Sari direct la conținut

Business Report: Topul creditelor overdraft pe cardul de salariu; 1,67 milioane lei in plus la bugetul MT, pentru compania care va opera Podul Calafat-Vidin; PIB-ul pe T1 : Admirabil in context, semidetestabil in oglinda

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

1,67 milioane lei in plus la bugetul MT, pentru compania care va opera Podul Calafat-Vidin. Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor din Fondul de rezerva bugetara cu o suma de circa 1,67 milioane de lei. Banii urmeaza sa fie folositi pentru asigurarea contributiei tarii noastre pe acest an la capitalul social al companiei mixte romano-bulgare care va exploata noul pod peste Dunare Calafat-Vidin, potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial. Construirea Podului de la Calafat-Vidin a fost finantata din fonduri ISPA. Partea bulgara, in baza intelegerii cu partea romana, a angajat un consultant care sa ofere solutia optima pentru viitoarea structura de management si sa prezinte un proiect de acord bilateral, care sa constituie o baza pentru viitoarele negocieri intre parti. In 27 februarie 2013, Guvernul nostru a aprobat Acordul dintre cele doua tari pentru infiintarea unei entitati comerciale mixte care sa opereze noul pod combinat (rutier si feroviar). Semnarea Acordului a avut loc la Sofia, in data de 28 februarie 2013, scrie Bursa.ro.

Topul creditelor overdraft pe cardul de salariu. Overdraft-ul sau descoperitul de cont, care se acorda unui salariat ca o linie de credit atasata cardului sau de salariu, reprezinta in prezent un credit chiar mai ieftin decat imprumutul de nevoi personale, iar, in plus, conditiile de acordare sunt mai permisive, in special datorita conventiei dintre banca si angajator. Cel mai bine se vede acest lucru la BRD, care are cel mai bine cotat overdraft, la mare distanta de urmatoarele. Practic, gratie intelegerii dintre BRD si angajatori, salariatii pot primi sume de 9 ori mai mari decat salariul lor cumulat (cu al sotului sau sotiei), adica aproape un cat un credit maxim de nevoie personale, dar la un cost considerabil mai mic, de sub 10% pe an, fata de peste 14% la creditul de nevoi personale oferit de BRD, anunta Capital.ro.

PIB-ul pe T1 : Admirabil in context, semidetestabil in oglinda. Datele furnizate de Institutul National de Statistica referitoare la Produsul Intern Brut pe primul trimestru din 2013 amintesc de o zicere populara: „daca ma uit in oglinda, ma detest, daca ma uit in jur ma admir”. Cu un avans de 2,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent si de 0,7% in termeni ajustati sezonier comparativ cu ultimul trimestru din 2012, cresterea economica ramane insuficienta pentru a genera efecte palpabile in nivelul de trai dar reprezinta o performanta buna in context european. De remarcat in primul rand ar fi nu atat meritoriul loc trei in randul statelor din UE in materie de evolutie a PIB (dupa Letonia si Lituania, antrenate de marii vecini suedezi situati pe locul patru), cat iesirea din evolutia in dinti de fierastrau (una calda, una rece si iarna si mai rece) in care ne complaceam din 2011, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Nimeni n-a vrut să ia pompele româneşti. Uzina Aversa Bucureşti trebuie mutată, vânzarea se reia. Şi a cincea licitaţie pentru Aversa Bucureşti a eşuat pentru că niciun potenţial investitor nu s-a prezentat la licitaţie. Procedua de vânzare va trebui reluată iar statul va trebui să mai scadă din pretenţii. Terenul pe care se află fabrica este vânat de dezvoltatorii imobiliari, scrie Economica.net

Teodorovici vrea ca Romania sa acceseze fonduri europene de peste 6 miliarde euro pana la finele lui 2013. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sustine ca Romania se afla pe ultimul loc la absortia fondurilor europene si spune ca trebuie ca pana la sfarsitul anului sa mai urce in clasament, el dorind sa fie accesate fonduri de peste sase miliarde de euro pana la finele lui 2013. Banii pentru Transporturi si Competitivitate ar putea fi deblocati luna aceasta, a mai spus joi oficialul, scrie Adevarul.

Verbund: „Increderea investitorilor, zdruncinata de amanarea acordarii certificatelor verzi”. Decizia autoritatilor noastre de a amana plata unei parti importante a certificatelor verzi care li se cuvin producatorilor de energie regenerabila a zdruncinat increderea investitorilor, care sunt acum mai sceptici in analiza oportunitatilor pe piata noastra, a declarat Wolfgang Anzengruber, presedintele Consiliului de Administratie al companiei austriece Verbund. Verbund a lansat, ieri, oficial, parcul eolian Casimcea, unul dintre cele mai mari din Europa, cu o capacitate instalata de 225 MW. Valoarea investitiei este de 380 milioane euro. Aproximativ jumatate din parcul eolian de 225 MW este conectat la retea, alte turbine eoliene urmand sa fie puse in functiune pana in 2014, anunta Bursa.ro.

Reorganizarea judiciara – misiune imposibila cand statul nu-si achita datoriile. Multe companii, in special din constructii, au intrat in insolventa din cauza ca autoritatile publice cu care aveau contracte in derulare au intarziat sau nu au efectuat plata lucrarilor executate In ultimul timp, au aparut diverse reglementari legislative pe tema arieratelor bugetare, printre care si mult asteptata lege a insolventei autoritatilor administrative teritoriale. Initiativa legislativa este salutara, dar ne intrebam in ce masura isi va arata eficienta in situatia societatilor comerciale aflate deja in insolventa din cauza motivelor mai sus enumerate. In practica, ne-am confruntat cu situatii in care debitorul a executat, de exemplu, lucrari in baza OG nr. 7/2006 privind instituirea programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, informeaza Capital.ro.

Continuă deprecierea leului? Investitorii aşteaptă azi veşti din AmericaLeul a atins cele mai reduse niveluri din 2013 faţă de euro, după o săptămână în care a suferit o corecţie serioasă pe piaţa valutară. Deprecierea leului este corelată, în mare măsură, cu evoluţiile de pe pieţele emergente, inclusiv cele din Europa Centrală şi de Est. Investitorii încep să-şi reevalueze poziţiile în aşteptarea unei decizii a Federal Reserve de a înceta programul de quantitative easing. Un raport de astăzi privind piaţa muncii le-ar putea înteţi mişcările, scrie Economica.net

Skoda Rapid Spaceback, dezvaluit accidental. Asa cum s-a intamplat la finele anului trecut, cu noua Octavia RS, Skoda a gafat din nou, publicand intr-una din zilele trecute configuratorul online pentru viitorul model Rapid Spaceback. De aceasta data a fost vorba de pagina de internet Skoda din Olanda, care ne-a dezvaluit in avanpremiera versiunea break a compactei Rapid. Dupa cum se poate observa, arhitectura este foarte apropiata de cea a binecunoscutului Audi A3 Sportback, de unde si denumirea de Spaceback – de retinut, totusi, ca nu exista confirmarea oficiala pentru acest nume. Dupa cum se stie, Rapid utilizeaza platforma tehnica alungita de la Polo, cu cateva elemente imprumutate de la MQB, noua platforma a Grupului VW, pe care s-au construit deja compactele Volkswagen Golf, Audi A3, Skoda Octavia si SEAT Leon, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro