Sari direct la conținut

Caz unic in justitia din Romania: Judecatorii de la Inalta Curte primesc indemnizatii de conducere si dupa parasirea functiei/ Conducerea Inaltei Curti propune eliminarea acestei practici

HotNews.ro

Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a discutat o propunere potrivit careia judecatorii care au detinut o functie de conducere si au beneficiat de indemnizatia de conducere sa nu mai beneficieze de aceasta indemnizatie dupa terminarea mandatului. Surse din sistemul judiciar au explicat ca la ICCJ exista o practica unica potrivit careia un judecator care a detinut o functie de conducere beneficiaza de indemnizatia de conducere si dupa ce nu mai detine acea functie. ICCJ nu a transat definitiv aceasta situatie.

Surse din sistemul judiciar au mentionat ca, la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, judecatorii care au detinut functii de conducerere in cadrul instantei supreme au beneficiat de indemnizatia de conducere si dupa ce nu mai detineau functia de conducere. Spre exemplu, un magistrat ocupa o functie de conducere pentru cativa ani. In acea perioada, magistratul, pe langa salariu, primea si o indemnizatie de conducere care, potrivit unor surse, putea ajunge si la 1000 de lei. Dupa ce isi termina mandatul, judecatorul revenea in cadrul sectiei in care activa, dar isi pastra indemnizatia de conducere chiar daca nu mai era in pozitia de conducere. Potrivit unor surse, ICCJ a fost singura instanta care a aplicat aceasta practica.

Reprezentantii ICCJ au mentionat ca in cadrul colegiului de conducere al ICCJ a fost discutata propunerea potrivit careia judecatorii care au detinut functii de conducere sa nu primeasca indemnizatia de conducere aferenta dupa ce nu mai detin functia de conducere. Reprezentantii ICCJ au mai mentionat ca nu a fost luata o hotarare definitiva pentru eliminarea indemnizatiei din salarizarea judecatorilor care nu mai detin functii de conducere.

Propunerea discutata in colegiul de conducere al ICCJ a fost contestata in forul de conducere al instantei supreme.

In cadrul ICCJ, de indemnizatia de conducere beneficiaza judecatorii care detin functii de conducere cum ar fi presedintele instantei, vicepresedintele sau presedintii de sectie. Lidia Barbulescu sau Gabriela Birsan sunt judecatori ai ICCJ care au detinut functii de conducere si au primit indemnizatii de conducere. Salariile judecatorilor de la ICCJ nu sunt tocmai mici ele depasesc 10.000 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro