Sari direct la conținut

Kremlinul si-a atins scopul – criza gazului ii impinge pe ucraineni spre liderii pro-rusi

HotNews.ro

Disputa dintre Ucraina si Rusia privind livrarile de gaz pare sa fi luat sfarsit in ceea ce priveste efectele ei asupra europenilor – adica livrarile de gaz sunt reluate. Chestiunile comerciale nu sunt inca rezolvate, pentru ca nu s-a ajuns la un acord privind situatia datoriilor Ucrainei catre Gazprom si nici privind pretul pe care il va plati Kievul anul viitor, ceea ce inseamna ca, oricand, Rusia poate inchide din nou robinetul.

Intrebarea este o va face sau va astepta din nou luna ianuarie a anului viitor, cand temperaturile afara sunt scazute si povestea va fi luata de la capat. Pentru ca scopul Kremlinului este unul singur: sa aiba un guvern mai prietenos cu Rusia in Kiev, iar arma este gazul.

Potrivit Stratfor, companie americana de studii si analize (da, stiu, unii ii zic CIA din umbra, cred ca face bine si business-ului), Rusia a facut deja doi pasi importanti in aceasta criza a gazului in directia dorita.

1. Partidul Regiunilor al lui Victor Ianukovici, pro-rus, ii cere demisia presedintlui pro-occidental Viktor Iuscenko si exista zvonuri care spun ca la reluarea lucrarilor Parlamentului, miercuri, ar putea incepe procedura de suspendare a presedintelui ucrainean.

2. Primul sondaj de opinie oficial de la declansarea crizei gazului a fost dat publicitatii in Ucraina si el arata ca, daca alegerile prezidentiale ar avea loc astazi, Iuscenko ar obtine doar 2,9% din voturile populatiei, Ianukovici ar obtine 30,3%, iar premierul pro-Kremlin Iulia Timosenko ar lua 16,7% din voturi.

Este evident ca atitudinea belicoasa a Moscovei fata de Ucraina a impins populatia spre candidatii pro-rusi, asa cum intentiona Kremlinul, dar asta nu inseamna ca rezultatul sondajului este unul relevant pentru viitor. Ucraina va avea alegeri undeva pe la sfarsitul anului 2009, inceputul lui 2010, daca Iuscenko nu este suspendat mai devreme.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Anne-Marie Blajan

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro