Sari direct la conținut

Ne dau rusii Basarabia? (de Florian Bichir)

Evenimentul Zilei

Florian Bichir: „Daca ne alaturam Rusiei vom putea opri hegemonia ucraineana? Sau acest plan este un alt mar otravit?“.

Saptamana aceasta, Gelu Voican Voiculescu a aruncat pe piata un scenariu destul de sumbru, care ar urma sa se petreaca la granitele Romaniei. Primul prim-vicepresedinte postdecembrist sustine ca Ucraina se va scinda, urmand sa apara noi state: „Probabil, Ucraina se va scinda, aparand noi unitati statale. Cea vestica, mai mica, avand o populatie majoritar greco-catolica si prooccidentala, va fi lasata sa intre in NATO. De altfel, un bun cal troian..“.

Departe de a fi un novice sau un neinitiat in problemele politicii externe, Voican-Voiculescu face o analiza corecta si pertinenta a spatiului rasaritean, aruncand o ipoteza. „In situatia unei iminente scindari a Ucrainei, vom asista la o inevitabila revizuire a frontierelor. Dupa ce Rusia isi va recupera Crimeea, cedata conjunctural de Hrusciov in 1954, ea va fi interesata vital sa-i revina Transnistria, chiar asa enclavata, deoarece acolo se afla giganticele depozite subterane ale Armatei a XIV-a, azi redusa la o mana de oameni, dar putand ajunge, oricand, la 500.000, in cateva ore, printr-un pod aerian. In schimb, ii va putea restitui Moldovei – tot de la fosta Ucraina – Buceagul (fostele judete Kahul, Bolgrad, Ismail).

In acest context, Romaniei i-ar putea reveni Herta si Bucovina de Nord, Rusia fiind interesata ca viitoarea Ucraina occidentala, Galitia sau Rutenia, cum se va numi, cu capitala, probabil, la Liov (Lvov, Lemberg), sa fie cat mai debilitata“.

Scenariul este cat se poate de real si pauzibil, Voican-Voiculescu fiind in cunostinta de cauza. Ca aceste jocuri sunt luate in calcul la Kremlin mi-a confirmat-o scriitorul Mircea Popa, initiatorul Fundatiei Romania-Rusia. Singurul analist care mai intelege ce se intampla prin Rusia fara a fi lovit de rusofobie sau kaghebita cronica.

Venind parca sa confirme ca nu asistam la un scenariu SF, imediat dupa recunoasterea independentei Osetiei si Abhaziei, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a dat de inteles ca interesul Moscovei s-a mutat in Transnistria. Mai precis a propus reluarea planului Kozak, consilier al lui Putin, care a propus in 2003 solutionarea conflictului prin federalizarea Republicii Moldova.

Ce va face Romania in cazul in care acest experiment fabricat in laboratoarele Moscovei va incepe sa fie pus in practica? Vom avea puterea de a dezgheta relatiile cu Rusia pentru a incerca sa recuperam nordul si sudul Basarabiei? Mai suntem in masura sa profitam de conjuncturi istorice sau ne-am aplatizat de tot?

Pe de alta parte, darurile facute de Rusia trebuie privite cu circumspectie pentru ca seamana cu cele facute de greci. Din punct de vedere istoric, evident ca nordul si sudul, ca sa vorbim despre intreaga Basarabie, ne apartin. Dar Ucraina a inceput sa se viseze o putere mondiala, nationalismul celor de la Kiev fiind in plina expansiune. Daca ne alaturam Rusiei vom putea opri o hegemonie ucraineana? Sau acest nou plan este un alt mar otravit? Multe intrebari, dar, orice s-ar intampla, relatia cu Rusia trebuie reevaluata. Nu slugarnicie, nu umilinta, ci un minim dialog.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro