Sari direct la conținut

Culisele politice ale afacerii ‘Frontiera’

Cotidianul

Relatiile diplomatice dintre Germania si Romania au ars etapele, de la ostilitate la bunavointa. Contra cost. De formalitati s-a ocupat Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), infiintata in urma cu doi ani sub conducerea actualului ministru de Interne, Marian Saniuta.

In acel moment, ministru de Interne era inca Ioan Rus. In mandatul acestuia a fost pusa la punct ideea securizarii frontierelor, dupa cum ne-au spus surse din cadrul concernului EADS. Initial, valoarea totala a proiectului era estimata la 500 de milioane de euro.

Intre timp, a ajuns la „cel putin un miliard“, dintre care 650 platiti catre EADS si inca 350 – necesar de investitii suplimentare.

Cine apara interesele Romaniei in ARIS

In cazul securizarii frontierelor, „investitorul“ adus de ARIS a primit bani. A ajutat, in schimb, la consolidarea relatiilor bilaterale. Asta cu sprijinul unor figuri marcante ale vietii politico-economice germane.

In Consiliul pentru Strategie al ARIS figureaza, de exemplu, Bodo Hombach, fostul sef al Pactului de Stabilitate si actual consilier al Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), condus de cancelarul Gerhard Schröder. Hombach a fost prins dupa ce a procurat la un moment dat fonduri ilegale de campanie pentru partid.

Inversare de ierarhie

Klaus Mangold, presedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, face parte si el din Consiliul ARIS. In plus, este director pentru Europa Centrala si de Est al grupului Daimler-Chrysler. La Daimler-Chrysler, Mangold este supervizorul lui Ion Tiriac. Tiriac este reprezentant al concernului in Romania.

Ierarhia se inverseaza la ARIS, unde Tiriac este presedintele Consiliului de Strategie. La ARIS, se presupune ca Mangold si Tiriac reprezinta interesele Romaniei. In schimb, cei doi ar putea la fel de bine reprezenta interesele EADS, unde Daimler-Chrysler este actionar.

Saniuta propune, Saniuta aproba

Fostul sef al ARIS, Marian Saniuta, si-a urmarit proiectul si dupa ce acesta a devenit de competenta Ministerului de Interne.

Saniuta a fost numit ministru cu doar doua luni inainte de semnarea contractului de securizare a frontierelor, iar la acel moment nimeni nu a reusit sa gaseasca o explicatie pentru mutarea acestuia de la ARIS la Interne. Virful de lance al negocierilor punctuale a ramas secretarul de stat Toma Zaharia.

Zaharia a fost cel care si-a pus iscalitura pe contractul de 650 de milioane de euro, asupra caruia a incercat sa pastreze cea mai mare discretie.

„Vine Schröder“

Ultimele saptamini inaintea ceremoniei au fost totusi precipitate. Cu doar 10 zile inainte de semnare, autoritatile incercau sa preseze adoptarea cadrului juridic, pe motiv ca „vine cancelarul Schröder“. Cei de la EADS nu erau inca siguri ca vor avea un contract. Anuntul oficial avea sa vina abia in dimineata zilei respective.

La ora 6.00 seara, in prezenta sefilor de guvern Nastase si Schröder, contractul a fost semnat. EADS a anuntat valoarea contractului in aceeasi zi. Ministerul de Interne a facut-o doua zile mai tirziu, dupa ce afacerea fusese deja relatata de presa.

Omul cu saibele

Doua saptamini mai tirziu, premierul Nastase accepta sa vorbeasca despre contract. Pune secretomania pe seama „grupurilor de interese“. Considera ca cei 350 de milioane de euro care nu ajung la EADS ar fi bani de „saibe si piulite“. Spune ca nu se vor organiza licitatii la Guvern, ci la EADS.

Concernul avea sa-l contrazica. Europenii sint integratori doar pentru cei 650 de milioane de euro. De diferenta se ocupa exclusiv Guvernul, sustine EADS.

Vinzatorul cu discount

Cu exceptia lui Ioan Rus si a lui Toma Zaharia, toate personajele mentionate s-au intilnit luna aceasta la Essen cu Stefan Zoller, directorul executiv al EADS.

Zoller este cel care a declarat dupa semnare ca acesta este primul contract de asemenea anvergura pe care EADS il semneaza in sectorul sistemelor antiteroriste si ca, o data pus la punct sistemul pe care EADS il va livra Romaniei, se deschide calea livrarii aceluiasi produs altor natiuni, la preturi „mult mai mici“.

Ulterior, reprezentantii EADS au retras declaratia directorului. •

Cum sa toci un miliard

Frontierele Romaniei urmeaza sa fie securizate in schimbul unui miliard de euro (800 de milioane, dupa unii oficiali romani), in cadrul unui contract care a fost acordat fara licitatie concernului European Aeronautic Defence and Space Company (EADS). Contractul a fost marcat de un lung sir de nereguli, omisiuni si minciuni oficiale.

Initial, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au spus ca un sfert din valoarea contractului ar urma sa reprezinte fonduri PHARE. Informatia a fost dezmintita de Comisia Europeana, care, in plus, a aratat ca nu a fost informata in legatura cu acest proiect si a anuntat ca va incepe o ancheta.

De asemenea, Romania risca sa nu mai primeasca fondurile care ii erau destinate pentru astfel de proiecte. Conform documentelor de negociere, atribuirea acestui contract nu pare necesara. In Raportul asupra capitolului Justitie si Afaceri Interne, Programul PHARE de 10 milioane de euro, implementati deja, este considerat multumitor.

Mai mult, un miliard de euro reprezinta suma pe care intentioneaza sa o cheltuiasca Uniunea Europeana pentru securizarea tuturor frontierelor sale externe.

Un semn de intrebare il constituie si motivul pentru care „securizarea“ se face pe toata intinderea granitei romanesti, in conditiile in care o treime va reprezenta, dupa aderare, frontiera interna a Uniunii Europene.

Semnarea in graba a contractului a dus la incalcarea brutala a legislatiei privitoare la compensarea achizitiilor de armament. Potrivit legii, contractantul trebuie sa se angajeze sa foloseasca cel putin 80% din banii obtinuti pentru a face achizitii din Romania.

Conform unei declaratii a secretarului de stat Toma Zaharia, pe care si-a retras-o ulterior, contractul prevede o compensare (offset) de numai 30%.

Subcontractorii proiectului

Trei companii ne-au confirmat participarea la proiect. Fujitsu-Siemens, condusa de Claudiu Florica, va asigura „toata partea de computere si servere“. UTI Grup, apartinind lui Tiberiu Urdareanu, fiul generalului in rezerva Tiberiu Urdareanu, va realiza sistemele de securitate.

Computerland, firma a lui Nicolae Badea (foto), sotul fiicei fostului general de Securitate Ion Dinca „Teleaga“, ar urma sa asigure „servicii IT“.

Alte nume vehiculate in legatura cu afacerea, dar care nu au confirmat implicarea, sint Ion Tiriac – proprietarul bancii cu acelasi nume, Stefan Masu – fost sef al Lojei masonice de York, Traian Mihu – directorul Felix Telecom, si Vassilis Ioannou – reprezentantul firmei grecesti Sysware.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro