Sari direct la conținut

Cand incepe razboiul? (de Florian Bichir)

Evenimentul Zilei

FLORIAN BICHIR: „Ocupati cu imunda campanie electorala, o stire a trecut ieri neobservata.”

Am „recuperat-o“ cu ajutorul agentiei „Arabia la Zi“, o noua si benefica agentie care vrea sa deschida portile Romaniei spre aceasta zona prospera, spre reala lume musulmana, nu spre cea fundamentalista. Postul militar de radio din Israel a anuntat ca Bush intentioneaza sa atace Iranul in urmatoarele cateva luni, inainte de expirarea mandatului sau prezidential. Intr-o discutie privata pe care a avut-o cu vicepresedintele Dick Cheney, liderul de la Casa Alba a subliniat ca manifestarile de forta ale miscarii Hezbollah constituie inca o dovada a cresterii influentei presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinedjad in Orientul Mijlociu. „Prin urmare, este necesara atacarea Iranului. Facand posibila sponsorizarea terorismului si aparitia armelor de distrugere in masa, noi lasam de izbeliste urmatoarele generatii“ – ar fi declarat presedintele american, vizand „legaturile“ dintre regimul de la Teheran si organizatiile teroriste.

Atacarea Iranului nu este o idee noua a Statelor Unite, iar Pentagonul a finalizat de mult planurile de atac asupra Iranului, tara care figureaza la loc de cinste pe Axa Raului. Inca de la inceputul anului trecut, presa americana a lasat de inteles ca Statele Unite pregatesc o actiune de proportii impotriva regimului de la Teheran. S-au dat si cifre, necunoscuta ramanand doar data la care va avea loc evenimentul. Strategii americani spera ca in doar trei zile sa atinga 1.200 de tinte de pe teritoriul republicii islamice si sa distruga complet capacitatea de aparare a acestui stat.

Amanarea acestei actiuni prevazute in urma cu doi ani, daca nu chiar mai de mult, nu inseamna automat si abandonarea ei. In toamna anului 2001, in timpul invaziei din Afganistan, oficialii americani au repetat pana au obosit ca SUA nu vor ataca Irakul si l-au atacat in 2003. Ca planul este real o confirma si expertii rusi, care au si ei aceeasi necunoscuta: cand va incepe atacul? Konstantin Makienko, expertul Centrului de Analiza Strategica si Tehnologica, a declarat recent: „Nu cred ca inarmarea Iranului ar putea evita invadarea acestei tari. In acelasi timp, nu cred ca e bine sa subestimam hotararea americanilor de a ocupa Iranul, chiar si cu acceptarea unor sacrificii“. Nisipul din clepsidra pare a fi pe terminate.

Stirea in sine este importanta pentru Romania, nu doar pentru ca americanii au o baza militara la Mihail Kogalniceanu, pe care o vor folosi cu siguranta. Si nici pentru ca armata romana e astazi plina de optimism, dupa ce i-a fost redata mandria distrusa sub regimurile postdecembriste si a fost „calificata“ de NATO. Problema este cum se va raporta Romania la lumea musulmana, care nu va vedea cu ochi buni acest atac al „necredinciosilor“. Ani intregi, sub regimul Ceausescu, aliata a tarilor arabe, Romania nu-si permite astazi sa joace „la doua capete“. Vremurile in care ne „aparam raul, ramul“ au trecut demult. Membri ai unei aliante militare, romanii vor trebui sa se obisnuiasca cu faptul ca razboiul poate bate oricand la usa.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro