Sari direct la conținut

”Nu mi-am permis sa acuz familia asasinului, nicidecum o intreaga natiune”

Florina Cazacu intervine in direct la emisiunea “Vivavoce”, la Radio 24- Il Sole 24 ore, cel mai ascultat post de stiri din Peninsula.

Cu demnitate si abia stapanindu-si lacrimile, se prezinta: „sunt fiica lui Ioan Cazacu, romanul ars viu de patronul sau italian. De ce l-a ars de viu? Pentru ca tatal meu cerea insistent patronului sa-i fie facut un contract. Dupa ani de zile de munca la negru. Mi-am pierdut tatal la 17 ani. Ne-a fost foarte greu sa ne refacem o viata aici.

Acum, dupa 7 ani de la incident, am o fetita de aproape trei ani, nascuta in Italia. Este romanca si nu vreau sa fie aratata cu degetul doar pentru ca are cetatenia romana. Eu nu mi-am permis atunci sa acuz nici familia celui care l-a ucis pe tata, nicidecum o natie intreaga”.

In studio se lasa un moment de tacere. Deputati si ministri invitati la emisiune tac. Printre ei, si un ministru roman invitat la emisiune. Marturia romancei e preluata si in radiojurnalul de dimineata, ca un model de comportament.

Ioan Cazacu, inginer roman, a fost ars de viu cu o sticla de benzina pe 14 martie 2000, de catre patronul sau. A murit dupa o lunga agonie, pe 16 aprilie. A fost ucis pentru ca ceruse sa i se faca un contract de munca, satul de a munci la negru si a se ascunde cu familia ca un clandestin. Asasinul, un intreprinzator din Gallarate, a fost condamnat pentru omor.

Dar Nicoleta, vaduva muncitorului roman si fiicele ei de 19 si 21 ani au avut de infruntat un alt calvar. Neavand nici un venit si desi au cerut statului italian ajutor, nu au obtinut nici macar o bursa de studiu. Doar un permis de sedere reinnoit in fiecare an. Mai mult, Curtea de Casatie a anulat decizia din apel, iar procesul a inceput de la capat.

Acum, fiica sa este mama si le cere italienilor sa nu invinovateasca poporul roman pentru presupusa crima a unui singur minoritar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro