Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Maramures: Uzinei Romplumb Baia Mare i-a fost retrasa autorizatia de mediu pentru sase luni. Inginerii din Marea Britanie cer mai multe investitii in captarea dioxidului de carbon

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Laszlo Borbely: Valoarea propusa de Rosia Montana Gold Corporation pentru concentratia de cianuri „nu poate fi acceptata”

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunta ca valoarea propusa de Rosia Montana Gold Corporation pentru concentratia de cianuri „nu poate fi acceptata”. Intr-un comunicat de presa, ministerul precizeaza ca a instiintat compania ca valoarea concentratiei de cianuri disociabile in mediu slab acid trebuie sa fie mai mica de 5 parti pe milion la punctul de descarcare al sterilului in iaz. Acelasi comunicat precizeaza ca, „la nivel european, valoarea maxima admisa este de 10 parti pe milion. „Nu sunt multumit cu 5 pentru ca am fost in Suedia si am vazut tehnologii mai performante”, a declarat ministrul Laszlo Borbely. Un document public al companiei care opereaza exploatarea aurifera din Suedia arata ca autoritatile suedeze au eliberat, in martie 2000, o autorizatie de mediu pentru o valoare maxima admisa pentru concentratia de cianuri de 2 parti pe milion. Ministrul sustine ca inca de la inceputul mandatului a declarat ca va propune Guvernului o hotarare prin care sa se acorde acordul de mediu doar in cazul in care va avea siguranta ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul. „Am cerut Rosia Montana Gold Corporation sa respecte doua conditii importante: sa reduca procentul de cianura pana la un nivel care sa nu mai fie poluant pentru natura, asa cum se intampla si in Suedia, si sa dea banii pentru renaturare, in primii ani de exploatare”, a punctat Borbely. Declaratiile ministrului Mediului au fost facute la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a spus ca „exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa”, pentru ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur.

Maramureş: Uzinei Romplumb Baia Mare i-a fost retrasă autorizaţia de mediu pentru şase luni

Agenţia de Regională de Protecţia Mediului Cluj a retras autorizaţia de mediu care permitea funcţionarea Uzinei Romplumb din Baia Mare pentru şase luni. In aceasta perioadă, administraţia societăţii trebuie să modernizeze fluxurile de producţie şi să reducă poluarea atmosferei cu dioxid de sulf. Decizia a fost luată în urma neconformării cu prevederile autorizaţiei privind valorile limită de emisie la indicatorul dioxid de sulf, a declarat purtătorul de cuvânt al Agentiei, Adina Maier, citata de Agerpres. În cazul în care specialistii vor constata că poluarea persistă şi după cele şase luni, autorizaţia pentru Uzina Romplumb se anulează. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş, Viorel Iancu, a declarat că, în urma automonitorizărilor realizate de Romplumb, prin propriile echipamente din incinta uzinei, rezultă că valorile la emisiile de dioxid de sulf sunt de două ori mai mari faţă de limita permisă de legislaţie. De cealalta parte, directorul companiei, Vasile Uţă, sustine că aceste valori sunt imposibil de respectat, fiind mai drastice decât în cazul altor poluatori din industria metalurgică europeană. Uzina Romplumb Baia Mare se află în litigiu cu Agenţia de Regională de Protecţia Mediului Cluj solicitând de mai mult timp eliminarea unor articole din autorizaţia integrată de mediu, iar primul termen se va judeca în luna septembrie. Ministerul Economiei a alocat Uzinei peste 17 milioane de lei pentru modernizarea fluxurilor de producţie şi pentru dotarea cu tehnologii depoluante. Romplumb Baia Mare este singura unitate economică din ţară specializată în prelucrarea minereurilor neferoase. Uzina are 600 de angajaţi şi este situată la poalele Munţilor Gutâi.

Inginerii din Marea Britanie cer mai multe investitii in captarea dioxidului de carbon

Marea Britanie trebuie sa investeasca mai mult in tehnologii inovative de geoinginerie pentru a absorbi dioxidul de carbon din aer si pentru a contracara schimbarile climatice. Anuntul a fost facut de Institutul de Inginerie Mecanica din Londra, care a explicat ca solutiile din prezent nu sunt suficient dezvoltate. Institutul, care reuneste peste 95.000 de specialisti, solicita guvernului britanic sa stabileasca detaliat costul implementarii tehnologiilor care trebuie folosite pentru absorbtia dioxidului de carbon. Specialistii vor sa demonstreze astfel ca bugetul necesar acestui proiect poate fi suportat cu usurinta de stat. Tehnologiile de curatare a aerului, copacii artificiali asa cum mai sunt numite acestea, seamana cu telescoape uriase care absorb dioxidul de carbon. Institutul sustine ca aceste sisteme pot fi de pana la 1.000 de ori mai eficiente decat copacii naturali. „Guvernul si mediul de afaceri trebuie sa acorde prioritate de finantare acestor tehnologii si sa puna presiune pentru implementarea lor rapida la scara larga, pentru a face diferenta”, a declarat seful departamentului de mediu si energie din cadrul institutului britanic, Tim Fox.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro