Multimea si poftele ei
Din patru in patru ani, noi cei care ne ocupam de campanii electorale, de studii politice si de analiza a opiniei publice ne minunam. De fiecare data apare ceva care strica previziunile si care arunca in aer sondajele si care ne demonstreaza ca niciodata nu te poti lupta cu vointa multimii.
In urma cu opt ani a fost cresterea lui Emil Constantinescu in detrimentul lui Ion Iliescu, in urma cu patru ani a fost saltul lui Vadim si scoaterea din Parlament a PNT-CD, acum patru zile a fost scorul realizat de primarii de sectoare ai aliantei D.A.la Bucuresti.
Vineri seara, sondajele de calibrare pentru exist-pool-uri realizate de CURS si de Metromedia indicau un scor detasat pentru primarii PSD. Era si relativ normal sa fie asa fiindca reprezentantii aliantei erau necunoscuti pentru multi dintre cetatenii sectoarelor in care candidau.
Exemplul cel mai elocvent este al lui Cristian Poteras, care avea vineri 2 iunie o notorietate de aproximativ 38% si un coeficient de incredere de 12%. Duminica, Cristian Poteras avea sa obtina 42% dintre optiuni. Se poate spune, cu o oarecare marja de eroare, ca pe domnia sa l-au votat cam 5% oameni care nu stiau cine este si cam 30% oameni carora nu le trezea increderea.
De ce? Fiindca din nou, la aceste alegeri, ca si in 1996 si in 2000 opinia publica a fost motivata nu de o alegere rationala ci de una punitiva. Ce anume a fost pedepsit trebuie sa fie analizat cu foarte mult calm si cu foarte mult discernamant.
Evident, la prima vedere se poate spune ca a fost pedepsit PSD, dar nu se poate sa nu se observe ca sunt judete in care PSD a obtinut cel mai bun scor al sau din ultimii 15 ani, dupa cum, de asemenea, sunt judete in care a obtinut cel mai prost scor din aceeasi perioada. Fata de 2000, PSD a urcat cu 6%, dar tot PSD a scazut fata de estimarile din sondaje, tot cu vreo 6%.
Care este numitorul comun al sanctiunii populare, daca aceasta a existat, este imposibil de spus acum cu seriozitate si fara partinire electorala. Cert este insa ca din acest scrtin s-au detasat niste invingatori si niste invinsi.
Marele invingator este PD care a preluat conducerea aliantei si care prin prisma noilor rezultate va obtine jumatate din numarul de parlamentari de pe listele aliantei la toamna, mai ales ca PNL este unul dintre invinsii acestui scrutin, partidul domnului Stolojan pierzand cam 5% care au fost adjudecate de PD.
Traian Basescu este incontestabil liderul aliantei si omul care va da ritmul confruntarilor viitoare cu PSD. Asa cum se prevede, el va fi principalul atu al lui Theodor Stolojan in cursa prezidentiala. Al doilea castigator este PUR, partid care in sfarsit a scapat de anonimat si care cu cele 6% poate negocia orice.
Nu este clar ca la toamna va obtine aceleasi voturi, dar ce mai este clar acum in Romania… Poate cel mai mare invins este PRM care a scazut la mai putin de jumatate din scorul din sondaje (fara a scadea insa fata de momentul 2000).
E posibil ca lipsa lui Vadim Tudor din prim-planul dezbaterilor sa fi provocat aceasta depunctare, e posibil ca dezinteresul PRM pentru locale sa fie cauza sau este posibil ca noua linie de comunicare a partidului si noua imagine a lui Vadim Tudor sa fi fost sanctionate de electorat.
PSD a pierdut la nivelul imaginii, fiindca, la acest moment, nimeni nu ia serios in calcul ideea ca de fapt partidul si-a adaugat procente fata de scorul din 2000. Din punct de vedere politic zarurile deja sunt aruncate.
In Romania exista doua blocuri electorale compacte si relativ egale, unul sustinut de entuziasmul popular, celalalt de o superioritate administrativa si organizatorica si un conglomerat de alte trei partide importante (PRM, PUR, UDMR) flancate de resturi care in toamna probabil nu vor mai conta deloc.
Cel putin deocamdata, PSD nu va mai scadea sub acest scor (s-ar putea ca sondajele din vara sa-l dea din nou la 40%), iar alianta nu va mai creste peste acest scor. Nici celelalte partide nu vor mai avea evolutii importante (exceptia este intotdeauna PRM, care genereaza evolutii haotice dictate de actiunile uneori neasteptate ale liderului Vadim Tudor).
Oricum raman libere 10-12% pentru dobandirea carora se vor bate cei cinci pana in alegerile din toamna. Puterea va miza pe continuarea proiectelor sociale si pe eventuale masuri de imagine, alianta va ataca in continuare coruptia ca unica metoda de convingere a electoratului, PUR va avea Antena 1, UDMR limba materna si PRM pe Vadim.
Si peste toti, lasandu-ne sa ne spargem capetele aproape de pomana sta opinia publica, acum din nou linistita, care in noiembrie si decembrie va face exact ce va avea chef.