Sari direct la conținut

Mihail Ionescu, analist militar: Scutul antiracheta potenteaza securitatea Romaniei si asigura apararea impotriva rachetelor cu raza medie de actiune

HotNews.ro

Elementele scutului antiracheta amplasate pe teritoriul Romaniei asigura si potenteaza securitatea nationala si asigura apararea impotriva rachetelor cu raza medie de actiune, in conditiile vecinatatii ei imediate cu zona turbulenta a Orientului Mijlociu, a declarat pentru Hotnews.ro generalul Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.

Interceptorii terestri sunt rachete de interceptare, intr-un sistem instalat pe o suprafata larga in sud-estul Europei, maritim si terestru. Maritim, ele sunt amplasate pe vase americane Aegis, in Mediterana si Marea Neagra.

Analistul militar a punctat inca alte trei avantaje ale invitatiei americane de participare a Romaniei la scutul antiracheta:

  • Intareste solidaritatea aliata a NATO in aceasta varianta, intrucat lementele din Romania acopera aliati din sud-estul Europei: Romania, Turcia, Grecia si Bulgaria.
  • Este un element care completeaza sistemul de aparare antiracheta european luat in considerare de NATO.
  • Reprezinta o expresie ultima si foarte inalta a viabilitatii si a vitalitatii paeteneriatului strategic romano-american incheiat in 1997.

Generalul Mihail Ionescu a subliniat ca acest sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, cu atat mai mult cu cat – in cadrul politicii de reformare si resetare a relatiei americano-ruse – administratia Obama a fost criticata de oponentii sai pentru slabiciune manifestata fata de Rusia.

„Scutul insa potenteaza o relatie normala intre SUA-NATO si Rusia”, a explicat acesta. „El este un precipitator al apropierii Rusiei de NATO si aliati, prin urmare si implicit de Romania”, a completat analistul. Un argument in plus ca Rusia nu ar avea de ce sa aiba o reactie de nemultumire intrucat mai exista un element in plus: in acest moment, SUA si Rusia se apropie, iminent, de semnarea unui nou acord START II, scutul antiracheta fiind inclus in acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro