Bancile comerciale vor certitudini pentru a diminua dobanzile
Scaderea dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale arata prudenta BNR, care este bine venita, apreciaza presedintele Consiliului de Administratie al BRD-GSG, Bogdan Baltazar. „Analizam, studiem, refacem socotelile atat pe pasiv – dobanzile pe care le dam clientilor la depozite -, cat si pe activ – dobanzile cu care creditam clientii.
Nu cred ca in mod masurabil vom actiona asupra dobanzilor decat dupa ce, cumulat, reducerea dobanzii de interventie va fi de 1,5, poate chiar doua puncte procentuale”, a declarat Baltazar.
In mod asemanator, oficialii altor banci comerciale apreciaza ca aceasta scadere a dobanzii de interventie nu va determina reactii semnificative din partea bancilor. Ei afirma ca institutiile bancare vor reactiona dupa ce aceasta dobanda a BNR va fi micsorata, cumulat, cu un punct procentual.
Vasilescu: Bancile pot sa ieftineasca creditele
Scaderea dobanzii de interventie este o consecinta a diminuarii ratei inflatiei. „Dupa ce inflatia a inceput sa coboare, la 1 ianuarie, era limpede ca va veni un moment in care BNR va incepe sa reduca dobanda de interventie. Multi au zis ca Banca Nationala intervine, dar nedecis. A intervenit foarte decis, respectiv cu prudenta maxima.
Faptul ca BNR micsoreaza dobanda e un semnal ca bancile comerciale pot sa ieftineasca creditele”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului. El a adaugat ca Mugur Isarescu a precizat ca spera sa nu vada bancile comerciale „repezindu-se sa scada dobanda de la depozite fara sa reduca si dobanda de la credite”.
BCR, prima banca care a micsorat dobanzile
Cu circa doua saptamani inainte de scaderea dobanzii de interventie de catre BNR, BCR a decis scaderea dobanzilor la credite cu 1-2 puncte procentuale, in functie de tipul de credit si de moneda in care este denominat creditul respectiv, lei sau valuta, a reamintit purtatorul de cuvant al bancii, Corneliu Cojocaru.
„Am scazut dobanzile la depozite la acelasi nivel; am considerat ca dobanda trebuie sa mai ramana la acest nivel pentru a fi atractiva pentru cetateni, pentru a stimula economisirea”, a adaugat oficialul BCR.
Pentru clientii BCR, reducerea dobanzilor percepute de banca la imprumuturile acordate reprezinta o economie de cateva zeci de dolari. De exemplu, daca un client contracta un credit ipotecar de 25.000 euro, rambursabil in 25 de ani, acesta avea de platit lunar, rata plus dobanda, echivalentul a 245 de euro. Dupa reducerea dobanzilor, aceasta suma a scazut la 228 euro.
Aceasta insitutie bancara practica dobanzi de 9,5% la creditele ipotecare in valuta si de 23% la cele contractate in moneda nationala.
Carpatica asteapta validarea dezinflatiei
Banca Comerciala Carpatica (BCC) va oferi dobanzi mai mici la credite numai dupa reducerea cu 1,5-2 puncte procentuale a ratei de interventie a BNR pe piata interbancara, a declarat Nicolae Hoanta, presedintele bancii. „Pentru a reduce rata la credite, trebuie sa diminuam mai intai dobanda la depozite.
Nu pot sa ofer mai putin pentru depozitele constituite la banca, pentru ca nu voi convinge pe nimeni ca platesc o dobanda real pozitiva intr-o perioada cand se anunta cresteri de preturi”, a explicat Hoanta.
El considera ca este necesara o validare mai convingatoare a evolutiei descendente a inflatiei, mai ales ca exista in continuare temerea unei „cosmetizari” a cifrelor privind acest indicator.