Sari direct la conținut

CNSAS: Trei nume noi pe lista candidatilor in alegerile locale care au lucrat sau au colaborat cu fosta Securitate

HotNews.ro
Rezultate verificari alegeri locale 2012, Foto: CNSAS
Rezultate verificari alegeri locale 2012, Foto: CNSAS

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii informeaza ca in urma verificarilor facute in randul candidatilor in alegerile locale au identificat alte trei persoane care au lucrat cu fosta Securitate sau au colaborat cu aceasta. CNSAS precizeaza ca situatia acestora este atestata de hotarari judecatoresti irevocabile sau de deciziile definitive ale acestora.

Nicolae Viorel Stanca, candidat la functia de Presedinte al Consiliului Judetean Salaj din partea Partidului Romania Mare (PRM), este lucrator al fostei Securitati. Printr-o decizie a Inaltei Curte de Casatie si Justitie, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, din data de 28 ianuarie 2008, se arata ca Stanca Nicolae Viorel a fost „lucrator al Securitatii”.

Gandul relata in 2007 ca Stanca Nicolae Viorel a lucrat, inainte de 1989, in fosta Securitate, in cadrul Directiei a III-a de contraspionaj si, la alegerile din 2004, a fost prezent pe „listele negre” ale Coalitiei pentru un Parlament Curat. Potrivit sursei citate, in raportul Coalitiei pentru un Parlament Curat, luat in considerare la acel moment de Traian Basescu si de fostul lider al PNL de atunci Theodor Stolojan in stabilirea candidaturilor, in dreptul numelui lui Stanca figureaza urmatoarele mentiuni: „Ofiter de contrainformatii inainte de 1990, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Salaj, prin grupul de firme Vidalis, firme estimate la o valoare de 15-20 de milioane de euro. Societatea Vidalis a achizitionat, cu peste 25 de miliarde de lei, cateva active al SC IAIFO Zalau, societate aflata in lichidare voluntara”.

Presedintele PNL Orsova, Ion Manea, candidat la functia de Primar in localitatea Orsova, judetul Mehedinti, din partea USL, este colaborator al fostei securitati. In sedinta din data de 14 octombrie 2008, Sectia a IX-a de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Bucuresti a constatat calitatea de colaborator al Securitatii.

Nicolae Medrega, candidat la functia de Primar in localitatea Bumbesti – Jiu, judetul Gorj, din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), este colaborator al fostei securitati. Acesta se afla pe lista CNSAS a persoanelor care au desfasurat activitate de politie politica publicata in Monitorul Oficial din 17 mai 2001.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii anuntase anterior ca doi candidati la consiliile judetene si trei la functia de primar au primit decizii CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate comunista. Aceste decizii au fost confirmate de instantele de judecata:

  • Ioan Muha, presedintele filialei PRM Dorohoi, si-a depus candidatura la Primaria din Dorohoi, este lucrator al fostei Securiati.
  • Petrisor Mitroi, candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean Calarasi din partea Aliantei Socialiste, a fost agent al politiei politice comuniste.
  • Ioan Marius Ursaciuc, actualul primar liberal al localitatii Gura Humorului, judetul Suceava, candideaza pentru un nou mandat din partea USL, a fost declarat colaborator al fostei Securitati comuniste, decizie confirmata de instanta.
  • Ioan Aurel Ceausescu, candidat la functia de primar al localitatii Fieni, judetul Dambovita din partea PRM, a fost declarat colaborator al fostei Securitati comuniste.
  • Marian Ciurea, candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui din partea Partidului Ecologist Roman, a fost deconspirat drept colaborator al politiei politice comuniste.

Pe lista CNSAS a candidatilor care au colaborat cu fosta Securitate se mai numara:

  • Dumitru Badea, candidatul PRM pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Neamt, a fost agent al politiei politice comuniste.
  • Primarul orasului Beresti, Octavian Dica (ales in 2008 de pe lista Partidului Conservator – PC), candidat USL pentru functia de primar al localitatii Beresti, judetul Galati, a fost colaborator al Securitatii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro