Sari direct la conținut

Institutul de Fizica Materialelor propune retragerea lucrarilor acuzate de plagiat, care poarta si semnatura ministrului Ecaterina Andronescu

HotNews.ro

​Institutul National de Fizica Materialelor de la Magurele a anuntat ca a propus „retragerea lucrarilor” acuzate de plagiat de portalul Integru.org, lucrari pe a caror lista de autori se afla si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Pe langa aceasta, Institutul a propus si „sanctionarea salariatilor INCDFM cu avertisment scris”. Deciziile au fost luate in cadrul unei sedinte comune a Consiliului Stiintific si a Comisiei de Etica din cadrul institutului. Amintim ca portalul Integru.org a semnalat pe 2 decembrie un nou caz de posibil plagiat in care ar fi implicat si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

  • Acest caz se refera la 4 articole publicate in perioada 2006-2007 si care au „practic acelasi” continut, potrivit Integru.org. Articolul original are ca autori noua membri ai Institutului National de Fizica Materialelor de la Magurele; ulterior, acest articol a fost publicat de inca 3 ori in alte jurnale, sub titluri diferite, iar in ultimele trei cazuri apar ca autori si Ecaterina Andronescu si Sorin Jinga, potrivit portalului citat. 
  • Ca sursa de finantare, ultimele trei articole indica grantul CEEX No. 4/2005, iar „acest fapt ridica intrebari serioase legate de modul in care finantarea publica pentru grantul din 2005 este justificata, avand in vedere ca rezultatele cercetarii fusesera deja finantate printr-un grant anterior”, arata Integru.org.

Lucian Pintilie

Lucian Pintilie

Foto: Agerpres

UPDATE Contactat de HotNews.ro, Lucian Pintilie, directorul general al Institutului National pentru Fizica Materialelor, a declarat ca raportul a fost prezentat de Comisia de Etica, apoi „a fost insusit de Consiliul Stiintific, iar conducerea INCDFM aplica sanctiunile”.

Scrisorile de retragere a lucrarilor au fost trimise deja catre editorii jurnalelor respective.Deciziile de aplicare a sanctiunii cu avertisment scris sunt in curs de redactare si vor fi inmanate autorilor incriminati, care mai lucreaza in INCDFM, luni dimineata. Acestia si-au recunoscut vina.INCDFM va face tot posibilul sa evite astfel de derapaje de la etica in cercetare„, a explicat Lucian Pintilie.

Potrivit Integru.org, articolele semnalate ca fiind plagiat „au fost publicate in doua jurnale Elsevier (Thin Solid Film si Journal of the European Ceramic Society), IEEE International Semiconductor Conference, precum si intr-un jurnal afiliat Academiei Romane (Romanian Journal of Information Science and Technology)”.

Institutul National de Fizica Materialelor: S-a constatat existenta unor abateri de la buna conduita

Intr-un comunicat de presa, Institutul a anuntat joi seara ca, „in urma sesizarilor privind abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare care implica angajati ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) aparute pe site-ul Integru.org in data de 2 decembrie 2012„, pe „4 decembrie a avut loc sedinta comuna a Consiliului Stiintific si a Comisiei de Etica a INCDFM, sedinta convocata pentru a analiza cazul si a lua masurile care se impun conform legii 206/2004.„.

Autorul corespondent, care poarta raspunderea principala pentru gestionarea relatiei grupului de autori cu editurile si coordonarea grupului de autori, nu mai este de 2 ani angajatul INCDFM„, se arata in comunicat. Institutul precizeaza ca „in urma analizei lucrarilor si a discutiei cu autorii implicati care lucreaza in INCDFM, s-a constatat existenta unor abateri de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare din partea acestora„.

„Masurile care s-au luat:s-a propus inceperea demersurilor pentru retragerea lucrarilor care se refera la acelasi grup de rezultate; sanctionarea salariatilor INCDFM cu avertisment scris. Aceste masuri sunt conforme cu art. 11, literele a) si b) din legea 206/2004, modificata si completata prin ordonanta 28/2011. Autorul care facea parte din Consiliul Stiintific si-a dat demisia din acest organism al INCDFM„, se mai arata in comunicatul remis de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM).

In incheiere precizam ca INCDFM va face toate eforturile pentru a preveni, in viitor, abaterile de la normele de buna conduita in cercetare„, se mai arata in comunicat.

Comunicat Privind Acuzatiile de Plagiat Aduse Unor Cercetatori Din INCDFM

Dintre autorii lucrarilor, doar G. Banciu si L. Nedelcu mai sunt angajati ai Institutului National pentru Fizica Materialelor. Potrivit comunicatului de presa, Gabriel Banciu era si membru al Consiliului Stiintific al Institutului, functie din care si-a dat demisia.

Portalul Integru.org a semnalat pe 2 decembrie acest caz de posibil plagiat al ministrului Ecaterina Andronescu

Amintim ca portalul Integru.org a semnalat pe 2 decembrie un nou caz de posibil plagiat in cazul ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu. „Acest caz se refera la 4 articole publicate in perioada 2006-2007, care demonstreaza incalcari grave ale eticii academice, incluzand publicare multipla, plagiat, autoplagiat, precum si posibile incalcari multiple ale drepturilor de autor, confirmate de 4 experti internationali in domeniu, in urma unei analize independente”, scrie publicatia citata.

Potrivit Integru.org, cele patru articole au „practic acelasi” continut. Difera titlurile si listele de autori, autorii Ecaterina Andronescu si Sorin Jinga – membri ai Universitatii Politehnice Bucuresti – fiind adaugati „pe cele 3 republicari ale articolului original, fara practic a avea vreo contributie noua la continutul stiintific”, scrie site-ul care analizeaza cazuri de plagiat.

Acesta arata ca articolul original, avand ca autori noua membri ai Institutului National de Fizica Materialelor de la Magurele, a fost publicat in Journal of European Ceramic Society. Articolul mentiona grantul 09N/505.2003 ca sursa a finantarii cercetarilor, noteaza Integru.org.

Ulterior, acelasi continut este trimis spre publicare de inca 3 ori catre alte jurnale, sub titluri diferite„, scrie portalul citat, care precizeaza ca in ultimele trei cazuri apar ca autori si Andronescu si Jinga.Ca sursa de finantare, ultimele trei articole indica grantul CEEX No. 4/2005, iar „acest fapt ridica intrebari serioase legate de modul in care finantarea publica pentru grantul din 2005 este justificata, avand in vedere ca rezultatele cercetarii fusesera deja finantate printr-un grant anterior”, arata Integru.org. „Directorul grantului CEEX No. 4/2005 a fost Ecaterina Andronescu (…), unul dintre autorii adaugati pe ultimele 3 articole„, mai scrie publicatia.

Patru specialisti internationali in domeniu au confirmat pentru portalul citat „publicarea in mod repetat a acelorasi rezultate„. „Ele sunt in mod clar cazuri de autoplagiat, cele patru lucrari fiind foarte aproape identice (> 90%)„, a declarat pentru Integru.org Prof James F. Scott, de la Cavendish Laboratory, Department of Phsyics, University of Cambridge.

Ministerul Educatiei a raspuns printr-un comunicat de presa acuzatiilor de plagiat aduse ministrului Ecaterina Andronescu

Ulterior acuzatiilor de plagiat aparute pe Integru.org, Ministerul Educatiei a raspuns printr-un comunicat de presa ca „articolele publicate contin date rezultate din activitatea de cercetare stiintifica a autorilor, realizata in laboratoarele proprii. Datele apartin in consecinta membrilor echipei de cercetare, nu au fost preluate sau copiate dupa alti autori, si deci acuzatia de plagiat nu are nici un fel de sustinere„.

„Putem afirma in concluzie ca rezultatele stiintifice care fac obiectul articolelor prezentate sunt originale, aduc contributii la dezvoltarea cunoasterii stiintifice in domeniu, fiind validate prin publicarea in reviste de prestigiu. Ele apartin parteneriatului constituit in cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, Universitatii din Bucuresti, Institutului National pentru Cercetare – Dezvoltare in Fizica Materialelor, METAV si ARMTECH si in consecinta consideram ca acuzatiile aduse sunt neargumentate si insuficient documentate”, a sustinut Ministerul Educatiei.

Comunicatul MECTS precizeaza ca, „acolo unde doar o parte dintre autorii cercetarii au avut contributii, articolul rezultat pe baza acestor contributii a fost semnat doar de catre acestia”.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro