Sari direct la conținut

Israelul a declanșat următoarea fază a războiului împotriva Hezbollah – o „operațiune terestră țintită și limitată” în sudul Libanului / Lovituri aeriene israeliene la sud de Beirut / Avertismentul lui Netayahu – VIDEO

Israelul a declanșat următoarea fază a războiului împotriva Hezbollah – o „operațiune terestră țintită și limitată” în sudul Libanului / Lovituri aeriene israeliene la sud de Beirut / Avertismentul lui Netayahu – VIDEO
Soldați israelieni. FOTO: Leo Correa / AP / Profimedia

Israelul a anunțat luni noapte că a început o „operațiune terestră țintită și limitată” în sudul Libanului, împotriva grupării islamiste libaneze Hezbollah. Anterior în cursul serii, Cabinetul de Securitate al Israelului, convocat de premierul Benjamin Netanyahu, și-a dat acordul pentru „următoarea fază” a războiului împotriva Hezbollah. Armata israeliană a lansat totodată mai multe lovituri aeriene în suburbia Dahieh din sudul Beirutului, fief al Hezbollah. În același timp, armata libaneză s-a retras și și-a „repoziţionat” trupele la aproximativ 5 kilometri de graniţa cu Israelul, acolo unde IDF a stabilit o „zonă militară închisă” în localităţile de frontieră. Pe fondul intensificării conflictului, adjunctul liderului Hezbollah a spus că gruparea este gata de luptă.

Rachete au continuat să fie trase din sudul Libanului înspre Israel. Armata israeliană a informat că alertele aeriene au fost active luni noapte pe mai multe secțiuni din nordul țării.

Potrivit IDF, au fost detectate aproximativ „zece lansări care au traversat teritoriul Libanului”. IDF spune că unele dintre rachete au fost interceptate de apărarea aeriană, iar altele au căzut într-o „zonă deschisă”.

Israelul anunță oficial că a început o „operațiune terestră țintită” în sudul Libanului

Israelul a început (să efectueze) raiduri limitate împotriva (grupării) Hezbollah în sudul Libanului, anunță armata într-un comunicat:

  • „În conformitate cu decizia eşalonului politic, în urmă cu câteva ore, IDF a început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise, împotriva unor ţinte şi infrastructuri teroriste ale Hezbollah în sudul Libanului”.
  • „Aceste ținte sunt situate în sate din apropierea frontierei și reprezintă o amenințare imediată la adresa comunităților israeliene din nordul Israelului”.

Forţele aeriene şi artileria au sprijinit forţele terestre cu lovituri precise asupra ţintelor militare, a mai precizat IDF.

Anterior, în cadrul unei reuniuni a Cabinetului de securitate al Israelului, a fost aprobată „următoarea fază” a războiului cu Hezbollah în Liban.

The Times of Israel a discutat cu un oficial american care a explicat publicației că Administrația Biden „înțelege și acceptă” ceea ce Israelul încearcă să obțină cu o incursiune terestră limitată în Liban, dar că există îngrijorări privind o deraiere a misiunii.

Oficialii israelieni le-au spus omologilor lor americani că scopul „operațiunii limitate” este acela de a elimina pozițiile Hezbollah aflate de-a lungul frontierei de nord a Israelului, creând astfel condițiile pentru un acord diplomatic în temeiul căruia forțele grupării teroriste să fie împinse înapoi dincolo de râul Litani, în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit Times of Israel, oficialul american acceptă logica israeliană, dar spune că Washingtonul este în continuare îngrijorat că IDF (armata israeliană) se va împotmoli în Liban sau va fi nevoită să extindă misiunea odată ce aceasta a fost pusă în mișcare.

Mai mult, un alt oficial american a amintit de invazia Israelului din Liban din 1982, care a fost descrisă tot ca o „incursiune limitată, dar care s-a transformat într-o ocupație de 18 ani a sudului Libanului”.

Un oficial libanez din serviciile de securitate a declarat pentru AFP că Israelul a efectuat până acum în această noapte cel puțin șase lovituri aeriene asupra periferiei de sud a Beirutului.

„Șase sau șapte lovituri israeliene au lovit suburbiile din sudul Beirutului”, a declarat oficialul, sub condiția anonimatului.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a transmis că s-a întâlnit cu trupele la granița cu Libanul, dar amploarea operațiunii nu este clară. Poate fi o acțiune progresivă și limitată la anumite zone, mai degrabă decât o invazie la scară largă, pe frontieră, comentează BBC.

Cât de adânc vor pătrunde forțele israeliene în teritoriul libanez este, de asemenea, incert și probabil că se vor confrunta cu o rezistență puternică. În timp ce o mare parte din conducerea Hezbollah a fost decimată în ultimele zile, miliția susținută de Iran încă menține zeci de mii de luptători bine înarmați și bine antrenați, mai scrie BBC.

Hezbollah susține că a „țintit” trupe israeliene care efectuau „mișcări” la frontiera cu Libanul

Gruparea Hezbollah a emis un comunicat joi, după miezul nopții, în care spune că a vizat mișcările de trupe israeliene din apropierea localităților de frontieră libaneze.

Nu există însă deocamdată informații confirmate potrivit cărora Israelul ar fi lansat deja mult-anticipata operațiune terestră, iar IDF nu comunicat nimic în această privință, notează Times of Israel.

Ministerul libanez al Sănătății spune că 95 de persoane au fost ucise în urma atacurilor israeliene lansate luni în Liban, scrie The Times of Israel.

„Loviturile inamice israeliene din ultimele 24 de ore au ucis 95 de persoane și au rănit 172”, a transmis ministerul într-o declarație.

Cabinetul de securitate al Israelului și-a dat acordul pentru următoarea fază a războiului împotriva Hezbollah în Liban, probabil ofensiva terestră mult-anunțată, scrie The Times of Israel.

Site-ul de știri Ynet relatează că în timpul discuțiilor din Cabinetul de securitate unii miniștri au denunțat scurgerile despre operațiune de la oficialii americani.

Lovituri aeriene israeliene raportate în sudul Beirutului

Jurnalistul israelian Amichai Stein a postat imagini video despre care spune că arată loviturile lansate de Israel asupra suburbiei Dahieh din sudul Beirutului.

Cel puțin două explozii au fost raportate deasupra zonei respective, la puțin peste 30 de minute după ce armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru locuitorii din apropierea a ceea ce a declarat a fi clădiri care adăpostesc instalații Hezbollah.

Reuters relatează că cel puțin două lovituri israeliene au fost raportate în ultimele minute în suburbiile sudice ale Beirutului.

Și o corespondentă BBC a relatat că a auzit o explozie puternică ce i-a zguduit apartamentul. La fel și corespondentul Guardian din Beirut, care a transmis că tocmai a auzit explozii puternice în capitala libaneză.

Imagini difuzate de postul israelian Channel 12, filmate din nordul Israelului, arată o serie de explozii puternice care luminează cerul pe partea libaneză a frontierei.

Ce le-a transmis purtătorul de cuvânt al armatei israeliene locuitorilor din trei cartiere din suburbiile sudice ale Beirutului (unde este bastionul grupării Hezbollah):

„Vă aflaţi în imediata vecinătate a unor interese şi instalaţii aparţinând grupării teroriste Hezbollah şi, prin urmare, (armata) va acţiona cu forţă împotriva acestora. Pentru siguranţa voastră şi a membrilor familiei voastre, trebuie să evacuaţi imediat clădirile şi să vă îndepărtaţi de ele pe o distanţă de cel puţin 500 de metri”, spune Avichay Adraee în video-ul postat luni seară online.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, le cere israelienilor să nu publice informații despre mișcările de trupe, în contextul informațiilor despre o iminentă incursiune terestră israeliană în sudul Libanului, scrie The Times of Israel.

„În ultimele ore, au existat multe informații și zvonuri despre activitatea IDF la granița cu Liban. Solicităm să nu fie răspândite rapoarte despre activitățile forțelor armate. Rămâneți doar la informațiile oficiale și nu răspândiți zvonuri iresponsabile”, a scris Hagari pe platforma X, invocând necesitatea de a proteja trupele.

O reuniune a cabinetului de securitate al Israelului, convocată de premierul Benjamin Netanyahu, tocmai s-a încheiat, anunță Times of Israel.

Prim-ministrul israelian se consultă acum cu un grup mai restrâns de miniștri în biroul său, precizează publicația citată.

Armata israeliană a transmis ordine de evacuare pentru civilii din sudul Beirutului

Armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru mai multe zone din suburbiile de sud ale Beirutului.

Într-un comunicat, IDF transmite că civilii aflați în apropierea mai multor clădiri din cartierul Dahieh (fief al Hezbollah) din sudul Beirutului ar trebui „să evacueze imediat”.

Un purtător de cuvânt al IDF, Avichay Adraee, a postat o hartă alături de anunț (în limba arabă), care arată clădirile din Dahieh vizate.

Armata libaneză îşi „repoziţionează” trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o „zonă militară închisă” în localităţile de frontieră.

Armata libaneză „îşi repoziţionează şi îşi regrupează forţele” la frontiera de sud, a spus acest militar sub condiția anonimatului, pe fondul speculaţiilor privind o posibilă ofensivă terestră militară israeliană împotriva Hezbollahului libanez.

Din punct de vedere istoric, armata libaneză a stat deoparte de conflictele majore cu Israelul, iar în ultimul an de ostilităţi nu a tras asupra armatei israeliene, amintește Reuters.

Armata Israelului (IDF) a declarat zonele din jurul comunităților Metula, Misgav Am și Kfar Giladi din nordul Israelului, aflate lângă granița cu Liban, drept „zonă militară închisă”, scrie The Guardian.

Intrarea în acele zone din jurul comunităților a fost interzisă, a transmis IDF.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat luni „lumea musulmană şi toate conştiinţele să se unească împotriva barbariei moderne” în regiune, după bombardamentele asupra Libanului.

„Comunitatea internaţională nu mai poate rămâne tăcută în faţa banditismului Israelului care a dat foc întregii regiuni”, a spus el.

„Extinde Netayahu războiul”? Răspunsul SUA

Un reporter spune că Netanyahu „extinde de fapt războiul” atât în ​​Liban, cât și în Yemen, în ciuda cererilor SUA pentru a urma calea diplomatică și pentru încetarea focului, iar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a fost întrebat dacă premierul israelian pur și simplu ignoră Statele Unite.

Miller a răspuns că „contestă” întrebarea și a subliniat că nu Israelul este cel care a atacat primul Hezbollah sau Houthi. „Israelul, ca orice țară din lume, are dreptul să se apere. Dar ar trebui să o facă într-un mod care să evite calculele greșite și să nu crească inutil tensiunile”, a spus oficialul american.

Armata israeliană anunță că se pregătește „pentru următorii pași în luptă”

Armata israeliană a transmis, luni, că se pregătește „pentru următorii pași în luptă”, precizând că șeful Comandamentului nordic, general-major Ori Gordin, a aprobat recent planuri de luptă tactică împreună cu ofițeri care ar putea fi implicați într-o ofensivă terestră în Liban, scrie The Times of Israel.

Israelul a informat SUA că vrea să întreprindă operaţiuni terestre „limitate” în Liban

Departamentul de Stat al SUA nu poate vorbi în numele Israelului despre planurile sale de operațiuni militare, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller, răspunzând întrebării unui jurnalist, conform BBC.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Statele Unite au fost „angajate” în discuții cu Israelul despre „operațiuni limitate” în apropierea frontierei sale cu Libanul, dar că va lăsa Israelul să vorbească despre operațiunile sale militare.

„Vrem să vedem o rezolvare diplomatică a acestui conflict, care să lepermite cetățenilor de ambele părți ale graniței să se întoarcă la casele lor. (…) Noi, desigur, continuăm să susținem o încetare a focului”, a mai spus oficialul american, precizând că SUA sunt încă în discuții cu Israelul în acest sens.

Președintele american Joe Biden și-a reluat luni apelul pentru încetarea focului între Israel și Hezbollah, scrie BBC.

Biden a fost întrebat într-o conferință de presă la Washington dacă este „conștient” de planul Israelului de a lansa o operațiune terestră în Liban și dacă este „confortabil” cu asta.

„Sunt mai conștient decât ați putea ști și mă simt confortabil ca ei să se oprească. Ar trebui să avem o încetare a focului acum”, a răspuns președintele SUA.

SUA au observat poziţionarea trupelor israeliene, care sugerează că o incursiune terestră în Liban ar fi iminentă, a declarat pentru Reuters un oficial american, fără a da alte detalii.

Hezbollah a anunțat că a lansat asupra Israelului o rachetă de tip Nour, despre care surse familiare cu gruparea militantă au declarat pentru Reuters că este o rachetă balistică, scrie The Guardian.

Este pentru prima dată când este este folosită o astfel de rachetă, a transmis Hezbollah printr-un comunicat.

Racheta a lovit satul Kafr Giladi din nordul Israelului, se arată în declarația Hezbollah, gruparea adăugând că a lansat-o ca răspuns la acțiunile Israelului.

Netayahu, mesaj către poporul iranian: Nu există niciun loc în Orientul Mijlociu unde Israelul nu poate ajunge

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis luni un nou avertisment către Iran, în timp ce țara sa continuă ofensiva împotriva grupărilor Hamas, Hezbollah și Houthis, susținute de Iran, scriu BBC și The Guardian.

„Nu există un loc unde să nu ajungem pentru a ne proteja poporul și a ne proteja țara”, a transmis Netanyahu.

Netanyahu s-a adresat poporului iranian într-un mesaj video în limba engleză, avertizându-i că guvernul lor îi aduce „tot mai aproape de abis”.

El i-a acuzat pe liderii Iranului că au ținut discursuri despre apărarea Fâșiei Gaza și a Libanului, dar că „în fiecare zi acest regim cufundă regiunea noastră tot mai adânc în întuneric și în război”.

Netanyahu a mai spus că atunci când Iranul va fi „în sfârșit liber” – iar acel moment va veni „mult mai devreme decât cred oamenii” – „totul va fi diferit și cele două națiuni vor fi în pace”.

„Iranul va prospera ca niciodată. Nu lăsați un mic grup de teocrați fanatici să vă zdrobească speranțele și visele. Meriți mai mult (…) Poporul Iranului ar trebui să știe că Israelul vă este alături. Fie ca împreună să cunoaștem un viitor de prosperitate și pace”, a mai spus premierul israelian.

Israelul a transmis SUA că plănuiește o operațiune terestră „limitată” în Liban, al cărei debut este „iminent”, scrie Washington Post, citând un oficial american.

Oficialul american a spus pentru Washington Post că planificata campanie a Israelului va fi de mai mică amploare decât ultimul său război împotriva Hezbollah din 2006 și se va concentra pe „eliminarea infrastructurii grupării de-a lungul graniței pentru a reduce amenințarea la adresa comunităților israeliene de la frontieră”.

Blinken: Lumea este mai sigură fără Hassan Nasrallah, un „terorist brutal”

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis într-un atac israelian, era un „terorist brutal”, iar lumea este „mai sigură fără el”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, luni, în deschiderea unei reuniuni ministeriale la Washington a ţărilor coaliţiei care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

„În timp ce el conducea Hezbollah, gruparea a terorizat populaţiile din întreaga regiune şi a împiedicat Libanul să progreseze în calitate de ţară. Libanul, regiunea şi lumea sunt mai sigure fără el”, a spus Blinken, subliniind că SUA vor în continuare să conlucreze pentru o soluţie diplomatică în Liban.

Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a făcut luni o vizită în Liban, unde a susținut o conferință de presă în care a îndemnat „toate părțile” să accepte propunerea de încetare a focului de 21 de zile prezentată de președintele Franței, Emmanuel Macron, și de președintele SUA, Joe Biden, scrie The Guardian.

Propunerea era „încă pe masă pentru a fi discutată. Există speranță, dar timpul este limitat”, le-a spus el reporterilor.

„Îndemn Israelul să oprească orice incursiune terestră și să oprească atacurile și îndemn Hezbollah să nu facă niciun pas care să ducă la destabilizarea securității în regiune”, a adăugat oficialul francez.

Ministrul israelian al Apărării, aluzie la o posibilă operațiune terestră împotriva Hezbollah în Liban

Numărul persoanelor ucise într-un atac aerian israelian în Ain al-Delb, duminică, a crescut la 45.

Orașul din sudul Libanului a fost lovit ieri după-amiază, iar rapoartele inițiale indicau 32 de morți și zeci de răniți.

Anterior, ministerul a declarat că 105 persoane au fost ucise duminică de loviturile aeriene din întreaga țară.

Forțele speciale israeliene au efectuat deja mici raiduri țintite în sudul Libanului, colectând informații și sondând pozițiile înainte de o posibilă incursiune terestră mai amplă care ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Wall Street Journal.

Guvernul libanez este pregătit să pună pe deplin în aplicare o rezoluție a ONU care urmărește să pună capăt prezenței armate a Hezbollah la sud de râul Litani, a afirmat luni prim-ministrul interimar Najib Mikati.

Mikati a spus că Libanul este pregătit să pună pe deplin în aplicare Rezoluția 1701 din 2006 a Consiliului de Securitate al ONU și să desfășoare armata libaneză la sud de râu, care se află la aproximativ 30 de kilometri de frontiera de sud a Libanului.

Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Hezbollah să mențină o prezență militară la sud de Litani, însă gruparea teroristă a încălcat în mod flagrant această rezoluție.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a părut să facă aluzie luni la o posibilă operațiune terestră împotriva Hezbollah în Liban, conform relatărilor din presa israeliană, citate de Reuters.

Gallant a fost citat de mai multe canale de știri în timp ce spunea trupelor din apropierea graniței libaneze: „Eliminarea lui Nasrallah este un pas important, dar nu este sfârșitul – pentru a readuce locuitorii din nord în siguranță la casele lor, ne vom activa toate capacitățile – inclusiv pe voi”.

Gallant a mai spus că „tot ce trebuie făcut – va fi făcut” și că „vom folosi toate forțele din aer, mare și uscat”

Mesajele Hezbollah către Israel și către libanezi

Discursul lui Naim Qassem a fost anunțat de biroul de presă al Hezbollah cu doar aproximativ o oră înainte de a fi difuzat. Nu se știe unde este ascuns acesta, imaginile l-au arătat în timp ce vorbea cu niște uși de lemn în spate.

A fost primul discurs al unui oficial de rang înalt al Hezbollah după uciderea liderului Hassan Nasrallah. A fost clar, scrie BBC, că Hezbollah a dorit să transmită mesajul că, în ciuda loviturii fără precedent, grupul va rămâne în picioare, se va reorganiza și își va continua lupta împotriva Israelului.

Naim Qassem, adjunctul șefului ucis al Hezbollah. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Dincolo de mesajul privind alegerea unui nou lider, Qassem a transmis de asemenea că Hezbollah este gata de luptă.

El a observat că gruparea a continuat să lanseze rachete până la o adâncime de 150 de kilometri în teritoriul israelian. „Ceea ce facem este minimul necesar. Știm că bătălia poate fi lungă”, a spus el.

„Vom învinge, așa cum am învins în 2006 în fața inamicului israelian”, a adăugat el, făcând referire la ultimul conflict sângeros.

Qassem a mai spus că Hezbollah știe că bătălia „poate fi lungă”, iar opțiunile sunt „deschise”. „Suntem pregătiți pentru o invazie terestră și vom ieși victorioși”, a avertizat el, mulțumind întregului popor libanez și guvernului.

Hezbollah va alege un succesor după uciderea lui Sayyed Hassan Nasrallah „cu prima ocazie” și va continua lupta împotriva Israelului, a declarat luni șeful adjunct al grupării susținute de Iran, Naim Qassem.

El a vorbit într-un discurs televizat, prima apariție a unui oficial Hezbollah de când Nasrallah a fost ucis vineri într-un atac aerian israelian asupra suburbiilor sudice ale capitalei Libanului.

„Vom alege un secretar general pentru partid cât mai curând posibil și vom completa conducerea și posturile pe o bază permanentă”, a declarat Qassem, vorbind dintr-o locație secretă.

100.000 de oameni au fugit din Liban în Siria

Aproximativ 100.000 de oameni au fugit din Liban în Siria, din cauza atacurilor aeriene israeliene, conform ONU. 

„Exodul continuă” a fost mesajul publicat pe platforma X de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Explozii puternice au fost auzite luni la periferia capitalei siriene Damasc, au declarat mai mulți martori pentru Reuters.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a convocat pentru luni o reuniune informală extraordinară a miniștrilor de externe ai UE pentru a discuta răspunsul UE la ultima escaladare din Liban, relatează Rueters, care citează un purtător de cuvânt al UE.

Iranul amenință Israelul

Iranul nu va lăsa fără răspuns „actele criminale” ale Israelului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în cadrul unei conferințe de presă săptămânale, referindu-se la uciderea șefului Hezbollah și a comandantului adjunct al Gărzii iraniene în Liban.

Administrația Biden este îngrijorată că Iranul ar putea lovi Israelul după uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat un oficial american pentru CNN.

Oficialul a spus că pregătirile pentru o apărare comună sunt în curs de desfășurare, iar CNN a relatat că asta include „schimbări în postura militară a SUA”.

În aprilie, o coaliție care a inclus SUA, Marea Britanie, statele din Golf, Egipt și Iordania a ajutat Israelul să contracareze aproape complet un atac fără precedent cu rachete și drone al Teheranului.

IDF a publicat imagini cu atacul israelian împotriva infrastructurii din Yemen, utilizate de gruparea Houthi.

Potrivit armatei, zeci de aeronave, inclusiv avioane de luptă, avioane de realimentare și avioane spion, au participat la loviturile împotriva grupării din Yemen. la aproximativ 1.800 de kilometri de Israel.

Imaginile publicate arată un Boeing 707 al IAF care realimentează un avion de vânătoare F-35, în timpul operațiunii.

Reuters și presa libaneză vorbesc desăre un nou atac aerian israelian care a lovit luni dimineață în suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahiyeh, un bastion al Hezbollah.

IDF nu a comentat imediat presupusa lovitură.

Lideri militanți palestinieni, uciși în Liban

Hamas a anunțat că liderul său din Liban, Fateh Sherif Abu el-Amin, a fost ucis, împreună cu soția, fiul și fiica sa, într-un atac care a vizat casa lor dintr-o tabără de refugiați palestinieni din orașul Tyre, din sudul țării, în primele ore ale zilei de luni.

În timp ce Israelul și-a intensificat campania împotriva aliaților Iranului din regiune, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP) a anunțat de asemenea că trei dintre liderii săi au fost uciși într-un atac care a vizat cartierul Kola din Beirut.

A fost primul raid de acest fel în inima capitalei libaneze, de la declanșarea războiului din Gaza, anul trecut.

Atacuri în Liban și Yemen

Imaginile televizate au arătat etajul parțial aplatizat al clădirii vizate de atac, în cartierul predominant sunnit, în apropierea drumului care leagă capitala de aeroport.

PFLP a spus că victimele sunt șeful securității sale militare, Mohammad Abdel-Aal, comandantul militar Imad Odeh și un alt membru, Abdelrahman Abdel-Aal. Deși eclipsat de Hezbollah în Liban, PFLP a luat parte la luptele împotriva Israelului alături de Hezbollah.

Atacul aerian a rănit, de asemenea, 16 persoane, a declarat un oficial din cadrul Apărării civile libaneze, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Autoritățile libaneze au mai declarat că cel puțin 105 persoane au fost ucise duminică în loviturile israeliene, iar 359 au fost rănite. Iar prim-ministrul libanez a declarat duminică că este posibil ca ultimele confruntări să fi forțat deja până la un milion de persoane să își părăsească locuințele în întreaga țară.

Duminică, Israelul a lansat lovituri aeriene și împotriva grupării Houthi din Yemen, de asemenea susținută de Iran. Ministerul Sănătății condus de Houthi a declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise și 29 au fost rănite în urma loviturilor aeriene asupra portului Hudaydah.

Israelul a declarat că loviturile au fost un răspuns la atacurile Houthi asupra Israelului.

Un bilanț îngrijorător

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că peste 1.000 de libanezi au fost uciși și 6.000 au fost răniți în ultimele două săptămâni, fără a preciza câți au fost civili.

Intensificarea bombardamentelor israeliene în ultimele două săptămâni s-a soldat cu uciderea unor oficiali de rang înalt ai Hezbollah, inclusiv a liderului său, Sayyed Hassan Nasrallah.

Israelul a promis că va continua asaltul și afirmă că dorește ca zonele sale nordice să devină din nou sigure pentru locuitorii care au fost nevoiți să fugă de atacurile cu rachete ale Hezbollah.

Dronele israeliene au survolat Beirutul în cea mai mare parte a zilei de duminică, iar exploziile puternice ale noilor lovituri aeriene au răsunat în capitala libaneză. Familiile strămutate și-au petrecut noaptea pe băncile de la Zaitunay Bay, un șir de restaurante și cafenele de pe malul Beirutului.

Multe dintre atacurile Israelului au vizat sudul Libanului, unde Hezbollah, își desfășoară majoritatea operațiunilor, sau suburbiile sudice ale Beirutului.

Statele Unite au îndemnat la o soluționare diplomatică a conflictului din Liban, dar au autorizat, de asemenea, consolidarea efectivelor militare americane în regiune.

Întrebat dacă un război total în Orientul Mijlociu poate fi evitat, președintele american Joe Biden a răspuns: „Trebuie să fie”. El a declarat că va discuta cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

INTERVIURILE HotNews.ro