Sari direct la conținut

Licitatia pentru CUG ar putea fi anulata

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Prefectul de Cluj, Alin Tise, a cerut Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa ia in calcul posibilitatea anularii licitatiei pentru vanzarea activelor Combinatului de Utilaj Greu (CUG). Licitatia este deja contestata in instanta de catre cele doua firme care s-au clasat primele: germanii de la „Max Aicher” si turcii de la „World Metal”.

Unii sunt nemultumiti de activitatea lichidatorului „Euroconsult Grup”, iar altii acuza deciziile pronuntate de judecatorul sindic.

Alin Tise a afirmat ca licitatia ridica mai multe semne de intrebare, de aceea a decis sa sesizeze Corpul de Control al Guvernului, Ministerul Finantelor Publice si AVAS. Prefectul a spus ca echipele de inspectori pe care le asteapta de la Bucuresti nu vor lua in discutie solutiile pronuntate de instantele de judecata, ci doar activitatea lichidatorului.

Reprezentantii „Euroconsult” i-au desemnat drept castigatori ai licitatiei pe reprezentantii grupului „Max Aicher”. Din cauza unor probleme legate de preluarea unei firme din Cluj-Napoca in cadrul concernului, germanii au cerut amanarea termenului de plata al pretului si au acceptat sa vireze suma de 800.000 de euro cu titlul de garantie in contul lichidatorului.

„Euroconsult” a acordat amanarea ceruta, insa aceasta decizie a fost contestata de catre turcii de la „World Metal” Bucuresti, care au cerut sa fie declarati ei castigatori ai licitatiei. Judecatorul sindic a acceptat cererea reprezentantilor „World Metal”, insa conducerea „Max Aicher” a declarat recurs.

Miza afacerii este imensa. Complexul CUG, cel mai important combinat siderurgic in perioada comunista, ar urma sa fie vandut cu 16 milioane de euro. Prefectul considera ca acest pret este prea mic. El estimeaza ca doar utilajele, daca sunt taiate si vandute la fier vechi, valoreaza 10 milioane de euro. Acestora li se adauga valoarea terenului, de 34 de hectare, cu toate utilitatile.

In zona, un metru patrat de teren se vinde cu preturi cuprinse intre 70 si 150 de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro