Sari direct la conținut

Banda mafiotului Csibi Istvan a tepuit statul cu sute de miliarde de lei

Adevarul

Autoritatile judiciare romane si ungare au lansat o vasta operatiune de identificare si cautare a unor complici ai „afaceristului” Csibi Istvan, cetateni ai Ungariei. Potrivit unor surse judiciare, acestia l-au ajutat pe cunoscutul infractor sa fraudeze statul roman cu sute de miliarde de lei – bani obtinuti din returnari ilegale de TVA.

Complicii unguri au cumparat firme ale acolitilor lui Csibi Istvan, ajutandu-i sa spele banii obtinuti prin falsuri. De pilda, cetateanul ungur Talos Ferencz este invinuit de incalcarea Legii privind combaterea evaziunii fiscale, respectiv de „ascunderea obiectului sau a sursei impozabile sau taxabile”.

Talos Ferencz este cap de afis al unui dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Miercurea-Ciuc. El a cumparat de la Dan Carlescu, unul din locotenentii lui Csibi Istvan, firma harghiteana SC FALEU SRL. Tranzactia a fost perfectata in 2002, dupa ce Carlescu a obtinut o returnare ilegala de TVA de 17,3 miliarde de lei.

SC FALEU SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului Harghita, cu sediul social declarat la o adresa din Miercurea-Ciuc. In realitate, aceasta firma nu a functionat niciodata acolo, la adresa respectiva descoperindu-se o cu totul alta societate. O alta ciudatenie este obiectul de activitate al firmei.

La infiintare, FALEU SRL se ocupa cu comercializarea bauturilor alcoolice, activitate pentru care s-au obtinut rambursarile de TVA. Chiar inainte de a vinde, Carlescu a avut grija sa o transforme intr-o „serioasa” firma „specializata” in „consultanta in domeniul echipamentelor de calculator”.

Amintim ca Dan Carlescu este cercetat si pentru contrabanda cu alcool, in dosarul privind ilegalitatile comise prin firmele Medvaia SRL si Harghita SA, firme prin care au fost comercializate cantitati industriale de alcool fabricat la negru.

Metoda descrisa in cazul firmei FALEU SRL a fost aplicata de banda de crima organizata a lui Csibi Istvan si in cazul firmelor SANTALC SRL si SC HALC SA, din Miercurea-Ciuc, si SC Harconia SRL Cristuru Secuiesc. Insumate, returnarile de TVA obtinute ilegal de aceste trei firme se cifreaza la 127 de miliarde de lei. Sunt invinuiti cetatenii unguri Pradlik Laszlo, Fodor Attila, si Hernadi Tibor.

La SANTALC SRL si HALC SA asociat si administrator pana in momentul vanzarii acestora a fost acelasi Dan Carlescu. In cazul firmei din Cristuru Secuiesc, complicele lui Csibi Istvan a fost Laczko Attila. Nici una din firme nu a functionat vreodata la sediul indicat in acte. Mai mult, Harconia parca s-ar fi volatilizat, anchetatorii nereusind, pana in prezent, sa dea de urma societatii.

Pe langa returnarile de TVA, Csibi Istvan s-a imbogatit si din beneficiile adiacente unor investitii straine avand la origini spalari de bani. Astfel, banii obtinuti din operatiuni pe piata neagra a alcoolului luau drumul Ungariei, fiind scosi sub forma de cash (valuta) prin diverse metode si se reintorceau ca investitii.

Cel mai adesea, valuta era „adapostita” in buzunarele unor angajati ai lui Csibi Istvan, care se duceau in Ungaria cu microbuzul. O astfel de operatiune a fost stopata de un vames mai curajos, care nu a permis trecerea microbuzului peste granita, intrucat a constatat ca fiecare ocupant (inclusiv soferul si o femeie de serviciu) era „dotat” cu cate 10.000 euro.

Acesta este plafonul maxim permis de lege pentru scoaterea valutei din tara sub forma de cash. Vamesul nu s-a lasat pacalit de aparenta de legalitate a operatiunii prin care peste 100.000 de euro se „cereau” afara din Romania. Chestiunea care a atras, culmea tupeului, protestul scris lui Csibi Istavan care l-a reclamat pe vames la superiorii sai.

Vamesul a scapat nesanctionat, dar e foarte probabil ca banii sa fi ajuns, ca si in alte cazuri, la destinatie.

Robert VERESS, Violeta FOTACHE

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro