Sari direct la conținut

A doua zi a pledoariilor Romaniei la CIJ a inceput: subiectul zilei este Insula Serpilor

HotNews.ro

Pledoariile celei de-a doua zile la Haga vor fi sustinute de profesorul James Crawford, care isi continua argumentatia din ziua anterioara, vorbind despre delimitarea convenita in jurul Insulei Serpilor, si de Bogdan Aurescu, agentul Romaniei. El va prezenta caracteristicile Insulei Serpilor si se asteapta sa demonstreze ca formatiunea este o insula nelocuibila si fara o viata economica proprie, ceea ce nu o indreptateste la platou continental si zona economica exclusiva.

Discursul profesorului Crawford este unul tehnic, care isi propune sa demonstreze – pe baza interpretarii documentelor de frontiera romano-sovietice, precum si a unui amplu material cartografic (constand in harti emise de Uniunea Sovietica, Ucraina, Romania sau state terte) – ca intre Romania si URSS a existat un acord in privinta frontierei maritime dintre cele doua tari in jurul Insulei Serpilor.

Potrivit acestui acord, insulei i s-a recunoscut un „cordon” circular de mare teritoriala avand largimea de 12 mile maritime, spatiile maritime de la sud fiind lasate Romaniei.

HotNews.ro va tine la curent cu desfasurarea pledoariilor de la Haga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro