Sari direct la conținut

Marine Le Pen va acorda un vot alb in alegerile de duminica din Franta

HotNews.ro
Marine Le Pen, Foto: Agerpres/AP
Marine Le Pen, Foto: Agerpres/AP

Liderul extremei-drepte din Franta, Marine Le Pen, a declarat marti ca va acorda un vot alb in alegerile de duminica refuzand sa il sprijine pe vreunul dintre cei doi candidati: presedintele in functie Nicolas Sarkozy ssau candidatul socialist Francois Hollande, relateaza AFP. Le Pen, care s-a clasat pe locul trei in primul tur al scrutinului prezidential din Franta din 22 aprilie, obtinand 17,9 la suta din voturi, si-a incurajat sustinatorii sa ia singuri o decizie cu privire la pozitia in alegeri.

Duminica, 6 mai, la cel de-al doilea tur de scrutin, „eu voi da un vot alb”, a declarat liderul Frontului National (FN).

„Fiecare dintre voi va face propria alegere, in sufletul si in constiinta sa, potrivit responsabilitatii sale. Aceasta este principala voastra libertate cetateneasca, pe care o exercit si eu, deci nu imi voi acorda increderea ori un mandat acestor doi candidati”, a precizat Marine Le Pen.

„Va iubesc prea mult pentru a va angaja pe o cale care stiu ca reprezinta o speranta falsa, o noua deceptie. Cei doi sunt reprezentantii elitelor politice care isi apara propriile interese”, a explicat politicianul de extrema dreapta.

Declaratia lui Marine Le Pen nu este o surpriza, scrie agentia de presa franceza explicand ca adjunctii sai au sugerat deja ca nu va face o alegere. In urma anuntarii rezultatelor primului scrutin, cei doi candidati la presidentia Frantei au incercat sa ii curteze alegatorii.

Nicolas Sarkozy, care nu poate spera sa castige decat cu sprijinul lor masiv, a avut un discurs mai de dreapta in speranta ca va recupera voturile care in 2007 au contribuit la victoria sa. Potrivit Reuters, refuzul lui Le Pen de a-si arata sustinerea fata de presedintele Sarkozy reprezinta o lovitura importanta pentru sansele acestuia la un nou mandat.

Potrivit agentiei de presa britanice, Sarkozy ar avea nevoie de circa 80% dintre voturile obtinute de Marine Le Pen in primul scrutin ca sa poata castiga.

Candidatul socialist Francois Hollande, care conduce in sondajele de opinie, incearca sa atraga alegatorii care s-au refugiat in FN dupa ce au fost dezamagiti de stanga in anii ’80.

„Ne-am impus temele in aceste alegeri […], am devenit centrul de gravitate al vietii politice franceze, dezbaterile de astazi se structureaza in jurul propunerilor noastre”, le-a spus Marine Le Pen sustinatorii.

Liderul FN i-a ironizat pe cei doi candidati ramasi in cursa: „Ce efect are sa treceti de la statutul de fascisti xenofobi la francezi cu preocupari reale si cu care trebuie discutat?”.

Marine Le Pen, care are ca scop sa fragmenteze dreapta traditionala pentru a prelua conducerea opozitiei in Franta, a denuntat din nou „bipolarizarea” si le-a cerut sustinatorilor sai sa se mobilizeze pentru alegerile legislative din iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro