Sari direct la conținut

Noua armă laser DragonFire ar putea fi folosită pentru a doborî dronele rusești pe linia frontului din Ucraina

HotNews.ro
DragonFire, prima armă cu laser testată cu succes de armata britanică, Foto: X @Grant Shapps
DragonFire, prima armă cu laser testată cu succes de armata britanică, Foto: X @Grant Shapps

DragonFire, prima armă cu laser de înaltă precizie, testată cu succes de armata britanică ar putea fi transferată Ucrainei, după ce ministrul Apărării, Grant Shapps, a declarat că țara sa dorește să accelereze punerea în funcțiune a sistemului cu rază lungă de acțiune, potrivit The Moscow Times.

Conform ministrului britanic al Apărării, sistemul este planificat să fie desfășurat în 2027, dar oficialul a precizat că țara sa va încerca să accelereze procesul.

„Am decis să accelerez producția sistemului laser DragonFire pentru că, având în vedere cele două conflicte majore, unul pe mare (atacurile houthi din Marea Roșie, n.r.) și unul în Europa (războiul din Ucraina, n.r.), ar putea avea implicații uriașe dacă ar deveni disponibilă o armă capabilă, în special, să distrugă dronele”, a declarat Grant Shapps, citat de The Independent.

Shapps a precizat că „nu este nevoie de multă imaginație pentru a ne da seama cum ar putea fi utilă această armă, de exemplu, în Ucraina”.

El consideră, de asemenea, că DragonFire „nu trebuie să fie 100% perfectă” pentru ca ucrainenii să o folosească pe câmpul de luptă.

DragonFire, arma laser dezvoltată de Marea Britanie. FOTO: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Cum funcționează DragonFire

Sistemul DragonFire, care distruge țintele cu ajutorul unui fascicul laser și este capabil să lovească prin frecvențe radio, va fi testat de armata britanică luna viitoare, în vederea pregătirii pentru desfășurarea operațională.

Marea Britanie lucrează acum în mod activ la acest proiect și intenționează să folosească DragonFire în viitor, nu doar în Ucraina, ci și în Marea Roșie pentru a contracara atacurile rebelilor Houthi asupra navelor.

Oamenii de știință spun că DragonFire este o armă destul de precisă: poate lovi o țintă de mărimea unei monede la o distanță de un kilometru și poate fi folosită, de asemenea, pentru a întrerupe comunicațiile și energia electrică. Cu toate acestea, raza sa maximă de acţiune este clasificată ca secret de apărare.

Complexul este adaptat pentru a fi desfășurat atât pe uscat, cât și pe nave și drone. În plus, un astfel de armament va permite realizarea unor economii uriașe: o lovitură va costa mai puțin de 12 euro, ceea ce este mult mai ieftin decât rachetele folosite pentru a doborî dronele, mai scrie publicația.

Dezvoltarea DragonFire a necesitat o investiţie de 100 de milioane de lire sterline, dar costul său unitar este foarte scăzut. Pornirea DragonFire timp de 10 secunde este echivalentă cu costul de utilizare a unui radiator obişnuit timp de doar o oră, a subliniat Ministerul britanic al Apărării, în timp ce costul de lansare a unei rachete poate ajunge la 200.000 de dolari.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro