Sari direct la conținut

Noua conducere a BNR va primi votul final saptamana viitoare

Adevarul

Mugur Isarescu – guvernator. Florin Georgescu – prim-viceguvernator. Eugen Dijmarescu si Cristian Popa – viceguvernatori. Aceasta este noua conducere a Bancii Nationale a Romaniei, avizata de Comisiile de buget-finante ale Parlamentului.

In urma unor audieri, desfasurate cu usile inchise, deputatii si senatorii celor doua comisii au votat ca membri in noul CA pe Silviu Cerna, Agnes Naghy, Napoleon Pop, Petre Popeanga si Virgiliu Stoenescu.

In data de 28 septembrie, senatorii si deputatii se vor reuni in sedinta comuna, pentru numirea noului Consiliu de Administratie al BNR, a anuntat Tudor Mohora, secretar in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

O surpriza a fost lipsa de sustinere de care au avut parte doi dintre actualii membri ai CA ai BNR – Emil Iota Ghizari, prim-viceguvernator, si Mihai Bogza (actualul viceguvernator), care nu au obtinut nici un vot in favoarea lor.

Dupa anuntarea „castigatorilor”, Florin Georgescu a informat ca a renuntat deja la functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere de la BCR, iar Eugen Dijmarescu urmeaza sa renunte la functia de ministru. Comisiile de buget-finante vor intocmi un raport cu nominalizarile pentru CA al BNR, care va fi supus spre aprobare plenului Parlamentului.

Subiect disputat la audierea guvernatorului BNR – Cramposia de Dragasani

Una dintre cele mai importante preocupari ale parlamentarilor din Comisiile de buget-finante in timpul audierii cu usile inchise a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a fost cea privind productia de Cramposie de Dragasani, un sortiment local de vin.

Problema a fost ridicata de deputatul PSD Vasile Bleotu, care a aratat ca Isarescu cultiva vita de vie langa Dragasani, iar din recolta de struguri produce Cramposie. „Dansul se lauda, ca dragasanean, ca e iubitor al vitei de vie, avand o plantatie de Cramposie…”, a relatat Bleotu audierea guvernatorului BNR.

Potrivit deputatului PSD, Isarescu a povestit de vremurile bune cand pretul Cramposiei era de „5 lei burta, adica puteai sa bei cat te tinea organismul”.

In finalul fericit al audierilor, cand candidatura lui Isarescu pentru un nou mandat de guvernator a fost aprobata in unanimitate de membrii Comisiilor de buget-finante, acesta i-a invitat pe parlamentari la o degustare a vinului pe care-l produce.

Trei obiective pentru noul mandat

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, ieri, dupa audierea sa in Comisiile parlamentare de buget-finante, ca, pentru noul mandat, si-a propus trei obiective: consolidarea reducerii inflatiei, liberalizarea totala a contului de capital si trecerea la leul greu.

El a spus ca inflatia ar trebui sa se apropie de nivelul din Uniunea Europeana, de 2-3 la suta, iar pentru atingerea acestui obiectiv vor fi necesari intre trei si cinci ani. Convertibilitatea deplina a leului si liberalizarea totala a contului de capital vor trebui realizate – si datorita presiunilor UE – in circa doi ani, a mai apreciat Isarescu.

El a mai spus ca trecerea la leul greu inseamna „pavarea” drumului catre euro.

Votati la gramada in sedinta comuna a Parlamentului

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au optat pentru o procedura controversata de desemnare prin vot a membrilor noului Consiliu de Administratie al BNR.

Marti, in sedinta comuna a Legislativului, cei noua finantisti propusi de partidele parlamentare si validati de comisiile permanente pentru finante vor fi votati in bloc de alesii poporului, la secret, cu bile albe si negre, senatorii si deputatii neavand, astfel, posibilitatea de a-si nuanta optiunile pentru fiecare dintre candidati.

Impusa de conducatorii pesedisti ai Parlamentului, procedura a intampinat opozitia liberalilor care, prin vocea senatorului Paul Pacuraru, au calificat votarea candidatilor in bloc ca o modalitate gasita de partidul de guvernamant pentru a consfinti politizarea Bancii Nationale.

Alin BOGDAN, Cristina TREFAS, Mircea MARIAN

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro