Sari direct la conținut

Gigi Becali a primit amenda maxima de 8.000 lei pentru declaratii discriminatorii privind Cultul crestin Baptist

HotNews.ro

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a hotarat amendarea lui Gigi Becali cu 8.000 de lei, amenda maxima, pentru discriminare. Decizia CNCD arata ca Becali a fost sanctionat pentru ca in cadrul unei emisiuni televizate a facut declaratii discriminatorii cu privire la convingerea religioasa a persoanelor ce apartin Cultului crestin Baptist.

„Retinem ca declaratiile reclamantului de genul: ‘… Domne’, decat sa ceri votul unei secte, mai bine n-am nevoie de niciun vot. Toata viata mea stau inchis in curte la Pipera si nu ma intereseaza si nu vreau sa ma voteze nici un baptist. Voturi satanice de la … eu nu vreau … care s-au lepadat de Hristos, nu am nevoie. Eu am nevoie numai de voturile care sunt, care nu s-au lepadat de Hristos’ – aduc atingere grava demnitatii umane a tuturor persoanelor ce apartin Cultului religios Baptist”, se arata in hotararea CNCD.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) considera ca „termenii folositi de reclamant nu erau indispensabili pentru comunicarea mesajului sau, termeni care releva intentia acestuia de a ofensa o intreaga comunitate pe considerente politice (afirmatiile au fost facute inainte de alegerile parlamentare din decembrie 2012 si in legatura cu acestea)”.

Potrivit Hotararii CNCD, „gravitatea faptei rezulta si din calitatea reclamantului, de deputat in Parlamentul Romaniei. Functia de demnitate publica, de formator de opinie, obliga persoana cu acest statut sa dea dovada de o responsabilitate sporita cand se exprima in public pe diferite subiecte. Persoanele cu functii publice, formatorii de opinie prin declaratii influenteaza comportamente in societate”.

„Amenda contraventionala se va aplica in cuantum maxim, intrucat reclamatul prin afirmatiile sale a lezat demnitatea unei intregi comunitati (…), dar si pentru repetitivitatea abaterilor sale. In acest sens, se retin numeroasele plangeri adresate CNCD in care reclamatul a fost sanctionat”, se mai arata in decizia Consiliului.

Potrivit acesteia, „colegiul director constata savarsirea faptei de discriminare religioasa constand in incalcarea demnitatii umane a persoanelor cu convingere religioasa baptista (…), fapt pentru care aplica sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 8.000 RON”.

Decizia a fost luata cu „unanimitatea de voturi ale membrilor prezenti la sedinta”. Petitia a fost depusa la CNCD pe data de 29 noiembrie 2012 de catre Cultul Crestin Baptist din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro