Sari direct la conținut

Nastase se preface ca nu stie: Iacobov, iertat a doua oara

Cotidianul

RAFO urmeaza sa fie iertata de datorii pentru a doua oara. Prima data a fost iertata de datoriile istorice, iar acum, pentru cele facute dupa privatizare. La Petromidia, masura s-a aplicat intr-un tirziu doar pentru datoriile istorice. Seful Guvernului nu vrea sa vada diferenta dintre cele doua cazuri.

Decizia Guvernului privind datoriile bugetare acumulate de RAFO si Carom s-a bazat pe principiul ca pentru cele doua unitati trebuie stabilit acelasi regim ca cel aplicat anterior in cazul Petromidia si Petrom, sustine premierul Adrian Nastase. Opinia este impartasita de candidatul la functia lui Nastase, Mircea Geoana. In cazul Petromidia, s-a decis conversia in obligatiuni a unor datorii de 22.

000 de miliarde de lei. In cazul RAFO, actionarii au cerut ca statul sa redevina actionarul majoritar al rafinariei in schimbul stergerii datoriilor. In ultima sedinta de Guvern, s-a luat decizia transferarii creantei bugetare de 16.000 de mii de miliarde de lei la Autoritatea pentru Valorificarea activelor Statului (AVAS).

Daca se va accepta planul de reorganizare, ar fi a doua iertare de datorii acordata rafinariei din Onesti. Regulamentele privind ajutoarele de stat arata ca astfel de facilitati se pot asigura o singura data. La privatizare, in 2001, rafinariei i-au fost sterse datorii de 3.000 mii de miliarde de lei.

In plus, cumparatorul (Corneliu Iacobov) a dobindit actiunile in schimbul unor angajamente de investitii tehnologice si de mediu, pe care nu le-a mai realizat. Noul proprietar si-a asumat investitiile de 63 de milioane de dolari. Pina acum, nu a investit decit 6 milioane, dupa declaratiile reprezentantilor RAFO.

Datorii dinainte, datorii de dupa

In cazul Petromidia, nu s-au acordat scutiri de datorii la privatizare. Cumparatorul, Dinu Patriciu, sustine chiar ca nu a fost informat asupra tuturor datoriilor istorice. Conversia in actiuni s-a facut pentru datorii istorice echivalente cu 285 de milioane de euro. Cu tot cu penalitati, statul a intrat in posesia unor obligatiuni in valoare de 570 de milioane de euro.

„In cazul RAFO este vorba de datorii acumulate dupa privatizare, dupa ce acelea dinainte de privatizare fusesera o data sterse. Deci, este vorba de datorii acumulate de o firma privata“, a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. RAFO a strins dupa privatizare datorii de 9.000 de miliarde de lei la buget.

Reprezentantii Balkan Petroleum sustin insa ca si-au achitat la zi toate obligatiile dupa ce au cumparat rafinaria de la Iacobov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro