Sari direct la conținut

Grecia trebuie sa recupereze ajutoare in valoare de 310 mil euro acordate santierelor navale din Skaramangkas

HotNews.ro

Aproximativ 310 milioane de euro acordate de Atena santierelor navale situate in Skaramangkas sunt incompatibile cu dreptul Uniunii Europene si trebuie recuperate, alaturi de dobanzile aferente, a confirmat joi Curtea Europeana de Justitie (CEJ), citata de AFP.

Comisia Europeana a cerut in 2008 recuperarea a 16 ajutoare diferite legate de restructurari ale santierului naval Ellinika Nafpigeia (EN) in momentul privatizarii sale. Comisia a argumentat ca de ajutoarele acordate de stat a profitat activitatea de productie de material civil, si nu militar.

EN a contestat aceasta decizie in fata Tribunalului UE, care i-a respins insa argumentele. Ulterior, a facut recurs in Curtii de Justitie, afirmand ca activitatile cu scopuri civile erau necesare pentru viabilitatea activitatii militare, in conditiile in care aceasta era predominanta (75% fata de 25% pentru activitatile civile).

Potrivit EN, o oprire completa a activitatii civile ar fi compromis continuarea productiei militare.

Legislatia europeana „ofera statelor modalitatile de prezervare a intereselor esentiale de securitate, fara insa a le permite sa altereze concurenta in ceea ce priveste produsele care nu sunt destinate unor scopuri specific militare”, reaminteste Curtea, in decizie.

Or, potrivit CEJ, de aceste ajutoare a profitat activitatea de productie de material civil si sunt, drept urmare, ilegale, astfel incat trebuie rambursate.

In tota, statul grec a acordat ajutoare in valoare de 343 milioane de euro pentru santierele navale din Skaramangkas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro