Sari direct la conținut

Instanta isi face drum prin „Cartierul Tineretului”

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Atribuirea contractului pentru constructia celui mai nou cartier al municipiului Cluj-Napoca va fi contestat in instanta de catre omul de afaceri Dan Popp, patronul companiei „Impact”. Concursul de oferte pentru construirea cartierului a fost castigat de catre compania „Polus Real Estate”, condusa de Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal „CFR Ecomax” Cluj.

La mijloc este vorba de cea mai mare afacere imobiliara din ultimul deceniu si jumatate din capitala Ardealului. Primaria a cerut oferte pentru construirea unui cartier pe actuala pasune din cartierul Someseni, in suprafata de 203 hectare de teren.

Contractul a fost atribuit firmei „Polus Real Estate” de catre o comisie condusa de viceprimarul PNL al orasului, Adrian Popa. El este un fost angajat al lui Arpad Paszkany si unul dintre vechii prieteni ai omului de afaceri.

„Ma stiu cu Arpi de la doi ani. Prima afacere pe care am facut-o cu el a fost schimb de guma de mestecat, la scoala”, a spus Popa. Acesta a adaugat ca relatia sa de prietenie cu Paszkany nu a influentat rezultatul cererii de oferte, mai ales ca decizia de atribuire a contractului a fost votata in unanimitate de catre membrii comisiei de evaluare.

Viceprimarul a mai afirmat ca „Polus” a castigat contractul pentru ca a oferit cel mai mare numar de locuinte gratuite administratiei locale, iar acesta a fost principalul criteriu de departajare.

Pe de alta parte, reprezentantul companiei „Impact” SA, Dan Popp, sustine ca are indoieli legate de aspectele morale ale faptului ca Popa este si prieten vechi al unuia dintre ofertanti, si presedinte al comisiei de evaluare. Popp a adaugat ca in anuntul de cerere de oferte si in actele oficiale nu apare nicaieri criteriul legat de oferirea de locuinte gratuite administratiei locale.

Pe de alta parte, Adrian Popa a declarat ca a stat de vorba cu reprezentantii celor trei ofertanti, SC „Polus Real Estate” SRL, SC „Impact” SA si „American House”, carora le-a comunicat faptul ca membrii comisiei de licitatie vor tine seama in primul rand de numarul de locuinte oferite gratis municipalitatii.

Reprezentantul companiei „Polus”, Ioan Ciorca, sustine, la randul sau, aceasta varianta. El a afirmat ca daca nu ar fi stiut acest lucru, „Impact” nu ar fi oferit locuinte gratuite. Conform ofertelor depuse de cele trei companii, firma lui Paszkany a oferit 384 de locuinte gratuite, „Impact” – 100 de locuinte gratis, iar „American House” nici una.

Mai mult, Ciorca a declarat ca „Polus” nu a fost avantajata in nici un fel de prezenta viceprimarului Adrian Popa in comisia de licitatie. El a adaugat ca a venit timpul ca firma condusa de patronul echipei de fotbal „CFR Ecomax” sa mai castige cate o licitatie si in Cluj-Napoca.

Declaratiile sale vin in contextul in care „Polus” a pierdut licitatia organizata de Consiliul Judetean pentru construirea primului mall din Cluj-Napoca. Contractul respectiv a fost castigat de omul de afaceri Iulian Dascalu, patronul „Iulius Group”.

Fiecare firma isi lauda oferta

„Polus” a contestat in instanta re-zultatul licitatiei si a obtinut o ordonanta presedintiala de blocare a lucrarilor incepute de „Iulius Group” pe terenul din carterul Gheorgheni, unde ar urma sa fie situat mall-ul.

Fiecare companie dintre cele care se lupta pentru construirea cartierului Tineretului sustine ca oferta sa este cea mai buna.

De pilda, reprezentantii „Impact” SA sustin ca pe langa cele 100 de locuinte oferite gratuit municipalitatii, in final, autoritatile clujene ar fi primit in total 1.000 de locuinte, pentru ca profitul obtinut din vanzarea cladirilor construite pe terenul respectiv ar fi revenit deopotriva Consiliului Local si investitorului.

In varianta propusa de „Polus”, celor 384 de locuinte gratuite li s-ar fi adaugat alte 180, care ar fi revenit municipalitatii cu titlul de profit din vanzarea celorlalte constructii.

Diferenta dintre cele doua oferte apare si in acest context. Reprezentantii „Impact” au estimat o rata de profitului de trei ori mai mare decat cea a „Polus”. Ambele proiecte contin spatii verzi, terenuri de sport, birouri si spatii comerciale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro