Firmele romanesti se vind mai bine
Fuziunile si achizitiile din Romania in primele 11 luni ale acestui an se ridica la 717 milioane de dolari, adica 651 de milioane de euro, conform raportului bianual al companiei de consultanta KPMG. Suma totala consemneaza o crestere de 28,7% fata de anul trecut. Datele nu includ veniturile din privatizari, precizeaza raportul.
KPMG este de parere ca firmele infiintate sau privatizate in anii ’90 au ajuns la maturitate. Acest lucru ar crea premisele vinzarii lor catre companiile regionale si internationale. In industrie si sectorul financiar tranzactiile inregistrate de KPMG au ajuns la 20 sau chiar 50 de milioane de euro.
Se cauta si „bucati“ de afacere
In plus, numerosi oameni de afaceri romani iau in considerare ideea vinzarii unor parti din afacerile pe care le-au pornit, pentru sume de 5 – 10 milioane de euro, fondurilor de investitii sau companiilor locale sau regionale.
„Ca urmare a trendului crescator al economiei romanesti, piata de fuziuni si achizitii a crescut semnificativ in 2004 si se afla in perioada de crestere accentuata in urmatorii ani.
Cresterea este data de mai multi factori care se suprapun si sint impulsionati de cresterea economica si perspectivele aderarii la Uniunea Europeana“, a spus Herve Richard, Financial Advisory Services Partner KMPG Romania. La nivel mondial, fuziunile si achizitiile ar urma sa atinga valoarea de 1675 de miliarde de dolari, in crestere cu 40% fata de anul trecut.
Media pe tranzactie pe plan mondial este de aproximativ 80 de milioane de dolari. 2004 ar fi primul an de crestere dupa patru ani de declin constant. Anul trecut a consemnat un declin de 15% al valorii tranzactiilor si de 25% in cazul numarului de firme, arata KPMG.