Sari direct la conținut

Dr. House de București: Aloys Drasch de la Colțea, medicul iubit de Carol Davila și de pacienți, dar disprețuit de breaslă

HotNews.ro
Spitalul Coltea din Bucuresti 1994, Foto: Agerpres
Spitalul Coltea din Bucuresti 1994, Foto: Agerpres

Încercați să vă imaginați cam cum arăta, pe la 1800, sistemul medical de la București.

În secolul al XIX-lea, la noi profesau medici de peste hotare, fapt care a început să se schimbe din 1857, după înființarea Școlii de Medicină din București, sub atenta coordonare a marelui Carol Davila, care își dorea formarea unei generații de medici români.

Dintre ei, Aloys Drasch a fost cu totul special.Apropiat al lui Carol Davila, care era fascinat de metodele sale aparte, și iubit de pacienți pentru carisma și modul în care se apropia de aceștia, Drasch era disprețuit de mare parte din breaslă, care-l considera nimic altceva decât un șarlatan și un escroc ahtiat după bani.

„Era un bărbat foarte înalt, cu mâini şi picioare neobişnuit de lungi, uscăţiv, dar puternic. Fotografia pe care i-am văzut-o arăta un cap cu trăsături marcate, o frunte înaltă, ochi profunzi, expresivi şi o barbă scurtă, care-i dădea un aer de nobleţe intelectuală. Din toată figura lui se degaja o energie deosebită, care cucerea. Purta întotdeauna o pălărie cu margini foarte largi, avea un mers apăsat, foarte impunător, un glas de bas adânc, fierbinte, vorba îi era poruncitoare, bruscă, şi în tot ce spunea vibra o siguranţă, care dădea impresia că este o autoritate în ştiinţa medicală a timpului”, spunea, despre el, medicul Em. Dorian.

Aloys Drasch a fost un personaj pitoresc, contestat, controversat, dar și cu reușite remarcabile, cum ar fi vindecarea generalului Magheru.

Citește, pe B365.ro, cele mai spectaculoase povești din anecdotica viața a doctorului Drasch de la Spitalul Colțea

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro