Sari direct la conținut

Cum arată cel mai umilitor coșmar pe care îl poți trăi la locul de muncă și cum te poți apăra de el în România

​​Panorama.ro
Hărțuire la locul de muncă, Foto: Shutterstock
Hărțuire la locul de muncă, Foto: Shutterstock

La cinci ani de când Organizația Internațională a Muncii (OIM) a adoptat Convenția privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, România a ratificat și ea actul în luna martie a acestui an.

Asta după ce, în 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că statul român a eșuat în a proteja demnitatea unei angajate care reclamase că șeful o hărțuia sexual. În ciuda înregistrărilor cu avansurile și a martorilor care declarau că femeia era stresată și îngrijorată, instanțele din România i-au respins plângerea și pe motiv că nu s-ar fi simțit amenințată sau umilită, așa cum cere legea.

Acum, prin ratificarea Convenției, Ministerul Muncii a promis „mai multă claritate în legislația națională” și îmbunătățiri în domenii ca protecția socială. Avem un an la dispoziție să punem bazele, până intră în vigoare acordul internațional.

Panorama a vorbit cu mai mulți experți, pentru a înțelege cum se traduce în practică ratificarea Convenției, într-o țară în care cea mai la îndemână formă de protecție împotriva abuzurilor este și cea mai radicală – demisia.

Citește mai mult pe Panorama.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro