Sari direct la conținut

Alianta maghiara pentru Tinutul Secuiesc

Romania Libera

Liderii celor mai importante formatiuni politice si civice ale maghiarilor ardeleni incearca sa formeze o mare alianta a radicalilor si a moderatilor unguri din Transilvania. Obiectivul comun care ii aduce la aceeasi masa este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Pentru inceput, primele trei grupari ca importanta au inceput tratativele. Prima intalnire a fost cea de la Targu-Mures dintre presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, si membrii conducerii Consiliului National Secuiesc.

A urmat intalnirea de la Cluj-Napoca dintre Marko Bela si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes.

Ultimul pas a fost sedinta comuna a Birourilor Permanente ale Consiliului National Secuiesc si Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania de la Targu-Mures. Intalnirea a venit la finalul a doi ani de raceala intre cele doua organizatii.

Indirect, in procesul de reconciliere a radicalilor si moderatilor este implicata si Uniunea Civica a Maghiarilor, desi relatiile dintre liderul acestei Uniuni, primarul din Odorheiu Secuiesc, Jeno Szasz, si Marko Bela raman in continuare proaste.

„Antanta maghiara”

Presedintele Consiliului National al Uniunii Civice Maghiare, Zsolt Szilagyi, este si vicepresedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania si poate indeplini rolul de curea de transmisie intre politicienii maghiari.

Vicepremierul Marko Bela si episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, au pus deja, la Cluj-Napoca, bazele unei platforme care ar urma sa reuneasca toate organizatiile maghiarilor ardeleni. Un grup comun de lucru va elabora un document care va inventaria scopurile comune ale celor doua organizatii, inclusiv autonomia pentru maghiari.

Integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro