Sari direct la conținut

Cei mai bogati 7% dintre romani au venituri cat cei mai saraci 40%

Cotidianul

Celebra zicala a presedintelui Ion Iliescu „sarac, dar cinstit” nu reprezinta, dupa parerea sociologilor, un motiv de lauda pentru cetateanul roman. Din contra, etichetarea unui individ ca sarac ii dauneaza acestuia si ii schimba perceptia despre valorile societatii in care traieste. Aceasta ar fi in mare explicatia unui studiu al Institutului pentru Calitatea Vietii privind bogatia si saracia.

Astfel, daca in tarile civilizate, cei bogati se bucura de un respect destul de mare din partea celorlalti cetateni, in Romania, acest respect nu prea exista, datorita, in mare parte, scandalurilor din jurul celor bogati, dar si unor mentalitati de tip comunist.

In studiul Institutului pentru Calitatea Vietii privind raportul bogatie-saracie se arata ca cei mai saraci 20% dintre romani detin 11,2% din totalul veniturilor, iar cei mai bogati 20% detin 33,6% din totalul veniturilor. Sugestiv este si faptul ca „cei mai bogati 7,6% dintre locuitorii Romaniei au un total al veniturilor aproape egal cu cel al celor mai saraci 40%”.

Bineinteles, problema care se pune este cea privind modul in care se reflecta aceasta inechitate sociala asupra cetatenilor. Potrivit raportului, polarizarea economica duce la polarizare sociala, caracterizata prin discriminare, marginalizare, segregare, izolare, la perpetuarea saraciei.

Diminuarea gradului de polarizare saraci-bogati poate fi facuta indeosebi prin politici de reducere a inegalitatii veniturilor, prin crearea de oportunitati in randul grupurilor defavorizate si prin promovarea unor politici de egalitate a sanselor. Lucru care, in mare parte, s-a facut de catre Guvern, dar rezultatele sunt nesemnificative la nivelul tarii. Pentru ca un venit minim garantat de 700.

000 lei ori un ajutor de somaj de 2,1 milioane de lei nu pot foarte mult sa micsoreze distanta dintre cei bogati si cei saraci. Curios este si faptul ca etichetarea unei persoane drept saraca nu este un motiv de lauda.

De fapt, cu toate ca majoritatea persoanelor dispun de venituri mici, raportate la cele din Uniunea Europeana, cetatenii tarii nu se considera saraci. In cadrul cercetarilor intreprinse de specialistii Institutului pentru Calitatea Vietii, pe o scara de la 1 la 10 privind saracia, marea majoritate a cetatenilor, intrebati unde se situeaza, s-au notat cu cinci.

Ceea ce inseamna ca majoritatea romanilor considera ca fac parte din patura de mijloc a societatii, patura care, de fapt, nu prea exista. Acest lucru, sustin sociologii, nu poate fi decat un lucru imbucurator, deoarece o persoana care se considera saraca va ajunge sa-si insuseasca etichetarea si sa se conformeze cu aceasta.

Acest lucru va atrage dupa sine o serie de consecinte, prin faptul ca persoana respectiva isi va modifica identitatea si imaginea de sine intr-un sens negativ, arata studiul. Ea se va autoeticheta ca fiind saraca si se va autoidentifica cu grupul saracilor.

In acest context, se vor produce o serie de modificari la nivelul personalitatii celui etichetat – scaderea stimei de sine, descurajare, sentiment de esec personal prin autoidentificare cu un grup nevalorizat social, scaderea nivelului de aspiratii, datorita includerii intr-o categorie cu resurse si posibilitati scazute.

In plus, reteaua de relatii sociale a persoanei se va reduce, aceasta evitand interactiunile ce ar putea sa ii afecteze si mai mult imaginea de sine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro