Harta conflictelor din PSD (I)
Nu avem competenta sa afirmam cat de mult influenteaza clima sau Dumnezeu comportamentul Puterii in aceasta tara, dar exista o certitudine: avem o clima corupta, imprevizibila si care a inceput sa piarda din vedere interesele celor multi.
Despre oamenii aflati la Putere un functionar al Cerului pe Pamant, IPS Pimen Suceveanul, spunea zilele trecute pentru presa: „Daca sunt alesi, asta-i taina lui Dumnezeu, ca pe noi sa ne intelepteasca, sunt alesi ca sa se arate unde duce necinstea si necredinta cu care ei se-nconjoara. Este adevarat ca sunt alesi, dar nu justifica faptele lor nedemne“.
Toata lumea presei a filmat si comentat telenovelele, revolutiile sau puciurile din tabara Partidului Social Democrat sfasiind cu nesat, cel putin in ultimul timp, turul pantalonilor privilegiati de banii contribuabililor. Concluziile s-au tras, sa ne uitam putin in fiziologia vrajbei de cumetrie, sa intelegem ce-au bicepsii cu tricepsii sau arterele cu venele.
Iliescu-Nastase. Regele fata-n fata cu Delfinul. Olteniteanul versus Tartaseanul. Proletarul cu Beizadeaua. Complexul solitarului care n-are copii cu o nevasta cu prea putina personalitate cu drama celui care are prea multi si o nevasta cu o personalitate castratoare. Pestele alunecos si zambitor si Racul tenace si arogant. Presedintele (Bunicuta) si Premierul (Dansul).
Asa-zisul Tata al natiunii, dusman al elitelor si proprietarilor, si asa-zisul Reformator, prieten al celor mai bogati si celor mai puternici. Ori Unul ori Celalalt a fost cauza unui razboi fara menajamente. Informarile de la SRI vorbeau despre persoane din anturajul premierului, printre care si sotia sa Dana N., care acumuleaza averi uriase.
Presedintele le-a cerut capul nu numai lor, ci si ministrilor acuzati de „parasirea valorilor social-democrate“, atac la cele doua familii atat de ofensator incat la ultima intalnire neconstitutionala a PSD-ului cu Presedintele, Premierul s-a albastrit, s-a ridicat in picioare, a parasit Palatul Cotroceni, n-a mai raspuns la telefonul rosu, si-a scris demisia si a asteptat.
A fost la inceput un joc de sah invizibil, care s-a transformat intr-o partida de table cu strigaturi in Oborul combinatiilor politico-financiare. Dupa mai multe duble date de Ion Iliescu a venit martiul neasteptat al premierului.
A obtinut puteri depline pana la congres si amanarea oricarei decizii privind candidatura la Presedintia Romaniei, pentru a carei onoare mai sunt testati in poll-position Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu si Mugur Isarescu.
Miron Mitrea-Dan Ioan Popescu. Au plecat ca fin si nas. Trandafiri la altar. Si-au facut vacantele impreuna, au depus impreuna, dar la un moment dat s-a stricat caruta. Nimeni nu poate spune de la ce a plecat conflictul.
Oamenii lui Mitrea vorbesc despre cupiditatea insuportabila a DIP-ului, cat si despre refuzul sistematic al ministrului Industriei de a aloca fonduri de publicitate pentru trustul de media patronat de Cristian B., trust despre care tocmai la inalta poarta de la Bruxelles se vorbeste ca ar fi al ministrului Transporturilor, al Turismului si al Locuintei.
Ce-i drept, monitorizarea publicitatii regiilor patronate de M.Ind. adie firav pe la Prima Tv, Kiss FM, Radio Star sau pe la cele cateva revistute conduse de C.B.
Generalii lui Dan Ioan, cum i se mai spune ministrului, ne-au soptit ca initial cei doi vorbisera ca trustul sa-l faca bara-bara, dar Transportatorul oficial l-a pierdut pe drumurile pline de gropi ale guvernarii pe Energoutul Popescu, ceea ce a declansat mania hidrocentralelor.
Un conflict care astazi este atenuat puternic de trecerea anilor, cresterea burtilor si necesitatea unei aliante de conjunctura.
Victor Ponta-Octav Cozmanca. „Micul Titulescu“ contra „Micului Napoleon“! Putoiul contra Ciclopului. Comuna Chitila contra satului Talpa (Botosani). Motocicleta contra Rabei. Generatii diferite, modele antagonice, stiluri contrare. Nici macar amantele lor nu s-ar aseza la aceeasi masa. Impetuos, frustrat, agil, clona a lui Adrian N., dar usor miop, Victor P.
a cerut practic demisia lui Octav C., in opinia sa, exponentul suprem al dinozaurilor din PSD. Cazmalele dupa ceafa ale proletariatului din Raba Puterii n-au intarziat sa apara. Pai ce credea el, ca in PSD se ajunge sus asa usor „fara munca“? Repliat, Micul Titulescu si-a sters ochelarii aburiti de emotie si a promis ca va reveni la Conferinta Nationala din august.
Pentru a doua runda.
Viorel Hrebenciuc-Dan Ioan Popescu. Batalia din industria jafului petrolier a lasat urme adanci in guvernarea social-democrata. Rafo Onesti contra Petromidia a fost una din principalele mize ale privatizarii Petrom. Batalia Corneliu Iacubov (apropiat pana la congruenta conturilor din Elvetia si a caselor din Monte Carlo de Viorel H.
) contra Dinu Patriciu (apropiat lui Dan Ioan) s-a transformat ulterior in batalia Ovidiu Tender (apropiat lui Ion Iliescu, Ioan T)- Dinu P. Scopul: dominarea pietei carburantilor din Romania, impartirea tortului Petrom, adica o piata de cateva sute de milioane de dolari pe an.
DIP-ul, desi social-democrat, a fost identificat ca fiind principalul aparator al intereselor Petromidiei, nefiind de acord cu transformarea Petromului in principal furnizor de titei pentru Rafo. Manevra de eschiva a lui Iacubov, facuta in urma cu un an prin impingerea in fata a omului de afaceri cotrocenist Ovidiu T.
a insemnat declansarea unei batalii in care a fost angrenata si lumea interlopa.
Marian I. (recuperator foarte capabil), cel prezentat de ziarul Atac (al lui Ovidiu T.) drept salvatorul Rafo de la faliment, a fost subiectul unei plangeri oficiale a ministrului Industriei ce s-a simtit amenintat cu moartea. Cel putin asa a interceptat banda unui serviciu secret.
Alin Teodorescu-Vasile Dancu. Sa-i spunem simplu si eficace: incaierare pe banii de sondaje ai partidului. Sau, cu pretentia de exactitate: batalia pentru banii pentru sondajele preelectorale si electorale, adica cateva milioane de dolari pe mandat. Cei doi taxeaza vistieria partidului cu sume astronomice, peste 16.
000 de euro pe bucata, dublul sumei pe care mult mai modestul Abraham o percepe de la Traian Basescu si Theodor Stolojan la un loc. De aici un conflict de uzura din care, pana la acest moment, a castigat Alin Teodorescu, avansat si cu banii luati. Mult mai putin galonat profesional, Vasile Dancu pierde teren pe zi ce trece, fiind macinat de Alin T. pentru esecul de la Cluj, iar Vasile D.
il sapa pe Alin T. pentru un contract de consultanta electorala pentru care a incasat 100.000 de dolari. Iar Geoana a obtinut mai putine procente decat Rus.
Serban Mihailescu-Viorel Hrebenciuc.
Fostul sgr al guvernului, denumit de catre presa franceza „Micki Le Bakhish“, pe romaneste Micki Spaga, desuet comunist adaptat la orice culoare, aflat la putere din anii ’70, placa turnanta a cadourilor de partid si de stat, acuzat pentru scoaterea banilor din scoaterea navei Rostock pana la traficul de influenta si icoane, a avut in timpul campaniei electorale o preocupare obsesiva
in a-l convinge pe Octav C. sa-l nominalizeze pentru postul de sef al logisticii, o varianta mult mai intelectuala pentru termenul de pestera a lui Ali Baba. A reusit. Urmatorul sau obiectiv fiind debarcarea lui Viorel H. L-a subminat sistematic in fata lui Octav C., iar atunci cand prindea momentul aprindea cele mai gretoase fitile intre Dan Ioan Popescu si Viorel H.
A stat pitit dupa cires pentru a inhata pe langa foloasele clasice si functia de sef al campaniei electorale. La analiza de dupa campanie a promovat ideea compararii rezultatelor electorale de acum patru ani cu cele din iunie anul trecut. Motivul: doar Dan Ioan Popescu la Bucuresti si Viorel Hrebenciuc au obtinut rezultate mai slabe ca in 2000. Doi dintr-o lovitura!
VA URMA: Dan Matei Agathon-Dorian Mihailescu; Clanul Clujenilor Rus-Clanul Moldovenilor Hrebenciuc; Consilierii straini-PSD; Consilierii romani-PSD.
Liviu Mihaiu, Textul si sublinierile apartin Academiei Catavencu