Sari direct la conținut

Blocaj pe piata imobiliara a Clujului

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Piata imobiliara din Cluj-Napoca a ajuns intr-un punct mort. Agentiile imobiliare din oras se dau de ceasul mortii ca sa mentina preturile apartamentelor la un nivel ridicat, insa oferta de apartamente devine pe zi ce trece mai mare decat cererea.

Deocamdata, multe dintre agentii mai rezista din banii acumulati din afacerile de anul trecut pentru ca tranzactiile cu case s-au imputinat semnificativ in ultimele luni, dupa cum sustin notarii clujeni. Se pare oare ca tot mai multi agenti imobiliari incearca sa ii convinga pe vanzatori sa scada preturile daca vor sa mai vanda ceva.

Preturile din Cluj au ajuns la un nivel comparativ cu cele din Roma sau din Paris. Astfel, daca in Spania, de pilda, in statiunea Llucena del Cid, un apartament cu cinci camere superfinisat se vinde cu 30.000 de euro, la Cluj la acest pret poate fi cumparat doar un apartament cu doua camere, confort II.

In Tunisia, o vila pe malul marii se vinde cu 50.000 de euro, echivalentul costului unui apartament cu trei camere din Cluj.

Pentru prima data in ultimii zece ani insa, preturile imobilelor din Cluj au inceput sa scada. Angajatii agentiilor imobiliare au afirmat ca fenomenul se observa in cazul constructiilor noi, unde oferta de locuinte depaseste sensibil cererea. Proprietarii noilor blocuri au inceput timid sa ofere reduceri de pret, care deocamdata se ridica la cel mult 500 de euro pentru un apartament.

Astfel, conform unei estimari a autoritatilor locale, numarul blocurilor de locuinte aflate in diverse stadii de constructie in municipiul Cluj-Napoca se ridica la 200, ceea ce inseamna cateva mii de apartamente. Acestora li se adauga sutele de case care se ridica in diferitele zone din oras.

Un alt element care contribuie la stabilizarea pietei este reprezentat de proiectul ANL „Cetatea Fetei” din comuna Floresti. Cele circa 800 de apartamente care vor fi ridicate in final in aceasta locatie reprezinta o supapa importanta pentru piata imobiliara.

De asemenea, pe terenurile dintre vatra comunei si cartierul ANL vor putea fi construite in viitor un numar mare de locuinte pentru ca zona a fost deja viabilizata.

In ciuda tuturor acestor lucruri, interesul pentru piata imobiliara clujeana se mentine la cote ridicate. Astfel, reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte au declarat ca in zona exista deja cea mai mare retea de agenti din Romania. Daca la nivel national, aceasta banca are circa 3.000 de agenti, la Cluj ei sunt 1.000.

Acest lucru tradeaza eforturile tot mai consistente pe care unitatea bancara trebuie sa le faca pentru a-si gasi clienti. Daca pana acum clujenii stateau la coada ca sa obtina un credit, acum bancile trebuie sa alerge dupa clienti, ceea ce indica o scadere a cererii.

Mai mult, primarul orasului, Emil Boc, a spus ca municipalitatea a inceput construirea a doua blocuri de locuinte sociale cu 108 apartamente si ca a scos la licitatie construirea unor noi blocuri in alte doua locatii.

Primaria a demarat, de asemenea, o actiune de refatadizare a cladirilor din centrul vechi al municipiului si vrea sa se imprumute ca sa viabilizeze zona Lombului, unde ar urma sa fie ridicat un nou cartier de locuinte.

In paralel, au fost relansate investitiile private in domeniul imobiliar. Boc a afirmat ca in a doua jumatate a anului trecut a semnat autorizatii de construire pentru 36 de noi blocuri, iar pana in luna martie a parafat, de asemenea, autorizatii pentru construirea a inca 53 de blocuri private de locuinte.

In total, este vorba de mai mult de 1.600 de apartamente. Daca anul trecut pretul unui apartament vechi cu doua camere oscila intre 30.000 si 35.000 de euro, in functie de dotari, acum acesta costa intre 35.000 de euro – 41.000 de euro. Insa, in lipsa de clienti, constructorii par sa fie redescoperit strategia dumpingului, oferind reduceri din ce in ce mai consistente eventualilor clienti.

In cartierul Grigorescu, o garsoniera se vinde cu circa 25.000 de euro. In Manastur, preturile sunt ceva mai scazute, la circa 22.000 de euro, in timp ce in cartierul Zorilor o garsoniera ajunge la circa 26.000 de euro. In cartierul Marasti, o locuinta costa 24.000 de euro, in timp ce in Gheorgheni pretul unei garsoniere confort I este de 25.500 de euro.

In acelasi cartier, pretul unui apartament cu doua camere este intre 38.000 si 41.000 de euro, in functie de finisaje.

In noile blocuri din Zorilor, un apartament cu o camera costa 33.500 de euro, un apartament cu doua camere se ridica la 48.000 de euro, iar unul cu trei camere la incredibilul pret de 69.000 de euro, mai mult decat un apartament similar in vila in statiunea Almeria din Spania, situat chiar pe malul marii.

In schimb, in cartierul Grigorescu un apartament cu patru camere poate fi cumparat la pretul de 57.000 de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro