nilforoushan, un comandant de rang înalt al puternicului Corp al Gărzii Revoluției Islamice (IRGC) din Iran, conform CNN.

Cei trei lideri au fost uciși în atacurile aeriene israeliene lansate în ultima perioadă, aducând regiunea mai aproape de un conflict pe mai multe fronturi.

„Afirmăm că acest răspuns iranian onorabil este un mesaj puternic adresat inamicului sionist și guvernului său fascist, pe calea descurajării lor și a reducerii terorismului, întrucât crimele, aroganța și încălcările legilor internaționale și ale normelor umanitare au depășit toate limitele”, a transmis Hamas într-un comunicat.

Iranul a suspendat zborurile pe aeroportul internațional din Teheran, după atacul cu rachete lansat asupra Israelului, care amenință cu o rispotă, scrie presa iraniană, conform The Times of Israel.

Israelul anunță că nu a identificat noi amenințări aeriene din partea Iranului

Într-o declarație televizată, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, spune că Israelul nu a identificat în acest stadiu nicio amenințare aeriană suplimentară din partea Iranului.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, rămâne într-o locație sigură după ce Teheranul a lansat un val de rachete în Israel, a declarat pentru Reuters un înalt oficial irania.

El a fost mutat într-o locație sigură după ce Israelul l-a asasinat pe liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac aerian la Beirut, săptămâna trecută.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a condamnat „extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, cu escaladare după escaladare”, după ce Iranul a lansat un val de rachete balistice asupra Israelului ca răzbunare pentru campania împotriva Hezbollah.

„Acest lucru trebuie să se oprească. Avem absolut nevoie de o încetare a focului”, a spus Guterres într-un comunicat citat de Reuters.

Misiunea iraniană la ONU a transmis marți seară că răspunsul Teheranului – care a lansat în ultima oră un val de rahete asupra Israelului – „a fost efectuat în mod corespunzător”, conform CNN.

Într-o postare pe X, Misiunea Permanentă a Republicii Islamice Iran la Națiunile Unite scrie că „răspunsul legal, rațional și legitim al Iranului la actele teroriste ale regimului sionist – care au implicat lovirea cetățenilor și intereselor iraniene și încălcarea suveranității naționale a Republicii Islamice Iran – a fost efectuat în mod corespunzător”.

Misiunea iraniană mai spune că, dacă Israelul ar „îndrăzni să răspundă sau să comită noi acte răuvoitoare, va urma un nou răspuns, zdrobitor”.

Aceasta sfătuiește totodată „statele regionale și susținătorii sioniștilor să se despartă de regim”.

Din ce în ce mai multe clipuri video postate pe rețelele de socializare arată cum atacul iranian cu sute de rachete balistice lansat marți seara către Israel a reușit să depășească apărarea antiaeriană în multe locuri.

Atacul asupra Israelului s-a încheiat după aproximativ o oră

Atacul iranian cu rachete asupra Israelului pare că s-a încheiat, existând informații că armata israeliană le-a transmis locuitorilor din toată țara că pot părăsi adăposturile antiaeriene, scrie The Guardian.

Atacul asupra mai multor orașe israeliene a durat aproximativ o oră.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat cu câteva momente în urmă, într-un mesaj televizat, că nu există informații privind eventuale victime în urma atacului Iranului, care a lansat în jur de 200 de rachete, dar că încă se fac evaluări.

El a adăugat că „deocamdată” pare să nu mai existe vreo amenințare dinspre Iran, dar că Israelul rămâne pregătit.

Oficialul israelian a adăugat că Israelul a reușit să intercepteze cele mai multe rachete, dar că unele au căzut în centrul și în zone din sudul țării.

Întrebat dacă Israelul se confruntă cu un război regional, el a răspuns: „Ne confruntăm de mult timp cu un război pe mai multe fronturi. Nu este prima dată când Iranul atacă”.

Israelul și-a redeschis spațiul aerian în ultimele minute.

IDF a emis un mesaj prin care îi informează pe civili că pot părăsi adăposturile antiaeriene.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a spus că Israelul va răspunde la atacul iranian cu rachete lansat asupra Israelului, scrie The Times of Israel.

„Suntem în alertă sporită în apărare și în ofensivă, îi vom proteja pe cetățenii Israelului. Acest atac va avea consecințe. Avem planuri și vom acționa în timpul și la locul pe care le vom alege”, spune el.

Jurnalistul Andrew Roth de la The Guardian a postat pe Twitter imagini cu rachete lansate deasupra Ierusalimului:

SUA interceptează o parte din rachetele lansate din Iran pentru a ajuta la apărarea Israelului, a declarat pentru BBC un oficial al apărării, care a precizat că nu poate furniza acum mai multe detalii.

Spațiul aerian al Israelului a fost închis


Autoritatea Aeronautică din Israel anunță că toate zborurile care sosesc și pleacă de pe aeroportul Ben Gurion sunt suspendate pe fondul atacului masiv cu rachete din Iran, scrie The Times of Israel.

Conform sursei citate, spațiul aerian al Israelului este închis, iar zborurile sunt redirecționate către destinații din afara Israelului.

Iordania și Irakul anunță, de asemenea, că spațiul lor aerian a fost închis temporar.

Reporterii Reuters spun că au fost martori la mai multe interceptări în spațiul aerian iordanian.

Reacția Iranului, după atacurile lansate asupra Israelului

Imagini filmate în Israel, cu atacurile lansate de Iran.

Imaginile au fost surprinse de Amir Denis și preluate pe Facebook de jurnalistul Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro.

Anunț de la Teheran: Atacurile cu rachete sunt represalii pentru uciderea liderilor Hezbollah și Hamas

Gardienii Revoluției din Iran, principala ramură a armatei iraniene, transmite că tirurile de rachete lansate de Iran asupra Israelului sunt „represalii” pentru uciderea liderilor mișcărilor Hezbollah și Hamas.

Mai exact, uciderea de către Israel a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran în luna iulie, și uciderea în Liban, săptămâna trecută, a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, precum și a comandantului adjunct al Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC), Abbas Nilforoushan.

Reuters, care citează radioului armatei israeliene, relatează că aproape 200 de rachete au fost lansate până acum de Iran asupra Israelului.

Atacuri în desfășurare ale Iranului, care a lansat sute de rachete în Israel

IDF transmite că „atacul cu rachete dinspre Iran e în desfășurare, israelienii să rămână în adăposturi”.

„Sunteți rugați să rămâneți într-o zonă protejată până la noi ordine”, a transmis armata într-o informare, care precizează că exploziile auzite în întreaga țară sunt interceptări sau chiar impactul acestor rachete.

Numeroase locuri de impact au fost raportate în Tel Aviv, lângă Marea Moartă, în sud și în regiunea Sharon. Autorităție anunță că nu există la acest moment informații despre posibile victime.

Eli Bin, șeful Magen David Adom (serviciile de urgență israeliene), spune că sunt sute de rachete sunt trase asupra Israelului. „Nu avem informații despre posibili răniți”, a declarat el pentru Channel 12.

Imaginile Momentului: Cerul din Tel Aviv plin de rachete / Unele cad în oraș – VIDEO

Armata israeliană raportează acum că sirenele de avertizaere sună în toată țara. „Aproximativ 10 milioane de civili sunt ținte ale proiectilelor iraniene” – a transmis IDF.

Explozii puternice se aud deasupra Tel Avivului, odată cu sirenele de avertizare care răsună în tot orașul – cea mai mare metropolă urbană și economică din Israel.

În Ierusalim se aud de asemenea explozii, după cum au declarat martori pentru agenția Reuters.

Mass-media israeliană relatează că Iranul a lansat peste 100 de rachete spre Israel în această seară.

Urmărește o transmisie live din Tel Aviv:

Sirenele de raid aerian au sunat deja la Tel Aviv, iar acum sirene de avertizare sună și în Ierusalim, relatează Reuters.

Armata israeliană anunță că rachete sunt trase din Iran asupra Israelului. Cetățenii israelieni sunt avertizați să se adăpostească.

Ministrul israelian Apărării, Yoav Gallant, a discutat în urmă cu puțin timp cu omologul său din SUA, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pe fondul amenințării privind un atac iranian iminent asupra Israelului.

„Cei doi au discutat despre intențiile Iranului de a ataca Israelul, cooperarea militară pentru apărarea comună și dreptul Statului Israel de a se apăra și de a acționa împotriva inamicilor săi”, se arată într-un comunicat emis de biroul lui Gallant.

După ce un înalt oficial al administrației americane a tras mai devreme un semnal de alarmă afirmând că Iranul se pregătește să lanseze un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului, SUA au avertizat totodată cu privire la „consecințele grave” în cazul în care un astfel de atac ar avea loc.

Un oficial american citat de agenția Associated Press și care a vorbit sub rezerva anonimatului, a precizat că Statele Unite sprijină în mod activ pregătirile defensive israeliene. (The Guardian)

Atacul Iranului ar putea fi unul „de amploare”, anunță IDF, care transmite noi instrucțiuni pentru populație

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că tirul anticipat de rachete dinspre Iran asupra Israelului este probabil să fie unul de amploare.

„Urmărim amenințarea cu seriozitate. Cerem publicului să urmeze instrucțiunilor defensive ale Comandamentului Frontului Intern. Tirul dinspre Iran ar putea fi de amploare”, a transmis Hagari în cadrul unei conferințe de presă.

  • (N.R. – Acestea sunt directivele emise de armata israeliană pe care civilii să le urmeze pentru a se pune la adăpost în cazul unui atac).

„Atunci când sună o sirenă, sunteți rugați să intrați într-o zonă protejată și să rămâneți acolo până când vă vom notifica din nou”, a adăugat el.

Armata israeliană (IDF) „ia în serios” avertismentul SUA conform căruia Iranul se pregătește în mod „iminent” să lanseze un atac cu rachete balistice asupra Israelului. Declarația a fost făcută de un purtător de cuvânt al IDF, Peter Lerner, într-o intervenție în direct la televiziunea americană MSNBC.

El a confirmat, de asemenea, că „da, există operațiuni (terestre) care sunt în desfășurare” în Liban împotriva Hezbollah și că Israelul a „desfășurat operațiuni secrete” care au dezvăluit „locurile din care acționa” puternica grupare militantă și planurile acesteia de a continua și intensifica atacurile împotriva Israelului.

Reprezentantul IDF a mai spus că Israelul a descoperit „cantități uriașe de instrumente ale terorii și morții” și că, în cazul în care Hezbollah le-ar fi putut folosi pentru a-și pune în aplicare intențiile, „ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie ar fi pălit prin comparație”.

Sirenele de alertă antirachetă sună la acest moment în zeci de orașe din centrul Israelului și din regiunea Sharon, precum și în nordul Cisiordaniei.

Explozii puternice au fost auzite și în mai multe zone din Tel Aviv și din împrejurimi, fără ca vreo sirenă să avertizeze asupra unui atac cu rachete, scrie Times of Israel.

IDF informase anterior că mai multe rachete trase din Liban au căzut „într-o zonă deschisă din centrul Israelului”, dar că sirenele nu au sunat pentru că centrele populate nu au fost în pericol.

„Iranul va ataca Israelul cu rachete balistice care pot atinge țintele în 12 minute” – relatează publicația Axios citând o sursă occidentală.

Se așteaptă ca Iranul să atace Israelul cu rachete balistice care pot ajunge la ținte în 12 minute, și nu cu drone sau rachete de croazieră, care necesită mai mult timp, a scris marți pe X un jurnalist american de la publicația Axios, citând o sursă occidentală familiarizată cu această chestiune.

Șeful ONU spune că un război total în Liban trebuie evitat „cu orice preț”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îndeamnă la o dezescaladare a conflictului din Liban, a transmis marți purtătorul său de cuvânt, în contextul în care intensificarea ofensivei israeliene împotriva grupării teroriste Hezbollah stârnește temeri legate de un război regional.

Antonio Guterres „face apel la o încetare imediată a focului”, spune purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, adăugând că „un război total trebuie evitat cu orice preț în Liban, iar suveranitatea și integritatea teritorială a Libanului trebuie respectate”.

„Urmărim evoluțiile”, spune Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA afirmă că Washington „urmărește foarte îndeaproape evenimentele din Orientul Mijlociu”.

„Statele Unite sunt dedicate apărării Israelului. Urmărim evoluțiile, așa cum am mai spus, cu mare atenție în acest moment”, a declarat Blinken înaintea unei reuniuni la Washington, potrivit BBC.

Declarația vine în contextul în care un înalt oficial de la Casa Albă a avertizat că SUA au indicii că Iranul intenționează să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului.

Hezbollah anunță că a lansat rachete spre o bază aeriană israeliană de lângă Tel Aviv. Este al doilea atac al Hezbollah ce vizează această regiune israeliană în decurs de câteva ore, scrie AFP.

Într-un comunicat, gruparea libaneză pro-iraniană afirmă că a „lansat salve de rachete de tip Fadi-4 în direcția bazei aeriene Sde Dov” de lângă Tel Aviv, ca răspuns la „atacurile contra civililor și masacrele comise de inamic” și a dedicat cele două atacuri liderului său Hassan Nasrallah, ucis vineri într-un atac israelian.

De partea cealaltă, IDF a informat că mai multe rachete trase din Liban au căzut în zone deschise din centrul Israelului. Sirenele nu au sunat, centrele populate nefiind în pericol.

Relaturile din presa israeliană spun că cel puțin o rachetă a căzut în mare, în largul coastei Netanya, transmite Times of Israel.

Israelul precizează că nu a detectat nicio „amenințare aeriană” din partea Iranului „pentru moment”

Armata israeliană anunță că nu a detectat, „pentru moment”, nicio „amenințare aeriană” din partea Iranului, dar că este pregătită „să se apere și să atace” în cazul unui atac iranian, după informațiile din SUA privind un „atac iminent cu rachete balistice” al Teheranului asupra Israelului.

„Partenerii noștri din Statele Unite ne-au informat că au detectat pregătiri iraniene pentru lansarea de rachete asupra Statului Israel (…). Pentru moment, nu detectăm nicio amenințare aeriană (din partea) Iranului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, într-un mesaj televizat. Dar, dacă va fi cazul, armata „este pregătită să se apere și să atace”, a adăugat el.

Oficialii americani cred că un atac al Iranului va fi lansat în următoarele 12 ore

Oficialii americani cred că Iranul va lansa un atac cu rachete balistice în următoarele 12 ore, probabil după venirea serii în regiune, scrie New York Times.

Un oficial care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat că Iranul ar putea lansa drone și rachete de croazieră, așa cum a făcut în atacul său din aprilie pe care Israelul și aliații săi l-au contracarat aproape în întregime.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că Israelul nu a identificat încă nicio amenințare aeriană din partea Iranului. El a spus însă că apărarea antiaeriană și avioanele de război ale Israelului sunt pregătite pentru potențiale atacuri. Atât Statele Unite, cât și Israelul „urmăresc evoluțiile din Iran”, a spus el, adăugând: „Atacul iranian asupra Israelului va avea consecințe – nu voi dezvolta mai mult decât atât”.

Ambasada SUA în Israel a emis o alertă pentru angajații săi din Israel și din teritoriile palestiniene, instruindu-i să se întoarcă acasă și să fie pregătiți să intre într-un adăpost împotriva bombelor. Este primul ordin de acest tip de la atacul aerian iranian asupra Israelului din aprilie.

Statele Unite spun că Iranul va lansa un atac cu rachete balistice asupra Israelului

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia „nu îi va lăsa niciodată pe frații libanezi singuri în aceste zile dificile și îi va sprijini cu toate mijloacele noastre”.

Erdoğan a fost un critic puternic al Israelului și al guvernului lui Benjamin Netanyahu de când IDF a început ofensiva terestră în Gaza, după atacul Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.

Statele Unite au indicii că Iranul se pregătește să lanseze un atac cu rachete balistice împotriva Israelului, a declarat marți un înalt oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.

Statele Unite sprijină în mod activ pregătirile pentru apărarea Israelului, iar un atac militar direct al Iranului asupra Israelului ar avea consecințe grave pentru Iran, a declarat oficialul.

Armata israeliană a anunțat marți că a convocat patru brigăzi de rezervă suplimentare pentru misiuni operaționale la frontiera de nord cu Libanul.

„Acest lucru va permite continuarea activității operaționale împotriva organizației teroriste Hezbollah și atingerea obiectivelor operaționale, inclusiv întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nordul Israelului la casele lor”, a afirmat armata într-o declarație.

Israelul spune că trupele speciale au avut deja misiuni în Liban în ultimele luni

Forțele israeliene efectuează raiduri în sudul Libanului de luni de zile, distrugând tuneluri Hezbollah și depozite de arme sub case și descoperind planuri de atac peste graniță ale grupului militant, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, potrivit Reuters.

Daniel Hagari a declarat că detaliile sunt declasificate pentru prima dată, la câteva ore după ce Israelul a anunțat oficial o operațiune terestră împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

Armata israeliană a extins marți restricțiile de securitate internă la multe orașe din țară, inclusiv Ierusalim și Tel Aviv.

Armata a limitat întrunirile și a cerut ca oamenii să rămână în apropierea adăposturilor.

Afirmațiile Israelului potrivit cărora forțele sale au intrat în Liban sunt false, afirmă Hezbollah într-o declarație.

Grupul mai spune că nu au avut loc ciocniri directe între luptătorii săi și forțele israeliene, dar că aceștia sunt „pregătiți pentru o confruntare directă”.

Mai devreme, un oficial de rang înalt din domeniul securității a declarat pentru BBC că forțele terestre israeliene au pătruns în Liban doar „pe o distanță foarte mică”.

Sursa a mai spus că nu au avut loc încă „confruntări”.

MAE recomandă cetățenilor români care se află în Liban să părăsească teritoriul acestui stat și menține „avertismentul de călătorie cu privire la existența riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării”.

Conform celor mai recente date furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, marți, 1.136 de români și familiile lor se află în Liban. MAE spune că menține constant legătura cu ei.

Israelul cere evacuarea a peste 30 de sate libaneze

Armata israeliană a cerut locuitorilor din peste 30 de sate din sudul Libanului să își evacueze casele. „Trebuie să mergeți la nord de râul Awali”, a scris Avichay Adraee, un purtător de cuvânt al armatei, în limba arabă, pe X, referindu-se la un curs de apă din sudul Libanului.

„Salvați-vă viețile!”, a spus acesta.

Râul Awali se află la câțiva kilometri mai adânc în teritoriul Libanului dincolo de râul Litani.

Raidurile trupelor israeliene în sudul Libanului, care au început peste noapte, au fost limitate și au avansat pe o distanță scurtă, a declarat pentru Reuters un oficial israelian din domeniul securității, adăugând că nu au fost raportate ciocniri directe cu luptătorii Hezbollah.

Reuters a declarat că oficialul nu a vrut să precizeze cât de departe în interiorul Libanului au ajuns trupele IDF, dar a sugerat că este vorba despre o distanță mică față de linia albastră trasată de ONU care separă cele două țări.

Oficialul a declarat agenției de știri că o operațiune mai amplă vizând capitala libaneză Beirut, care a fost lovită de atacuri aeriene repetate în ultimele zile, „nu este planificată”.

Sugestia că nu au existat ciocniri contrazice direct o declarație anterioară a purtătorului de cuvânt al IDF, Avichay Adraee, care, într-un avertisment adresat cetățenilor libanezi, a afirmat că au existat lupte intense.

Armata israeliană a declarat marți că o singură divizie – care numără de obicei undeva peste 10.000 de soldați – a fost implicată în operațiunea din Liban peste noapte – deși nu a specificat cu exactitate câți militari se află acolo, scrie New York Times.

Prin comparație, Israelul a invadat Gaza cu două divizii, chiar dacă Gaza este mult mai mică și mai plată decât sudul Libanului.

Israelul spune că Hezbollah plănuia un asalt după modelul 7 octombrie

Într-o declarație în limba engleză, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a afirmat că Hezbollah plănuia să folosească satele din apropierea graniței drept „baze de pregătire pentru o invazie de tipul celei din 7 octombrie asupra caselor israelienilor”.

„Hezbollah a transformat deja satele libaneze de lângă așezările israeliene în baze militare pentru un atac asupra Israelului”, spune el.

Hagari a mai spus că gruparea teroristă plănuia „să invadeze Israelul, să atace comunitățile israeliene și să masacreze bărbați, femei și copii nevinovați. Ei au numit acest plan „Cucerirea Galileii””.

„Nu vom permite ca ziua de 7 octombrie să se repete la niciuna dintre frontierele noastre”, a spus oficialul.

Hagari a mai făcut referire la Rezoluția ONU 1701 din 2006, care a stabilit că Hezbollah nu are voie să mențină o prezență militară la sud de râul Litani.

„La 18 ani după 1701, Hezbollah este cea mai mare armată nestatală din lume, iar sudul Libanului este plin de teroriști și arme Hezbollah”, a spus Hagari.

Sirenele au sunat în centrul Israelului, anunțând sosirea unor rachete dinspre Liban, a declarat marți armata israeliană.

O explozie a fost auzită în Tel Aviv, a declarat un martor pentru Reuters.

Avertizând civilii libanezi să rămână la nord de Litani, un râu din sudul Libanului, armata israeliană a oferit o idee despre amploarea potențială a operațiunii sale. Unele secțiuni ale râului Litani se află la aproximativ trei kilometri de granița israeliană, în timp ce alte zone sunt la aproximativ 24 de kilometri distanță. O rezoluție a Organizației Națiunilor Unite din 2006 a cerut Hezbollah să se retragă la nord de Litani.

Armata israeliană acționează deocamdată la sud de râul Litani. Hartă: Sky News

Sirenele sună în orașele israeliene

Sirenele sună din nou în nordul Israelului, lângă granița cu Libanul, avertizând asupra unor tiruri de rachetă dinspre Liban.

Alertele au fost auzite în comunități precum Safed, Rosh Pina, Elifelet, Biriyeh, Amuka și Dalton, scrie Times of Israel

Gruparea Houthi din Yemen a țintit marți cu drone posturi militare israeliene din Tel Aviv și Eilat, a declarat purtătorul de cuvânt militar al grupării, Yahya Saree, într-un discurs televizat, scrie Reuters.

Nori de fum se ridicau marți dimineață deasupra satelor Kfar Kila și Khiam din sudul Libanului după o lovitură. Elicoptere de război israeliene efectuează lovituri în zonă, scrie New York Times.

Blindate israeliene la granița libaneză. FOTO: Baz Ratner / AP / Profimedia

Divizia a 98-a a IDF, o formațiune de elită formată din unități de parașutiști și comando, a condus operațiunea terestră de peste noapte din Liban, afirmă armata.

Brigăzilor de parașutiști și de comando ale diviziei li s-a alăturat Brigada a 7-a blindată.

Divizia a 98-a a operat anterior în Fâșia Gaza timp de luni de zile, în războiul împotriva Hamas.

Armata israeliană a declarat marți că lupte intense cu Hezbollah au loc în sudul Libanului, a postat purtătorul de cuvânt Avichay Adraee pe X.

Armata israeliană a făcut apel la civilii libanezi din sudul Libanului să treacă la sud de râul Litani, până la noi ordine.

„Se poartă lupte intense în sudul Libanului, în care agenții Hezbollah folosesc mediul civil și pe dumneavoastră ca scut uman pentru a se organiza în vederea desfășurării de atacuri”, a declarat pe X col. Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF, în limba arabă.

„Pentru siguranța dumneavoastră, vă cerem să evitați deplasarea în direcția nord-sud, (la sud) de râul Litani”, a spus el.

„Acest avertisment este valabil până la noi ordine”, adaugă Adraee.

Unde acționează forțele israeliene

The Guardian scrie că au început să apară primele detalii privind amploarea incursiunii terestre a Israelului în sudul Libanului. Până în prezent, operațiunea pare să se concentreze asupra unei serii de mici așezări din zona frontierei, la nord de orașele israeliene Metula, Kfar Giladi și Misgav Am.

În acest punct, la nord de orașul Kiryat Shmona, granița israeliană împunge Libanul, fiind expusă pe trei laturi și dominată în anumite puncte de culmi înalte împădurite. Dincolo se află o mică câmpie care duce spre orașul Marjayoun (cândva cartierul general al Armatei Libanului de Sud, aliată a Israelului).

Potrivit corespondenților libanezi din zonă, satele de pe partea de nord a frontierei au fost puternic lovite în cursul nopții de tiruri de artilerie și mitraliere israeliene din zona Metula.

Mai multe detalii, deși vagi, au fost furnizate de Jerusalem Post, care a precizat că IDF a efectuat „manevre marți în mai multe sate din sectorul estic al Libanului, unde, potrivit serviciilor secrete, Hezbollah dispune de infrastructură teroristă.

Orașul israelian Metula, aflat la granița cu LIbanul, ținta atacurilor Hezbollah. FOTO: ILRedAlert/Google Maps

Artileria IDF a tras, de asemenea, în zonă, cu scopul de a distruge infrastructura teroristă, de a ucide teroriștii Hezbollah și de a perturba activitatea teroristă”.

Obiectivele „operațiunii limitate” descrise de Israel sunt deocamdată neclare. În războaiele și operațiunile anterioare – inclusiv Operațiunea Litani din 1978, invazia și ocupația israeliană a Libanului din anii 1980 până în 2000 și al doilea război libanez din 2006, Israelul a avut dificultăți în a obține avantaje durabile în urma operațiunilor sale militare.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat pentru Times of Israel că raidurile limitate pe care IDF le-a lansat împotriva posturilor Hezbollah de pe partea libaneză a Liniei Albastre sunt „în conformitate cu dreptul Israelului de a-și apăra cetățenii și de a permite întoarcerea a civililor la casele lor”.

„Susținem dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hezbollah și a tuturor grupurilor teroriste susținute de Iran”, afirmă purtătorul de cuvânt al NSC.

Oficialul a subliniat că soluția diplomatică este totuși cea care va pune capăt conflictului.

„În cele din urmă, o rezoluție diplomatică este singura modalitate de a obține o stabilitate și o securitate durabile la frontiera dintre Israel și Liban”, se arată în declarație, subliniind convingerea SUA că mijloacele militare singure nu vor restabili securitatea în orașele de la frontiera de nord sau de sud a Israelului.

Loviturile aeriene israeliene care au lovit cartierul Dahiyeh din Beirut peste noapte au vizat mai multe site-uri Hezbollah, inclusiv facilități de producție de arme și alte infrastructuri militare, afirmă IDF într-un comunicat.

„Organizația teroristă Hezbollah își construiește în mod intenționat producția de arme și siturile militare în inima Beirutului și le amplasează în centrele populate din oraș”, a afirmat armata, adăugând că IDF continuă să acționeze „pentru a asigura restabilirea securității statului Israel și a cetățenilor săi”.

Hezbollah a declarat marți, într-un comunicat, că a țintit cu focuri de artilerie trupele israeliene de peste graniță, din orașul Metula, dar nu a făcut nicio referire la anunțul Israelului privind începerea unei incursiuni terestre în Liban.

Netanyahu urcă în sondaje

Potrivit unui sondaj de opinie, popularitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu, care fusese afectată după atacurile Hamas din 7 octombrie, ar putea fi consolidată de succesele militare împotriva Hezbollah.

Potrivit unui sondaj rapid, realizat pentru Channel 12 din Israel, partidul Likud al premierului israelian ar câștiga mai multe locuri decât oricare altul dacă ar avea loc alegeri parlamentare. Likud conduce acum o coaliție fragilă de partide ultranaționaliste și ultraortodoxe.

Cetățenii îl preferă, de asemenea, pe Netanyahu ca premier în fața liderului opoziției de centru, Yair Lapid, cu un scor de 38% la 27%. (BBC)

Numărul persoanelor strămutate în Liban continuă să crească și depășește acum un milion, relatează presa locală.

„Între ieri și astăzi, numărul celor din adăposturi (școli) a crescut cu aproximativ 40.000, de la 120.000 la 160.000”, a transmis Al-Akhbar News.

Din cele 850 de școli folosite ca adăposturi, mai mult de 600 au ajuns la capacitate maximă. Acestea sunt concentrate în principal în Beirut, Muntele Liban și Sidon.

Potrivit mass-media, există provocări în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar suficient – inclusiv alimente – către acestea.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că este la fel de convins ca Israelul de „necesitatea de a dezmembra infrastructura de atac a Hezbollah”.

Lloyd Austin a avertizat, de asemenea, Teheranul împotriva unui eventual „atac militar direct asupra Israelului”, subliniind „consecințele grave” pe care acest lucru le-ar implica pentru Iran, potrivit unui comunicat postat pe rețeaua X. Șeful Pentagonului a făcut aceste declarații după discuții cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

„Am convenit asupra necesității de a desființa infrastructura de atac de-a lungul frontierei pentru a ne asigura că Hezbollah-ul libanez nu poate efectua atacuri de tipul celor observate la 7 octombrie împotriva comunităților din nordul Israelului”, a spus el. (AFP)

„Raiduri terestre limitate” împotriva țintelor Hezbollah

Forțele israelienen au transmis un comunicat în care spun că au început „raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise” împotriva țintelor Hezbollah în satele din sudul Libanului, aproape de graniță, care reprezentau „o amenințare imediată la adresa comunităților israeliene din nordul Israelului”.

Forțele aeriene și artileria sprijină forțele terestre cu „lovituri precise”, a adăugat sursa citată.

Locuitorii din orașul libanez de frontieră Aita al-Shaab au spus că au auzit bombardamente intense și zgomote de elicoptere și al drone deasupra lor. Rachete de semnalizare au fost lansate în mod repetat deasupra orașului libanez de frontieră Rmeish.

Informațiile vin după ce, luni, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a transmis șefilor consiliilor locale din nordul Israelului că următoarea fază a războiului de-a lungul frontierei de sud a Libanului va începe în curând pentru ca israelienii care au fugit de rachetele Hezbollah în timpul a aproape un an de război la frontieră să se poată întoarce acasă.

Invazia terestră reprezintă o escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu dintre Israel și forțele susțiunte de Iran, declanșat de atacul asupra Israelului de către grupul palestinian Hamas la 7 octombrie 2023.

Nouă lovitură israeliană care a vizat un comandant militar

O lovitură israeliană în Liban ce a avut loc marți dimineață l-a vizat pe Mounir Maqdah. comandantul Brigăzii martirilor Al-Aqsal, filiala libaneză a aripii militare a mișcării palestiniene Fatah, potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securității. La ora publicării acestui material nu era clară soarta lui Mounir Maqdah.

Lovitura a vizat o clădire din aglomerata tabără de refugiați palestinieni Ain al-Hilweh din apropierea orașului Sidon din sud, au declarat sursele.

Aceasta a fost prima lovitură asupra taberei, cea mai mare tabără palestiniană din Liban, de la izbucnirea ostilităților transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel în urmă cu aproape un an.

În august, Israelul a anunţat că l-a ucis pe fratele său, Khalil Maqdah, pe care Israelul îl considera, de asemenea, unul dintre liderii aripii armate a Fatah.

Armata israeliană i-a acuzat atunci pe Mounir şi Khalil Maqdah că „acţionează în numele Gardienilor revoluţiei iranieni”, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, şi că „sunt implicaţi în organizarea de atacuri teroriste” şi „trafic de arme” spre Cisiordania ocupată.

În Siria, trei civili au fost uciși și alți nouă au fost răniți într-un raid aerian israelian asupra capitalei Damasc, a transmis marți presa de stat siriană citând o sursă militară. Armata israeliană a răspuns că nu comentează articole din presa străină

Israelul efectuează de ani de zile lovituri împotriva unor ținte legate de Iran din Siria, dar a intensificat raidurile de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023

Referințe:

INTERVIURILE HotNews.ro