Sari direct la conținut

Marile puteri din G8 nu au ajuns la un acord privind interventia militara din Libia, asa cum isi dorea Franta

HotNews.ro

Marile puteri reunite in cadrul G8 la Paris nu au reusit sa cada de acord asupra unei interventii militare in Libia, a declarat marti seful diplomatiei franceze, Alain Juppe, care a recunoscut ca nu a reusit sa-si convinga partenerii asupra acestei chestiuni, relateaza AFP.

„Pentru moment, nu i-am convins”, a declarat Alain Juppe la postul de radio Europe 1, dupa un dineu de lucru cu omologii sai din Statele Unite, Rusia, Germania, Marea Britanie, Italia, Canada si Japonia.

El a reamintit ca Franta si Marea Britanie au avut initiativa in acest sens, propunand crearea unei zone de excludere aeriana care presupune lovituri militare punctuale pentru a slabi potentialul militar al lui Muammar Gaddafi.

„Gaddafi marcheaza puncte”, a admis el. Fara a se pronunta explicit asupra sortii orasului Benghazi, al doilea din Libia si fieful rebeliunii, ministrul francez a recunoscut ca in acest moment comunitatea internationala nu il poate impiedica pe colonelul Gaddafi sa reia controlul asupra tarii.

„Astazi nu avem mijloacele militare, deoarece comunitatea internationala nu s-a decis sa se doteze cu acestea”, a spus el.

Ministrii G8 s-au pus insa de acord sa reia rapid discutiile in sanul Consiliului de Securitate al ONU pentru a conveni o rezolutie care sa creasca presiunea asupra liderului libian, a precizat Alain Juppe, care a evocat posibilitatea stabilirii unui embargou maritim.

Ministrii G8 au convenit, de asemenea, sa asocieze tarile arabe in orice actiune privitoare la Libia.

Discutiile ministrilor afacerilor externe din G8 urmeaza sa-si reia discutiile marti dimineata la Paris, care sunt programate a se termina in dupa-amiaza aceleiasi zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro