Sari direct la conținut

Daniel Funeriu se gandeste sa candideze la o functie in PDL: Consolidarea in partid inseamna obtinerea unei functii

HotNews.ro
Daniel Funeriu, Foto: HotNews.ro
Daniel Funeriu, Foto: HotNews.ro

Daniel Funeriu a declarat pentru HotNews.ro ca aspira la o functie in PDL, dupa ce intr-un interviu acordat revistei Natura spunea: „as dori sa raman in politica pentru o vreme”, in detrimentul carierei stiintifice. Intrebat de HotNews.ro la ce s-a referit, ministrul Educatiei a explicat ca „pana nu aveam un rezultat cuantificabil, un rezultat politic, nu consideram ca am argumente suficiente pentru a incerca sa am si o activitate politica proeminenta. Acum, fara indoiala, o victorie politica semnificativa a fost castigata de guvern pe Legea Educatiei Nationale (…), deci botezul focului politic acum deja apartine trecutului”.

„Este un mod poate putin nou si poate putin surprinzator de a nu cere, de a nu candida la functii politice pana nu ai demonstrat ca poti sa faci si altceva decat doar sa vorbesti. (…) Cred ca e limpede ca nu am venit si sa plec foarte repede”, a declarat ministrul Daniel Funeriu.

Intrebat care este pasul urmator, acesta a explicat ca inainte de toate va cauta sa vada care este „consolidarea mea reala in partid”. Iar „consolidarea in partid inseamna obtinerea unei functii, fie la nivel local, fie la nivel central, prin votul membrilor; apartenenta la o echipa care poate sa duca destinele partidului pe termen lung”.

In ceea ce priveste functia pe care o vizeaza in interiorul partidului, Funeriu a replicat ca nu s-a gandit la o anumita functie. „M-am gandit care este beneficiul pentru partid pe care pot sa il aduc, iar functia desigur este cea care maximizeaza beneficiul. Deci nu pot sa zic acum vicepresedinte, secretar executiv pe anumit domeniu”.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:

  • Pana nu aveam un rezultat masurabil, cuantificabil, un rezultat politic, nu consideram ca am argumente suficiente pentru a incerca sa am si o activitate politica proeminenta.
  • Acum, fara indoiala, o victorie politica semnificativa a fost castigata de guvern pe Legea Educatiei Nationale, la a carei vectorializare politica am participat si eu, impreuna cu presedintele si premierul. Deci botezul focului politic acum deja apartine trecutului.
  • Trebuie sa reflectez foarte serios si trebuie sa vad daca ideile si modul meu de a actiona au aderenta in cadrul partidului din care sunt. Deci acum este momentul sa imi pun problema foarte serios daca, intr-adevar, in urma argumentelor pe care vi le-am spus, poate fi vazuta si o cariera politica.  
  • In urma castigarii acestei batalii politice majore, in echipa cu intreg guvernul Romaniei si evident cu sustinerea partidului, exista un argument foarte puternic in sensul ca am facut ceva. Am facut ceva. Deci exista un argument, care nu este doar argumentul vorbelor, pentru ca de vorbit pot vorbi multi. Sa isi dea cu parerea despre ce vor sa schimbe in Romania sau in partid o pot face foarte multi si o fac cu foarte mult succes, dar cu mai putine rezultate uneori.
  • Este un mod poate putin nou si poate putin surprinzator de a nu cere, de a nu candida la functii politice pana nu ai demonstrat ca poti sa faci si altceva decat doar sa vorbesti.
  • Trebuie vazut daca ideile mele pe care eu le fac cunoscute de multa vreme in cadrul partidului capata aderenta, sustinere. 
  • Implicarea mea in partid a inceput de multa vreme, pentru ca m-am implicat foarte serios, inca din campania din 2008, cand nu eram candidat. Am facut o munca politica foarte mare in campania din 2008, de exemplu, chiar daca nu extrem de vizibila. Am scris programul PDL pe educatie in 2008 si am batut toata tara, explicandu-l, facand o munca de teren importanta.
  • Cred ca exista o continuitate. Cred ca e limpede ca nu am venit si sa plec foarte repede. Sigur ca eu nu am fost foarte vocal, nu este stilul meu sa fiu un om foarte vocal cand eu am lucruri serioase de pus pe masa. 
  • Am spus si in interviul din „Nature” ca eu cred ca trebuie sa incepi o cariera in politica odata ce ai in spate o formare profesionala si o cariera profesionala solida.
  • Doar in Romania, unii isi imagineaza ca poti sa fii si ministru, si cercetator de mare valoare.
  • E mult prea devreme pentru a ma gandi daca voi candida la un post de parlamentar, daca voi candida. Sa nu uitam ca in 2014 sunt europarlamentarele. Acum sunt total concentrat pe munca de ministru. Sunt locale in 2012.
  • Intai voi vedea care este aderenta mea reala in partid, odata ce am depus pe masa ceva. Am depus pe masa castigarea unei batalii politice in echipa, partea conceptuala si partea tehnica ii apartin in mare mare parte domnului Miclea.
  • Pentru a avea consolidare in partid, trebuie 3 lucruri:
  • 1. ca partidul sa spuna ca a facut o mutare buna atunci cand m-a sustinut pentru functia de ministru  
  • 2. e nevoie ca ideile mele despre ce inseamna un partid serios, despre cum trebuie gandite anumite lucruri in cadrul partidului sa aiba aderenta
  • 3. partidul pana la urma sa te placa. Lucru care este foarte delicat, mai ales intr-un partid divers cum este PDL-ul, cu structuri foarte puternice in teritoriu, si de aceea eu merg foarte mult in teritoriu si discut cu liderii locali, pentru a lua pulsul, pentru a vedea exact care sunt compatibilitatile.
  • Consolidarea in partid inseamna obtinerea unei functii, fie la nivel local, fie la nivel central, prin votul membrilor. Apartenenta la o echipa care poate sa duca destinele partidului pe termen lung.
  • Nu m-am gandit la o anumita functie, m-am gandit care este beneficiul pentru partid pe care pot sa il aduc, iar functia desigur este cea care maximizeaza beneficiul. Deci nu pot sa zic acum vicepresedinte, secretar execvutiv pe anumit domeniu.
  • Este extrem de important, mai ales in momentele actuale, sa faci parte dintr-o echipa care are o gandire pe termen lung asupra modului in care trebuie condus partidul. Pe moment, echipa scolii este echipa mea. 

Declaratiile ministrului Educatiei vin dupa ce acesta a vorbit intr-un interviu pentru revista Nature despre planurile sale politice. Iata raspunsul acordat de Funeriu publicatiei citate, la intrebarea: „Credeti ca va veti intoarce la cariera stiintifica?”

„A trebuit sa renunt la postul de cercetare atunci cand am fost numit ministru si nu stiu daca va fi usor sa ma intorc. In functie de cat de mult timp voi sta departe de domeniu – si as dori sa raman in politica pentru o vreme – ar putea sa fie o miscare ireversibila. Cu toate acestea, citesc saptamanal Nature, Science si Proceedings of the National Academy of Sciences, discut cu colegi din domeniul stiintific, particip la intalniri stiintifice si inca mai am lucrari in curs de desfasurare care implica munca de cercetare facuta inainte de a prelua aceasta pozitie. Nu ma voi intoarce la stiinta, daca voi simti ca nu o pot face la un nivel inalt. Singurul lucru care aduce mai multe satisfactii decat stiinta este sa iti servesti tara”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro