Sari direct la conținut

Aviz negativ de la CSM pentru o lege care urmareste accelerarea proceselor de coruptie

HotNews.ro

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de modificare a Legii privind unele masuri pentru accelerarea combaterii coruptiei, transmisa de Comisia juridica de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, deoarece este inutila si in afara procedurii penale.

Propunerea legislativa prevede ca urmarirea penala, in cazurile de coruptie, sa fie efectuata in termen de un an, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu inca sase luni. In situatiile in care urmarirea penala nu este finalizata cu trimiterea in judecata prin rechizitoriu, cauzele se trimit instantei penale competente pentru verificarea stadiului acestora.

Potrivit CSM, introducerea acestor termene ar institui o presiune psiholgica asupra organelor de urmarire penala, presiune care ar influenta negativ exercitarea rolului activ de catre acestea si implicit ar aduce atingere scopului penal, iar propunerea de a transmite dosarul nesolutionat „instantei competente” este in afara normelor de procedura penala.

Nerespectarea de catre procuror a termenului propus in acest proiect de lege ar atrage aplicarea unei sanctiuni disciplinare. Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca, deoarece sanctiunile disciplinare sunt reglementate in Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, prevederea este inutila.

Cu privire la persoanele care exercita o functie de demnitate publica, se propune obligatia acestora de a mentiona daca sunt parti intr-un contract de creditare bancara, lucru deja stipulat in Legea pentru controlul averii demnitarilor.

CSM apreciaza ca prin aceasta propunere legislativa s-ar modifica si Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, ceea ce este in contradictie cu titlul propunerii legislative, din care nu rezulta ca legea isi propune modificarea altor acte normative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro