Sari direct la conținut

Business Report: Fiscul, cu ochii pe tranzactiile firmelor cu aceiasi actionari; Strategia fiscala, optimista dar nu lipsita de realism; Cine va face bani cu aurul, gazele, petrolul si apa Romaniei; Copos a strans baierele pungii si este pregatit daca vine o noua criza

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Strategia fiscala, optimista dar nu lipsita de realism. Planurile fiscale ale Guvernului pentru urmatorii trei ani sunt axate mai mult pe reducerea cheltuielilor decat de majorarea veniturilor. Intentie temerara in conditiile in care 2012 este an electoral Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014 nu a starnit foarte multe dezbateri in presa. O fi din cauza ca nu a venit cu nimic „spectaculos”, gen scandal de presa, o fi din cauza ca este mai realista decat ne-am astepta intr-o perioada pre-electorala, nu se stie. Cum nu se stie nici daca proiectul va fi aprobat de Parlament in actuala forma. Se stie insa un lucru important: planul stabileste linia economica pe care vom merge in urmatoarea perioada. Chiar daca vor mai aparea modificari, nu vor fi esentiale, scrie Capital.ro.

Cine va face bani cu aurul, gazele, petrolul si apa Romaniei. Statul roman a acordat, de la inceputul acestui an, 10 licente de exploatare a perimetrelor petroliere si una aurifera, potrivit datelor Agentiei pentru Resurse Minerale, furnizate Money.ro. Toate licentele sunt pe termen lung si foarte lung. Concesiunile petroliere au fost acordate de catre ANRM unui numar de 5 firme dintre care doar Romgaz este un nume cunoscut. Astfel, Romgaz a castigat un perimetru in Depresiunea Panonica, societatea Fora a castigat o concesiune la Silistea – Magureni si una la Oporelu – Constantinesti, Sigma S.A. Are doua concesiuni, una la Fierbinti Targ si alta la Melinesti, Expert are doua perimetre la Grivita Nord si Stoenita iar Alpha Metal are concesionate perimetrele de la Cosminele, Cosesti si Chislaz. Toate acordurile sunt pe o perioada de 30 de ani si presupun o investitie din partea firmelor de 25 de milioane de dolari, potrivit datelor ANRM. Redeventele datorate statului roman se vor cifra la valori intre 3,5% si 13% la titei respectiv intre 3,5% si 13,5% la gaze, anunta Money.ro.

Cu ce chirii sunt asteptati studentii toamna asta. Fiecare sfarsit de vara e marcat de o crestere a interesului pe piata chiriilor in special in orasele universitare. Astfel, in fiecare an in august si septembrie pretentiile proprietarilor cresc cu procente cuprinse intre 10% si 20%, iar anul acesta nu face exceptie chiar daca numarul de studenti noi e in scadere din cauza promovabilitatii extrem de scazute la Bac (sub 45%). E drept ca numarul de studenti va fi carpit cu cei care vor reusi sa treaca de Bac la edistia de toamna, dar una peste alta oricum numarul de studenti va fi mai mic anul acesta. De aici, ar fi fost de asteptat o estompare a avantului majorarii chiriilor. Visuri! Proprietarii cer mai mult in toate orasele importante, cu Bucurestiul ca varf de lance al scumpirilor. Astfel, daca la inceputul verii pentru o garsoniera dotata cu tot ce e necesar se cereau in medie 200-210 euro/luna (in unele zone si mai putin), acum media a crescut la circa 230 de euro/luna, informeaza Business Cover.

Programul „Prima casa 4” a franat brusc: numarul solicitantilor s-a redus cu 26,4% in 2011. Programului social „Prima casa” incepe sa piarda din viteza, ultima varianta a acestei facilitati manifestand o diminuare a numarului de garantii aprobate lunar de 26,4%, de la o medie de 1.918 dosare pe luna in 2010, la 1.319 in 2011 („Prima casa 4”), potrivit calculelor „Fin.ro”, bazate pe datele publice ale institutiilor implicate in program. O tendinta ingrijoratoare pentru dezvoltatori este diminuarea valorii medii a garantiilor acordate, de la aproximativ 42.000 de euro in primul an al programului „Prima casa”, la circa 38.350 de euro in cele aproape trei luni de aplicare a variantei a patra a facilitatii de creditare (sf. mai-august). Aceasta diminuare se explica in primul rand prin faptul ca pretul locuintelor a scazut din 2009 cu 16% la nivel national, de la 1.225 euro/mp in iulie 2009 la 1.025 euro/mp in iulie 2011, dar si prin cresterea prudentei in randul solicitantilor, urmare directa a pesimismului in ceea ce priveste revenirea grabnica a economiei din recesiune, scrie Financiarul.

Copos a strans baierele pungii si este pregatit daca vine o noua criza. Dupa un an in care afacerile i-au scazut cu 10%, milionarul George Copos mizeaza pe recuperarea scaderii, insa, in contextul unei posibile noi recesiuni, se pregateste pentru orice situatie „Criza ne-a aratat ca aveam costuri nejustificat de mari: consumam inutil prea mult din toate, atat materie prima, cat si forta de munca. Aveam prea multi angajati fata de volumul afacerii”, este de parere milionarul George Copos. Prin urmare, a luat masuri. Unele destul de severe, dupa cum sustine. „Am lucrat pe toate componentele: reducerea consumurilor de utilitati, externalizarea unor servicii, renuntarea la altele, care nu erau indispensabile, informatizarea si automatizarea unor proceduri, disponibilizarea sau relocarea de personal”. Rezultatul s-a simtit in 2011, an in care estimarile lui Copos vizeaza recuperarea scaderii de 10% din 2010 si revenirea afacerilor la nivelul celor din 2009. „Per ansamblu, anul 2011 nu arata rau comparat cu anii anteriori. Insa, sa nu zicem hop pana n-am sarit. Declansarea celei de-a doua caderi economice a crizei ar insemna o noua piatra de incercare. Noi ne pregatim pentru orice eventualitate”, spune milionarul, nevoit in ultimii doi ani sa renunte si la o parte din angajati, anunta Capital.ro.

XUV 1 – crossover compact SsangYong. Constructorul coreean SsangYong, un specialist al modelelor tot-teren, va prezenta in curand, la Frankfurt, conceptul unui crossover compact. Este vorba de un model 4×4 urban de dimensiuni mai mici, o categorie in voga acum, pe pietele europene. Concept XUV 1 nu va depasi 4 metri in lungime si prefigureaza un concurent nou pe nisa inaugurata de Nissan Juke. Desi pentru moment au fost publicate doar cateva schite intr-un decor intunecat, se poate observa ca prototipul va fi incarcat de tehnologie premium, tradata de camerele de luat vederi plasate in locul oglinzilor retrovizoare si de farurile cu LED, informeaza 24auto.ro.

Fiscul, cu ochii pe tranzactiile firmelor cu aceiasi actionari. Faci parte dintr-o multinationala sau ai mai multe companii si faci des transferuri intre acestea? Atunci ai grija la preturile aferente acestor actiuni, noua pasiune a celor de la ANAF. In ultimii doi ani, interesul autoritatilor fiscale in materia preturilor de transfer – preturile la care se fac transferuri de bunuri, servicii sau imprumuturi intre firmele aceluiasi grup – a crescut semnificativ si, drept consecinta, si numarul controalelor, scrie revista Capital. Expertii in domeniu sunt de parere ca aceasta a devenit principala zona de risc pentru companiile locale, membre ale unor grupuri multinationale. Suspiciuni privind abaterea de la principiul valorii de piata, cel care sta la baza preturilor de transfer, a adus sub lupa Fiscului roman companii precum cea din domeniul media a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, care a constituit, vreme de sase luni, obiectul unei inspectii fiscale generale. In tinta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au mai fost, si sunt in continuare, marile companii petroliere, scrie EVZ.

Lista de oferte de la „executari silite”: de la apartament cu patru camere din Bucuresti (45.000 de euro), la masini, terenuri si ferme. Un apartament cu trei camere in centrul Bucurestiului este scos la vanzare de catre o banca pentru 100.000 de euro. Un teren de 560 mp, langa Ateneul Roman va fi licitat de la un pret de pornire de 980.000 de euro. Acestea sunt doar doua exemple din miile de anunturi de licitatii organizate de banci in urma executarilor silite. Si nu este vorba doar despre case sau terenuri. Printre oferte se numara chiar o ferma de vaci. Executorii bancari spun ca in ultima vreme sunt tot mai multe bunuri scoase la licitatie. „Se pot vinde repede atat autoturisme, bijuterii, ambarcatiuni, dar si cladiri si terenuri. In afara de pretul de vanzare, importanta este valoarea bunului pe care o vad investitorii in viitor. Pe de alta parte, intr-un fel se va vinde un teren de 500 mp langa Sala Palatului si in alt timp se va vinde un teren de aceeasi suprafata situat la Buftea”, a declarat pentru gandul un executor bancar. El spune ca sunt si cazuri de asa-numiti „vanatori de chilipiruri” care reusesc sa cumpere la preturi foarte mici, de 10-15% din valoarea reiesita din raportul de evaluare – bunuri executate silit de banci, anunta Gandul.

Graul bulgaresc il bate la export pe cel romanesc. In timp ce bulgarii au exportat anul trecut cu aproape 50% mai mult grau decat in 2009, livrarile externe ale Romaniei au crescut cu doar 1%. Unele state stiu sa profite de cresterea pretului graului si exporta mai mult. In Romania, exporturile stagneaza, dar importurile cresc de la an la an. Pretul graului a explodat vara trecuta si, de atunci, continua sa creasca. Recoltele sub asteptari si deficitul rezultat dupa ce unii dintre cei mai mari exportatori de grau din lume au decis sa interzica livarile externe au determinat scumpirea graului la nivel mondial. Anul trecut, in contextul restrictiilor impuse de Rusia si de Ucraina, pretul a crescut cu 30% in doar cateva luni. Conditiile meteo nefavorabile si incendiile din estul Europei au facut ca recoltele din 2010 sa fie cu mult sub asteptari si au creat un deficit la nivel mondial. Toate acestea in contextul consumului in crestere din Asia, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro