Sari direct la conținut

Americanii nu vor amplasa scut anti-racheta in Romania

Romania si Bulgaria nu vor fi gazde ale scutului anti-racheta realizat de americani, chiar daca Rusia ar prefera ca sistemele de aparare destinate Poloniei si Cehiei sa fie relocate in sudul continentului.

Oficialii americani au exclus posibilitatea ca scutul antiracheta, un program dezvoltat incepand din 2004 pentru a contracara amenintarile Iranului si Coreei de Nord, sa fie instalat in tara noastra.

Statele Unite afirma ca in acest moment nu exista planuri de extindere a sistemului de protectie in afara de cele negociate cu Varsovia si Praga.

Directorul Agentiei pentru aparare antiracheta si seful programului, generalul-locotenent Henry Obering, a contrazis astfel teoriile lansate in ultima vreme care sustineau ca o eventuala respingere de catre Polonia si Cehia a propunerilor americane de amplasare a scutului antiracheta in cele doua tari ar putea duce la repozitionarea sa in Balcani.

In acelasi context, oficialii de la Washington au raspuns si criticilor formulate de Rusia in ultima perioada. Secretarul adjunct pentru probleme europene, Daniel Fried, a sustinut ca “Rusia nu este tinta noastra destinata si ei stiu asta”, iar cooperarea cu Moscova nu se poate face sub presiunea amenintarilor:

“Statele Unite vor saluta reintoarcerea Rusiei ca o forta pozitiva in lume, daca reintoarcerea Rusiei inseamna ca ea va juca un rol constructiv in ceea ce privesc ambitiile nucleare ale Iranului, ale Coreei de Nord, in Kosovo, in razboiul impotriva terorismului…

Dar speram ca Rusia va juca acest rol constructiv si nu va folosi bogatia sa energetica nou descoperita pentru a exercita presiuni asupra vecinilor sai sau sa ameninte Polonia si Cehia sau oricare alta tara”.

Potrivit declaratiilor ambasadorului Fried, inainte de propunerea facuta Poloniei si Cehiei privind amplasarea rachetelor, aceste planuri au fost discutate de americani atat cu aliatii lor din NATO cat si cu Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro