Sari direct la conținut

Expert francez: Dominatia economica americana a luat sfarsit, iar Rusia isi supraevalueaza puterea

HotNews.ro

Politologul francez Philippe Moreau-Defarge este total de acord cu afirmatia presedintelui rus Dmitri Medvedev ca dominatia economica americana a luat sfarsit, insa subliniaza ca si Rusia isi supraevalueaza puterea. Ea nu este o putere economica si va fi, prin urmare, un actor marginal negocierilor globale care trebuie sa aiba loc in contextul crizei financiare mondiale. Jucatorii de forta, spune el intr-un interviu pentru HotNews.ro, sunt China, tarile arabe, India si Brazilia.

Reporter: In contextul crizei financiare mondiale, in care tot mai multe voci spun ca este nevoie de schimbare a sistemului, credeti ca o astfel de transformare atrage dupa sine si o transformare a sistemului geo-politic international?

Philippe Moreau-Defarge: Unul dintre obiectivele imediate este sa se schimbe sistemul financiar pentru a avea reglementari mai bune, astfel incat sa evitam modificari ale sistemului geo-politic. Pentru ca, daca exista o mare dezordine in sistemul geo-politic, atunci este posibil sa apara si razboaie sau mari crize.

Asadar, primul pas trebuie sa fie stabilizarea sistemului financiar prin noi reguli, pentru a avea o tranzitie pacifista spre ceea ce ar putea fi un nou sistem geo-politic. Dar e clar ca sistemul financiar nu este acum stabil si bine stabilit, criza economica se poate adanci, iar consecinta ar putea fi o reala dezordine geo-politica, anarhie exprimata de exemplu prin tensiuni intre Statele Unite si China sau puteri emergente. Reformarea sistemului economic va lua mult timp si va fi foarte dificila.

Reporter: Recent, liderul rus Dmitri Medvedev spunea ca dominatia economica a SUA a luat sfarsit si exprima voalat ca puterea SUA este diminuata.

Philippe Moreau-Defarge: In primul rand, are dreptate: dominatia economica a SUA a luat sfarsit. In al doilea rand insa, Rusia isi supraevalueaza pozitia. Rusia nu este o putere atat de mare. Este o putere importanta, este o tara mare, o tara uriasa cu multe resurse, dar Rusia de azi isi supraevalueaza puterea. Este clar ca daca vor aparea noi actori dominanti Rusia nu va fi printre ei. Acestia ar putea fi China, poate tarile arabe, India, Brazilia. Intr-un anumit fel, Rusia este in aceeasi situatie ca SUA, daca vorbesti despre o putere in declin. Vorbim despre un declin al SUA, dar Rusia are si ea o putere foarte fragila.

Reporter: Sunteti de acord ca dominatia economica americana a luat sfarsit. Ce punem in loc? Ce va aparea in locul ei?

Philippe Moreau-Defarge: Nu stiu ceea ce ar trebui sa se intample. Daca lucrurile merg bine, la un moment dat va trebui sa fie o mare negociere, una la nivel global, la care sa ia parte cel putin marile puteri ale sistemului financiar: si anume SUA, China, tarile arabe, UE si poate si alti actori. In aceasta mare negociere, Rusia va fi un partener marginal, pentru ca Rusia nu este o putere uriasa in sistemul financiar. Este o tara in dezvoltare, avand fireste mari resurse de petrol si gaz, dar nu este o putere financiara.

Revenind insa la intrebarea dvs, la un anumit moment si chiar si in aceasta perioada, vor exista elemente, pasi spre o mare negociere, in urma careia sa apara noi reglementari, noi reguli. Problema este ca interesul american, interesul chinez, cel indian si al Uniunii Europene sunt destul de diferite. Trebuie gasit astfel un compromis intre toti acesti parteneri si este o chestiune de vointa politica.

Acum este foarte greu sa prevezi rezultatul. La el se poate ajunge pe cale pasnica, dar – daca criza se adanceste – ar putea fi o solutie violenta, am putea vorbi despre un fel de razboi.

Reporter: Ce fel de razboi, vorbim la modul metaforic sau in sens propriu?

Philippe Moreau-Defarge: Va dau un exemplu: o ipoteza existenta astazi este caderea Chinei intr-o profunda criza economica. Daca ar exista o criza economica puternica in China, probabil ca un regim nationalist, mai putin moderat, ar putea ajunge la putere, pentru ca in momente de criza puternica principala carte este nationalismul. Intr-o astfel de circumstanta, China ar putea folosi cartea nationalismului pentru a prelua Taiwanul prin forta militara. Ar fi mai bine insa sa nu fim pesimisti.

Dar suntem intr-o perioada foarte dificila si totul depinde de abilitatea si capacitatea actorilor internationali de a gasi o solutie pasnica.

Reporter: Care este rolul pe care il poate juca UE? Am vazut in ultimele saptamani o Uniune Europeana mult mai vocala si mai activa decat in trecut.

Philippe Moreau-Defarge: Uniunea Europeana este un actor important, dar totul depinde de capacitatea ei de a fi unita, de a face front comun. Una dintre chestiunile-cheie este ca actorul principal nu este Uniunea Europeana in intregul ei, ci tarile din zona euro. 15 membri ai UE trebuie sa gaseasca o pozitie unitara, asta este conditia pentru a avea o voce la nivel international.

Reporter: Sa consideram o sansa ca in aceasta perioada dificila presedintia UE a detinut-o Franta, unul dintre statele vechi, ale zonei euro, considerat un motor al Europei? Va fi mai dificila misiunea urmatoarelor presedintii, a Cehiei, stat nou al UE, si a Suediei?

Philippe Moreau-Defarge: Bineinteles. Insa nu trebuie sa existe temeri, intrucat in privinta chestiunilor monetare, financiare, economice, va fi zona euro, eurogrupul care va avea un cuvant de spus.

Philippe Moreau-Defarge este politolog, afiliat la Institutul Francez de Relatii Internationale. Aria sa de expertiza este Uniunea Europeana si globalizarea, teme pe care a publicat o serie de carti, articole si studii. Este coordonatorul enciclopediei anuale de actualitate internationala si analizxa a sistemului, RAMSES.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro