Sari direct la conținut

La votul uninominal si suspendarea presedintelui, liberalii si democratii sunt in consens

HotNews.ro

Liberalii si democratii sunt de acord cu votul uninominal si se opun initiativei de suspendare a sefului statului. Dupa sedintele saptamanale ale conducerilor celor doua partide, ideile liderilor PNL si PD au fost convergente aproape in totalitate.

Liberalii nu sunt entuziasti cu privire la organizarea unui referendum pe tema votului uninominal, dar recunosc dreptul lui Traian Basescu de a cere parere apopulatiei pe acest subiect.

Teodor Melescanu, vicepresedintele PNL, a declarat ca PNL este un sustinator ferm al votului uninominal. „Nu vedem insa care este utilitatea referendumului, in conditiile in care exista deja 14 proiecte de introducere a votului uninominal.

Nu este util un referendum pentru a vedea ceea ce stim deja, ca romanii sunt de acord cu introducerea acestui sistem electoral”, a afirmat vicepresedintele PNL.

Emil Boc, presedintele Partidului Democrat, a declarat la randul sau ca PD va sustine votul uninominal. „Nu ne opunem introducerii votului uninominal. Noi am crescut si crestem prin intermediul lui”, a spus presedintele PD.

„Referendumul national va fi necesar pentru a da impulsul decisiv si final clasei politice de a trece la vorbe la fapte”, a mai spus Boc.

Potrivit presedintelui PD, referendumul are doua mari avantaje. Pe de o parte da cetateanului satisfactia de a vota persoane in carne si oase si nu liste, iar pe de alta parte conduce la o reducere substantiala a numarului de parlamentari, cu 20%.

Melescanu a mai declarat ca partidul sau nu sprijina initiativa suspendarii presedintelui. „Nu vedem la momentul actual care sunt ratiunile de ordin constitutional de natura sa determine o asemenea cerere”, a spus vicepresedintele liberal.

In ceea ce priveste ultimatumul conservatorilor legat de prezenta ministrilor PD in guvern, Melescanu a precizat ca liberalii nu vor alcatui un proiect de restructurare guvernamentala de pe lista caruia sa lipseasca reprezentanti ai PD.

„Nu am discutat acest subiect pentru ca este firesc ca primul-ministru sa contureze o formula definitiva. Este foarte probabil ca la Biroul Permanent de saptamana viitoare sa purtam aceasta discutie”, a declarat la randul sau Crin Antonescu.

El nu a scapat ocazia de a-l intepa pe presedintele Traian Basescu, afirmand ca prelungirea interimatului la Ministerul de Externe este cauzata de acesta, o data ce Calin Popescu Tariceanu a trimis deja o nominalizare pentru acest post.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro